המכרז הישראלי הראשון להקמת מתקנים פוטו וולטאיים עם יכולת אגירה, עו"ד גלית עופר

המכרז הישראלי הראשון להקמת מתקנים פוטו וולטאיים עם יכולת אגירה, עו"ד גלית עופר

השבוע זכו שלוש חברות במכרז הישראלי הראשון להקמת מתקנים פוטו וולטאיים עם יכולת אגירה, עד 4 שעות. המחיר שנקבע במכרז הוא 19.9 אגורות לקוט"ש – ב-25% זול יותר מייצור חשמל מגז או מפחם. מדובר במהפכה של ממש, בכמה רמות.

ראשית, זול יותר, במספרים מוחלטים ובלי לחשב עלויות חיצוניות, לייצר בישראל חשמל ירוק, מאשר לייצר אותו מדלקים מאובנים באופן שמכלה את המשאבים הטבעיים של כדור הארץ, מזהם את האוויר ומגביר תחלואה.

שנית, גם המחיר המשולם לאגירה במתקנים הסולאריים נמוך ב- 50% מהמחיר שמשולם לתחנות גיבוי על בסיס גז.

אבל מעל הכל, העובדה שמדובר במודל כלכלי משתלם הופכת על הראש את הגישה שהיתה מקובלת עד כה, לפיה אי אפשר להסתמך על אנרגיה ירוקה בלבד. לא ירחק היום ונסתמך. הרגולטורים נדרשים לעשות חישוב מסלול מחדש – האמנם יש טעם בהקמת תחנות כוח קונבנציונאליות במאות מיליוני ש"ח לעשרות שנים, כשברקע מתקדמת טכנולוגיית האגירה לאנרגיה הירוקה?

בתחילת יוני הכריז משרד האנרגיה על יעד חדש ושאפתני ל- 2030 – במקום 17% כפי שהתחייבה ישראל עד כה, 30% מצריכת החשמל של ישראל תגיע מאנרגיות מתחדשות, והיתר מגז. ייצור החשמל מפחם יעמוד על 0%. המשרד הוסיף והצהיר כי עם הגדלת מתקני אגירת החשמל פי ששה מהקיים כיום, תצומצם משמעותית התלות בתחנות כוח קונבנציונאליות. עדיין תוכניות העבודה מדברות על הקמה של 20 תחנות כוח פיקריות (לשעות שיא) על בסיס גז במהלך העשור הקרוב.

נשמע פנטסטי, אבל יש מי שחושב שצריך לאתגר את מושכלות היסוד עוד קצת.

בסוף יוני הוציא המשרד להגנת הסביבה דוח מומחים על אגירת אנרגיה מתחדשת כתחליף לתחנות כוח פיקריות מגז. השורה התחתונה שלו היא, שחייבים לקדם את תחנות האגירה והסולארי על פני הגז. גז, אחרי הכל, גם אם הוא נקי יותר מפחם – הוא משאב מתכלה ומזהם; הדוח קורא לתמחר את העלויות החיצוניות של שימוש בגז – זיהום האוויר ופליטת גזי חממה – כחלק מהחישוב הכלכלי של עלות ותועלת. בנוסף, בהתחשב בהתפתחויות הטכנולוגיות המשמעותיות והירידה העצומה בעלויות, יש לצפות להגדלת הכדאיות הכלכלית ולשנות מדיניות בהתאם. המשרד להגנת הסביבה קרא לפיכך לשינוי היעד של שטייניץ ל 2030, ל- 40% אנרגיות מתחדשות ואגירה, ורק 60% גז כגיבוי. התגובה של משרד האנרגיה הייתה היעלבות רבתי: "המשרד להגנת הסביבה ימשיך לדבר, כשמשרד האנרגיה ימשיך לעשות." כל זה קרה עוד לפני פרסום תוצאות המכרז למעלה, והנה מסתבר שגם רשות החשמל שוקלת לעשות חישוב מסלול מחדש.

חדשות נלוות