החוק לעידוד תעשייה עתירת ידע בישראל

החוק לעידוד תעשייה עתירת ידע בישראל

לקוחות יקרים ויקרות,
נרצה לעדכנכן/ם בדבר הפרסום ברשומות הכנסת של החוק לעידוד תעשייה עתירת ידע בישראל, התשפ"ג-2023 (להלן "החוק") אשר חידש את הטבות המס שניתנו עד 2019 במסגרת "חוק האנג'לים".

החוק לעידוד תעשייה עתירת ידע בישראל

ביום 31 ביולי 2023 פורסם ברשומות הכנסת החוק לעידוד תעשייה עתירת ידע בישראל, התשפ"ג-2023 (להלן "החוק") אשר חידש את הטבות המס שניתנו עד 2019 במסגרת "חוק האנג'לים".
מטרת החוק הינה לשמר את ישראל כיעד אטרקטיבי להשקעה בחברות טכנולוגיה ולתמוך בפיתוחה של תעשיית ההיי טק הישראלית באמצעות מתן הטבות מס למשקיעים פרטיים, לחברות היי טק ישראליות בגין רכישת חברות אחרות ומיזוג פעילותן בישראל וכן  הטבות מס בעת קבלת מימון מגופים פיננסיים זרים. 

החוק מאפשר הטבות מס במספר מסלולים. להלן יפורטו בתמצית עיקרי הטבות המס במסגרת החוק:

[1] מסלול ראשון: זיכוי ממס בשל השקעה במניות חברת מו"פ
משקיע (יחיד, חברת מעטים, שותפות) בחברת מו"פ (אשר היקף הכנסותיה מיום התאגדותה לא יעלה 4.5 מיליון שקלים וכן כספי ההשקעה והכנסות החברה לא יעלו 12 מיליון שקלים) ייהנה מזיכוי מס לפי סכום ההשקעה המזכה או סכום ההשקעה המירבי, לפי הנמוך, כאשר הוא מוכפל בגובה שיעור מס רווח הון החל על המשקיע, בכפוף לעמידה בתנאים נוספים, לרבות:
א. המשקיע שילם במזומן לחברת המו"פ, עד 31 בדצמבר 2026, את מלוא סכום ההשקעה וכן חברת המו"פ הקצתה למשקיע את המניות בשל ההשקעה. (הקצאת המניות כוללת גם זכות עתידית לרכישת המניה). 
ב. המשקיע לא היה קרוב של החברה. 
ג. המשקיע שמבקש את ההטבה החזיק בעצמו במניות במשך כל תקופת ההטבה (עד סוף 2026). 

למעשה, באמצעות מסלול זה, מקבל המשקיע דחיית מס מהשנה בה ביצע את ההשקעה עד השנה בה מכר את המניות. מטרת הסעיף היא לתמרץ משקיעים להשקיע בחברות טכנולוגיות אשר מצויות בשלבים המוקדמים של המחקר והפיתוח (Seed, Pre-Seed). 

[2] מסלול שני: פטור ממס בחילוף מניות חברה מועדפת בעלת מפעל טכנולוגי
משקיע אשר מכר מניות של חברה, יוכל לדרוש כהוצאה (במסגרת חישוב רווח הון) השקעה בחברת מו"פ אחרת, אחת או יותר, בכפוף להתקיימות תנאים נוספים לרבות:
א. המשקיע ביצע השקעה בחברה או בחברות מו"פ אחרות בתקופה של 12 חודשים לאחר החתימה על מכירת המניות או לחלופין ארבעה חודשים טרם החתימה על מכירת המניות.
ב. המשקיע והחברה עומדים בסעיפי הזיכוי הראשון (זיכוי ממס בשל השקעה במניות חברת מו"פ)
ג. המשקיע חייב להחזיק במניות של חברת המו"פ לפחות חצי שנה.

הסכום הניתן לניכוי מרווח ההון על בגין מכירת המניות הינו סכום שלא יעלה על סכום רווח ההון הריאלי שנבע למשקיע מהמכירה המזכה, כלומר אותו הסכום ששילם המשקיע במזומן בגין אותה השקעה או 5.5 מיליון שקלים, לא כולל השקעות נוספות שביצע אותו משקיע באותה החברה אשר עליהן הוא קיבל זיכוי ממס וכן השקעות שביצע קרוב של המשקיע בחברה, הנמוך מבין החלופות. יצוין, כי משקיע הזכאי להטבה מכוח סעיפים 2 ו-3 לחוק בשל אותה השקעה בחברת מו"פ- עליו לבחור באחת מהן בלבד. מרגע שהודיע על כך לרשות המסים, לא ניתן לבצע החלפה בהטבה.
מסלול זה מאפשר דחיית תשלום מס רווח הון בגובה ההשקעה בחברת המו"פ עד למועד מכירת המניות של חברת המו"פ ובתנאי שחילוף המניות ומכירתן בוצעו במהלך הוראת השעה. 

[3] מסלול שלישי: התרת השקעה במניות חברה מזכה כהוצאה
חברה הרוכשת אמצעי שליטה בחברה נוספת שהיא חברה מזכה, קרי חברת מו"פ לפי הגדרת סעיף 1 לחוק (כולל חברה שטרם מפיקה רווחים), זכאית לנכות את סכום הרכישה בשיעורים שנתיים שווים (20% כל שנה) מההכנסה הטכנולוגית המועדפת במשך חמש שנים שלאחר שנת השגת השליטה בהתקיים (או ביצוע תשלום בפועל, לפי המאוחר) ובלבד שהתקיימו התנאים להיותה "חברה ישראלית מזכה" או "חברת חוץ מזכה".
מסלול זה נועד לתמרץ חברות להשקיע בחברות אחרות כך שפעילות החברה הרוכשת תורחב וכתוצאה מכך תישמר בישראל פעילות המחקר והפיתוח. מסלול זה גם מאפשר קבלת הטבת מס בעת רכישת חברה זרה ולא רק ישראלית וזאת בתנאי שבסוף תהליך הרכישה הערך כלכלי של החברה הזרה ופעילותה יעבור לישראל. 

[4] מסלול רביעי: פטור ממס לריבית לגוף פיננסי זר
חברה מועדפת בעלת מפעל טכנולוגי הרשומה למסחר בישראל או שאינה רשומה למסחר אך יחידים תושבי ישראל מחזיקים בשיעור של לפחות 5% ממניותיה, המשלמת לגוף פיננסי זר (תושב מדינת אמנה) ריבית בשל הלוואה תוכל לקבל פטור ממס על הריבית בכפוף לעמידה בתנאים המפורטים בסעיף, לרבות:
א. החברה מקבלת ההלוואה תהיה בעלת הכנסה טכנולוגית בסכום של מעל 30 מיליון שקל.
ב. סכום ההלוואה עולה על 10 מיליון דולר. 
ג. לא היו יחסים מיוחדים בין הגוף הפיננסי הזר לבין החברה.
ד. ההלוואה משמשת את החברה למימון הפעילות לרבות רכישת חברות אך לא לחלוקת דיבידנדים.
ה. בתקופת ההלוואה, לא קטן מספר העובדים במפעל הטכנולוגי ב30% מאשר בשנת המס הקודמת וכך גם עלות שכר העובדים. 
ו. ההלוואה אושרה על ידי הצדדים וכן הועבר מלוא ההלוואה בתקופת חוק זה.
ז. רואה החשבון אישר את התקיימות התנאים בדוח המס השנתי.

במידה ולא יתקיימו אחד או יותר מהתנאים המפורטים בסעיף זה, החברה עשויה להיות חייבת בתשלום המס ממנו הופטר הגוף הפיננסי הזר.
מטרת מסלול זה להעניק לחברות טכנולוגיה, אשר נושאות בנטל המס על הריבית בעת קבלת מימון זר, פטור ממס על ריבית, דמי ניכיון והפרשי הצמדה. הטבה זו תסייע בהוזלת מרכיב הריבית בגובה רכיב המס על הלוואות מגוף פיננסי זר ותעודד פניה של חברות לגופים אלו, במקום מעבר לאפיק מימון אחרו זר  (השקעה בהון), אשר ידלל את האחזקות הישראליות בחברה. 

הזכאות להטבות מס מכוח החוק לעידוד תעשיה עתירת ידע כפופה לתנאים ודרישות נוספות ולכן מומלץ בשל מורכבות בחינת הזכאות להטבות לפנות לצוות מחלקת המיסים להבהרות ו/או לקבלת מידע נוסף. 

מזכר זה כולל מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. מזכר זה מוגש כשירות ללקוחותינו, תוך הבהרה שבכל מקרה ספציפי יש לקיים דיון נפרד לגופו של עניין.


צוות מחלקת המיסים ישמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה והבהרה.


בברכה,
מחלקת מיסים, שבלת ושות':

מירי ביקל, שותפה
אברהים אטח, שותף
ורד מלר, שותפה
אלי יזרעאלי, עו"ד

נחמיה שנייד, מתמחה

חדשות נלוות