התפתחויות בתחום רגולציית הסחר הבינלאומי: אוקטובר-דצמבר 2024

Container,Ship,In,Import,Export,And,Business,Logistic,,By,Crane,

לקוחות וחברים יקרים,
להלן תמצית של מבחר עדכונים רגולטורים, פרסומים, ואירועי אכיפה גלובליים ומקומיים בתחום רגולציית הסחר הבינלאומי שאירעו ברבעון הרביעי של שנת 2024. המזכר גם נוגע להתפתחויות משמעותית בתחום הרגולציה על בינה מלאכותית מחודש ינואר 2025. התפתחויות אלו בתחום רגולציית הסחר הבינלאומי עשויות להשפיע על דרישות הציות עבור חברות אשר פעילות בישראל ובעולם.

עדכונים רגולטוריים

ארצות הברית פרסמה הנחיות חדשות למוסדות פיננסיים אמריקאים וזרים לציות ל – EAR

ביום 9 באוקטובר 2024, פרסמה לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) הנחיות חדשות המיועדות למוסדות פיננסיים, המתמקדות בצעדי ציות לתקנות מנהל היצוא האמריקאי (EAR). ההנחיות מדגישות את סמכות BIS החלה על העברות כספים הקשורות לעסקאות הנוגעות לפריטים הכפופים ל-EAR. בנוסף, ההנחיות מצביעות על כך שרשימת הפריטים הכפופים ל-EAR עשויה לכלול גם פריטים זרים המכילים תוכן אמריקאי מסוים, או שנוצרו באמצעות תוכנה, טכנולוגיה או כלים אמריקאיים. בהנחיות החדשות מודגש כי BIS מתכוונת להטיל אחריות על המוסדות הפיננסיים בגין סיוע לעסקאות המפרות את ה-BIS. EAR ממליצה על סדרת צעדים שנועדו להפחית אחריות זו. למרות שההנחיות מיועדות בעיקר למוסדות פיננסיים, הסטנדרטים ודרישות הציות עשויות להתבטא בדרישות חדשות כלפי לקוחותיהם של מוסדות פיננסיים אמריקאיים וזרים.

האיחוד האירופאי פרסם הנחיות הנוגעות ליצוא טכנולוגיות מעקב סייבר

ביום 16 באוקטובר 2024, במסגרת הרגולציה החלה על מוצרים דו-שימושיים, פרסמה ועדת האיחוד האירופי הנחיות הנוגעות לפיקוח על יצוא של טכנולוגיית מעקב סייבר (Cyber-Surveillance). ההנחיות מסייעות לזהות פריטים הנכללים תחת קטגוריית "מעקב סייבר", ומגדירות מונחים כמו "דיכוי פנימי" ו-"הפרות חמורות של זכויות אדם והמשפט הבין-לאומי ההומניטרי”. בנוסף, ההנחיות מפרטות צעדי בדיקת נאותות וחובות ציות נוספות.     

הגבלות אמריקאיות על השקעות בטכנולוגיות ביטחון לאומי במדינות המעלות חשש

ביום 28 באוקטובר 2024, פרסמה לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) תקנה סופית אשר קובעת מגבלות ואיסורים מסוימים על תאגידים ואזרחים אמריקאים לעסוק ב"עסקאות מפוקחות" עם גורמים ממדינות מעלות חשש (Countries of Concern) המערבות טכנולוגיות השייכות לקטגוריות של שבבים ומיקרואלקטרוניקה, טכנולוגיות מידע קוונטיות, ובינה מלאכותית. נכון לעכשיו, המדינה היחידה המוגדרת כמדינה המעלה חשש תחת התקנה החדשה היא סין. תקנה זו, שנכנסה לתוקף ב-2 בינואר 2025, קובעת מסגרת לציות, המפרטת התחייבויות, חריגים, וחובות דיווח לעסקאות הקשורות בטכנולוגיות רגישות אלו. ההגבלה החדשה צפויה להגביל באופן משמעותי את האפשרויות של משקיעים אמריקאיים להשקיע בחברות זרות שיש להן קשרים משמעותיים עם סין בתחומים אלו.

רשות הבנקאות האירופאית מפרסמת הנחיות לגבי ציות לסנקציות

ביום 14 בנובמבר 2024, פרסמה רשות הבנקאות האירופאית (EBA) שתי סטים של הנחיות שנועדו לקבוע סטנדרטים משותפים לציות לרגולציה האירופית. ההנחיות מחולקות כך שהסט הראשון מתמקד במוסדות פיננסיים הנמצאים תחת הפיקוח של ה-EBA, והסט השני מתמקד בספקי שירותי התשלום (PSPs) וספקי שירותי הנכסים הדיגיטליים (CASPs). חלק מהמרכיבים המרכזיים בהנחיות כוללים הנחיות הנוגעות למערכות סינון נתונים, מסגרות ממשל, ומערכות לניהול סיכונים, הנדרשות לצורך עמידה ברגולציה האירופאית. דרישות הציות החדשות  צפויות לחלחל ללקוחות הבנקים כדרישות ציות נוספות שיוטלו על הלקוחות.

ארצות הברית מהדקת את הפיקוח על יצוא כדי להגביל פיתוח  וייצור סיני של טכנולוגיות בינה מלאכותית, שבבים מתקדמים ומחשבי על

ביום 2 בדצמבר 2024, פרסמה לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) חבילת מגבלות שמטרתה להגביל את יכולתה של סין לייצר ולפתח טכנולוגיות מתקדמות של בינה מלאכותית, שבבים ומחשבי על. חבילת המגבלות כוללת:

  • הגבלות על 24 סוגים של ציוד לייצור שבבים;
  • הגבלות על זיכרון ברוחב פס גבוה (HBM) הכרחי ללימוד בינה מלאכותית וטכנולוגיית מחשוב מתקדמת;
  • פיקוח על כלי תוכנה לפיתוח וייצור מעגלים משולבים מתקדמים (advanced-node IC), ובהם תוכנות מפוקחות המשפרות את היעילות של מכונות מתקדמות או מאפשרות למכונות פחות מתקדמות לייצר שבבים מתקדמים;
  • הגבלות על תוכנות לעיצוב בעזרת מחשב (ECAD) וטכנולוגיות לעיצוב מחשבים  (TCAD) הנמצאות בשימוש בעיצוב מעגלים משולבים מתקדמים (advanced-node IC) במדינות מוגבלות;
  • הבהרה/הרחבה של משטר הפיקוח על יצוא הקיים על מפתחות לשימוש בתוכנה (software keys);
  • הוספת 140 ישויות לרשימת הישויות (Entity List) וקטגוריה מוגבלת חדשה ברשימת הישויות (Entity List footnote 5);
  • שני כללי Foreign Direct Product Rule (FDPR) חדשים המרחיבים את סמכות הפיקוח של ארה"ב על ציוד זר מסוים לייצור שבבים וציוד נלווה, ככל שאותו ציוד הינו תוצר של תוכנה, טכנולוגיה או מכונות אמריקאיות מסוימות.

כללים אלו נובעים מאסטרטגיה מתמשכת של ארצות הברית לעצור את מאמצי סין לפתח, לייצר או לייצר גישה לבינה מלאכותי שבבים מתקדמים או מחשבי על.

ישראל פרסמה הודעה ליצואנים בנוגע לסיכוני הציות לאור הפיקוח האמריקאי

משרד הכלכלה והתעשייה הישראלי פרסם שתי הודעות ליצואנים הישראלים הנוגעות להתפתחות הגבלות הממשל האמריקאי. ההודעה הראשונה מתמקדת בהגבלות שהוזכרו לעיל אשר מטרתן להגביל את הפיתוח, הייצור והגישה של סין לטכנולוגיות מתקדמות כמו בינה מלאכותית, שבבים ומחשבי על. ההודעה השנייה מתייחסת בצורה כללית יותר לגישה האמריקאית להטלת מגבלות על טכנולוגית בינה מלאכותית. משרד הכלכלה והתעשייה ממליץ בשני ההודעות על יצואנים ישראלים להישאר מעודכנים לגבי שינויים רגולטוריים אחרונים בארצות הברית ולהתאים את פעילותם בהתאם כדי להימנע מחשיפות.

אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני הישראלי פרסמו גרסה מעודכנת של הצהרת MTCR

ביום 2 בדצמבר 2024, פרסם אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני (אפ"י) גרסה מעודכנת של הצהרת MTCR, שנכנסה לתוקף ביום 1 בינואר 2025. הגרסה החדשה כוללת שינויים קטנים, בהם הוסרה ההתייחסות לנשק להשמדה המונית (Delivery system for weapons of mass destruction) ונוספה הגדרה למונח "פריט" ("item"). 

תוכנית אמריקאית למאבק בסיכונים בתחום טכנולוגיות המידע ותקשורת

ביום 3 בדצמבר 2024, הכריזה לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS), תקנה המגדירה נהלים לחקירת איומי אויבים זרים על טכנולוגיית המידע והתקשורת (ICTS) ועסקאות המשפיעות על הביטחון הלאומי של ארצות הברית. תקנה זו ממסדת את הפעילות של המשרד לפיקוח על טכנולוגיות המידע ותקשורת (OICTS), אשר הוקם כדי להתמודד עם סיכונים אלו. בהתאם למסגרת זו, BIS פרסמה לאחרונה הצעת כללים להערות הציבור שמטרתם להסדיר את הפיקוח על טכנולוגיות ושירותי מידע ותקשורת עבור כלי טיס בלתי מאוישים. המועד האחרון להגשת הערות לכללים יהיה עד ליום 4 במרץ 2025.

אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני הישראלי מפרסם הבהרה בנוגע למונח "גורם ביניים" לבקשות רישוי

ביום 8 בדצמבר 2024, פרסם אגף הפיקוח על היצוא (אפ"י) הבהרה בנוגע למונח "גורם ביניים" לצורך מילוי בקשות רישוי. בעוד שהמונח "משתמש ביניים" מוגדר בחוק הפיקוח על יצוא ביטחוני, תשס"ז-2007, לצורך רישיונות שיווק ביטחוני ורישיונות יצוא ביטחוני, חלה חובה לציין בבקשות גם "גורמי ביניים", אשר אינם מוגדרים בחוק. " גורמי הביניים" מוגדרים ע"י אפ"י כגורמים זרים המבצעים פעילויות שיווק או אספקת שירותי ביטחון מטעם יצואן, במסגרת העסקה שלגביה מתבקש הרישיון. כמו כן, הובהר כי אם סוכן הביניים הינו גוף ישראלי, עליו להירשם כספק שירותים ביטחוניים ולמלא בקשה נפרדת לרישוי או להירשם תחת רישום היצואן היצרן.  

עדכונים אמריקאים על פיקוח על ייצוא הקשור לחלל

ביום 23 בדצמבר 2024, פרסמה לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) סט של שלוש תקנות שמטרתן לעדכן את הפיקוח על ייצוא בקשר לפריטי חלל: תקנה סופית, תקנה זמנית ותקנה מוצעת. תקנות אלו יאפשרו הקלה בדרישות הרישוי עבור פריטים מסוימים ובעבור בעלי ברית ושותפים אמריקאים. כמו כן, עבור פריטים פחות רגישים, יוקלו דרישות הרישוי ברוב היעדים. בנוסף, אחת התקנות מציעה להעביר את הסמכות על פריטי הגנה הקשורים לחלל, שלא נחשבים כמתקדמים או מספקים יתרון צבאי קריטי, מרשימת התחמושת האמריקאית   (US Munition list) לרשימת הפיקוח הפחות מחמירה של רשימת הפיקוח על מסחר (Commerce Control List).

ארה"ב מכריזה על מסגרת רגולטורית נוספת המגבילה את הייצוא של טכנולוגיות בינה מלאכותית מתקדמות

ביום 13 בינואר 2025, פרסמה לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי  (BIS) מסגרת רגולטורית חדשה ודרמטית לפקח על הייצוא של מעבדים מתקדמים ומודלים בינה מלאכותית אמריקאיים מתקדמים, שמטרתה "להגן על טכנולוגיית בינה המלאכותית המתקדמת ביותר ולסייע להבטיח שהיא לא תגיע לידיי אויבים". המסגרת כוללת שלושה מרכיבים עיקריים:

  1. מגבלות על שבבים מתקדמים: הרגולציה החדשה מציבה מגבלות גלובליות לייצוא של שבבים מתקדמים מסוימים למספר רב של מדינות, תוך מתן פטורים עם סייגים למספר מוגבל של בעלי ברית של ארה"ב אשר יישמו אמצעים למניעת זליגת טכנולוגיות מתקדמות  אלו (ישראל איננה ביניהן) , לצורך תמיכה בשרשראות אספקה, ולצורך שימושים בנפח נמוך. הרגולציה קובעת הקצאות ספציפיות למדינות לשבבים מתקדמים, כך שכאשר מדינה מיצתה את מכסת היצוא שלה, תהיה מדיניות של סירוב  לאשר ייצוא שבבים מתקדמים נוספים לאותה מדינה, עם החרגות מסוימות.
    כמו כן, המגבלות החדשות מרחיבות את התוכנית הקיימת עבור אישורים  לחברות שמפעילות  חוות שרתים, בכפוף להשלמת תהליכי ציות מעמיקים,  כדי לייעל את הבנייה של מרכזי נתונים בעולם, למעט במדינות הנמצאות תחת אמברגו נשק של ארה"ב. התוכנית החדשה מבחינה בין חברות שיוכלו לקבל רישיונות לפעילות גלובאלית (UVEU) לגבין חברות שיקבלו אישור לפעילות מקומית (NVEU).
  2. מגבלות על מודלים מתקדמים בבינה מלאכותית: הרגולציה מטילה מגבלות פיקוח על ייצוא על מודלים של בינה מלאכותית מתקדמים. הפיקוח יחול על משקלים של מודלים בינה מלאכותית שהוכשרו באמצעות 10^26 פעולות חישוביות או יותר, תוך מתן חריגים מסוימים לישויות אמריקאיות או בעלות ברית, כמו גם עבור מודלים עם משקל פתוח(open-weight models) .
  3. תנאי אבטחה לאחסון מודלים: הרגולציה כוללת דרישות אבטחה לגבי אחסון של מודלים מתקדמים , למזער את הסיכון זליגת הטכנולוגיה.

ארצות הברית תפקח על מכירה או יבוא של כלי רכב מקושרים מסין ורוסיה

ביום 14 בינואר 2025, פרסמה לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי תקנה סופית  האוסרת על מכירה ויבוא של כלי רכב מקושרים ורכיבים הקשורים לסין או רוסיה. תקנה זו ממקדת את תשומת הלב בחומרה ובתוכנה המיועדים להיות משולבים בכלי רכב, המאפשרים חיבור חיצוני ויכולת נהיגה אוטונומית, שעלולים לחשוף מידע רגיש או לאפשר מניפולציה מרחוק של כלי הרכב על ידי יריבים זרים.

ארצות הברית מחמירה את הפיקוח על יצרני שבבים

ביום 15  בינואר 2024, פרסמה לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) מגבלות נוספות שמטרתן לחזק את הפיקוח על היצוא של שבבים מתקדמים, במטרה להגביל את יכולתה של סין להשיגם. המגבלות החדשות כוללות אמצעי בדיקה נוספים ומהדקות את דרישות הרגולציה עבור מפעלי ייצור וחברות אריזת שבבים המייצאים שבבים מתקדמים, למעט במקרים מסוימים.

המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור של ישראל מעדכן את רשימת הסנקציות

המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור של ישראל (המט"ל) מעדכנן באופן שוטף את רשימות הסנקציות שבפיקוחו.
רשימות אלו מופיעות באתר המט"ל.

ציות לחקיקה אמריקאית נגד החרמה

בהמשך לעדכוננו הרבעוני האחרון אשר כלל התייחסות לציות לרגולציה אמריקאית נגד חרם, לאור ההחמרה בתופעת החרמות על עסקים ישראליים, ארה"ב הוסיפה כ-70 גופים חדשים לרשימת הגופים אשר פעלו באופן העולה בקנה אחד עם איסור החרם של ארה"ב. בהתאם לסעיף 760 לתקנות מנהל היצוא האמריקאי (EAR) חברות אמריקאיות מנועות מפעולות מסוימות ב"קידום או תמיכה בחרם על ידי מדינה זרה כנגד מדינה ידידותית לארה"ב", בעיקר בנוגע לחרם הערבי נגד ישראל. האיסור כולל לא רק את הסירוב לעשות עסקים עם מדינה מוחרמת, אלא גם אוסר מתן מידע על קשרים עסקיים של ישות עם מדינות מוחרמות ומסמכים וחקירות הקשורים לכך.

עדכוני סנקציות נגד רוסיה

  • ארה"ב ממקדת את מאמציה למניעת זליגת פריטים מפוקחים לרוסיה: ביום 30 באוקטובר 2024, מחלקת המדינה הטילה סנקציות על 120 ישויות ויחידים, המשרד לבקרה על נכסים זרים של משרד האוצר האמריקאי (OFAC) הודיע על הטלת סנקציות על 275  גופים ויחידים, ולשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) הרחיבה את ההגבלות על כ-49 ישויות שנמצאות ברשימתה (Entity List)  והוסיפה 40 ישויות נוספות לרשימה זו, המעורבות בניסיונות לעקוף את הסנקציות האמריקאיות או להסיט ייצוא של סחורות בפיקוח אמריקאי לרוסיה. הגופים הללו ממוקמים בכמה מדינות בעלי סיכון גבוה להסטה, ובהם נכללות סין, הודו, סינגפור, טורקיה, ואיחוד האמירויות הערביות.
  • אנגליה מפרסמת חבילת סנקציות חדשה כנגד רוסיה:  ביום 7 בנובמבר 2024, הודיעה אנגליה על חבילת סנקציות חדשה שנועדה להתמקד מאמצי המלחמה של רוסיה, כמו גם "פעילויות זדוניות רוסיות ברחבי העולם", ומכוונת נגד קבוצות צבאיות הפועלות מטעם רוסיה באפריקה. החבילה גם כוללת סנקציות נגד גופים בסין, טורקיה ומרכז אסיה המעורבים בהספקה ובייצור ציוד, כולל מיקרואלקטרוניקה, עבור התעשיה הרוסית שתומכת בצבא.
  • סנקציות אמריקאיות נגד גזפרומבנק (Gazprombank) וגורמים פיננסיים רוסים נוספים: ביום 21 בנובמבר 2024, המשרד לבקרה על נכסים זרים של משרד האוצר האמריקאי (OFAC)  הטיל סנקציות על גזפרומבנק וסניפיו הזרים, כמו גם על יותר מ-50 בנקים מקושרים נוספים, בצעד שמחמיר את המגבלות על הגישה של רוסיה למערכת הפיננסית הבינלאומית. בנוסף, OFAC  הוציא אזהרה המפרטת את הסיכונים הקשורים בהצטרפות למערכת הרוסית להעברת הודעות פיננסיות (SPFS), שהיא חלופה רוסית למערכת ה-SWIFT. הודעה זו ממשיכה את ההנחיות הקודמות של OFAC למוסדות פיננסיים לגבי הסיכון המוגבר לסנקציות משניות נגד מוסדות פיננסיים המעורבים בכלכלת הלחמה של רוסיה.
  • ארצות הברית פועלת נגד התחמקות רוסית מסנקציות באמצעות שימוש בנכסים דיגיטליים: ביום 4 בדצמבר 2024, משרד לבקרה על נכסים זרים של משרד האוצר האמריקאי (OFAC) , הטיל סנקציות על חמישה יחידים וארבעה גופים הקשורים לקבוצת TGR, רשת המאפשרת התחמקות מסנקציות עבור אליטות רוסיות. מטרת הסנקציות, הנעשות כחלק ממאמץ משותף עם אנגליה ואיחוד האמירויות, היא לשבש את השימוש בנכסים דיגיטליים כדי לעקוף את הסנקציות נגד רוסיה.
  • האיחוד האירופי מקים מסגרת סנקציות חדשה נגד פעילויות רוסיה לערער יציבות ברחבי העולם: ביום 8 באוקטובר 2024, האיחוד האירופי הכריז על מסגרת סנקציות חדשה המתמקדת בגופים ויחידים העוסקים ב"איומים היברידיים" של רוסיה שמטרתם "לערער את הערכים הבסיסיים, הביטחון, העצמאות והשלמות" של האיחוד האירופאי, ארגונים בינלאומיים ומדינות שלישיות. המסגרת ממקדת בפעילויות שמטרתן לערער יציבות, כמו פגיעות בתהליכי בחירות, תפקודם של מוסדות דמוקרטים, איומים נגד וסיכול פעילויות כלכליות, שירותים בעלי אינטרס ציבורי או תשתית קריטית, שימוש בדיסאינפורמציה מתואמת, מניפולציות של מידע זר והתערבות (FIMI), פעילויות סייבר מזיקות, ושימוש במהגרים ככלי. מסגרת זו מרחיבה את יכולתו של האיחוד האירופי להטיל סנקציות על פעילות רוסית מעבר למסגרת המלחמה הרוסית הנוכחית באוקראינה או תקנות מוגבלות אחרות כמו אלו הנוגעות ספציפית לנשק כימי או זכויות אדם.
  • האיחוד האירופי מפרסם הנחיות הנוגעות למאמצי ציות לסנקציות על רוסיה:
    • ביום 22 בנובמבר 2024, האיחוד האירופי פרסם הנחיות המבהירות את דרישות "מיטב המאמצים" המוטלות על גורמים בתוך האיחוד. חובה זו מחייבת יחידים וגופים בתוך האיחוד לבצע את המיטב כדי להבטיח שחברות הבת בבעלותן או שליטתן במדינות שלישיות לא יעסקו בפעילויות החותרות תחת הסנקציות של האיחוד האירופי. ההנחיות מספקות מסגרת מה נחשב ל"מיטב המאמצים", ומדגישות שהן כוללות "כל פעולה שהיא מתאימה ונדרשת" כדי למנוע פעילויות החותרות תחת הסנקציות, הכוללת חובה ליישם אמצעי פיקוח מתאימים ולתחזק מדיניות ניהול סיכונים.
    • כמו כן, ביום 11 בדצמבר 2024, האיחוד האירופי פרסם הנחיות לגבי דרישות בדיקת נאותות וסיכוני עקיפת סנקציות לצורך ציות להוראות האיחוד בנוגע לסנקציות המוטלות על רוסיה. ההנחיות לא קובעות גישה כללית אחידה לציות, אלא מציעות "גישה מבוססת סיכון הכוללת הערכת סיכון, בדיקת נאותות רב-שכבתית, וניטור שוטף". ההנחיה מזכירה במפורש בדיקה אל מול רשימות סנקציות וכן בדיקות פרסומים שליליים (adverse media).
    • ביום 11 בדצמבר 2024, האיחוד האירופי פרסם הנחיות לדרישות בדיקת נאותות מוגברת עבור רשימת פריטים נפוצים בעלי חשיבות גבוהה (CHP). האיחוד ממליץ לבצע בדיקות נאותות במספר רמות של העסקה, החל מהצדדים המעורבים, דרך זרימת הכספים, לוגיסטיקה, ועד מסלולי הסחר של הסחורות. ההנחיות כוללות גם רשימה של מספר גורמי סיכון המעידים על כך שפריט CHP עשוי להיות מועבר לרוסיה.
    • חבילת הסנקציות ה-15 של האיחוד האירופי כנגד רוסיה: ביום 16 בדצמבר 2024, האיחוד האירופי הכריז על אימוץ חבילת הסנקציות ה-15 נגד רוסיה, כולל סנקציות נגד עשרות  גופים ויחידים, לרבות גופים סיניים המעורבים באספקת ציוד רחפנים ופריטים מיקרואלקטרוניקה לרוסיה. האיחוד האירופי זיהה גם 32 גופים נוספים כתומכים בתעשיית הרוסית שתומכת בצבא או המעורבים בהתחמקות ממגבלות הסחר, וככאלה, הם חשופים להגבלות ייצוא מוגברות הנוגעות לסחורות דו-שימושי ולסחורות אחרות תחת פיקוח.

הצעות חקיקה

ישראל מציעה לבטל את צו הצופן

ביום 14 באוקטובר 2024, פורסמה טיוטת צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (עיסוק באמצעי הצפנה)(ביטול), התשפ"ה-2024, המציעה לבטל את צו הצופן (  צו הפיקוח על מצרכים ושירותים – עיסוק באמצעי הצפנה – תשל"ה -1974). אם יבוטל, הרגולציה על אבטחת המידע תחולק בין שני רגולטורים – אגף הפיקוח על יצוא ביטחוני (אפ"י) אשר יפקח על יצוא למשתמשי קצה ביטחוניים, ומנהל הפיקוח על יהלומים ויצוא דו-שימושי ואב"כ במשרד הכלכלה והתעשייה אשר יפקח על יצוא למשתמשי קצה אזרחיים.

עם ביטול צו הצופן, הרישיונות הקיימים יישארו בתוקף לשנה אחת ולאחריה, ידרשו היצואנים להגיש בקשת רישוי חדשה לרגולטור המתאים. כמו כן,  משרד המשפטים פרסם הערכת השפעה רגולטורית (RIA)  הנוגעת לביטול צו ההצפנה. הערכה זו מצביעה על כך, מתוך 2,593 מוצרים שדורשים כיום רישיונות הצפנה, כ-70% לא ידרשו עוד פיקוח בהתאם לפרק 5, חלק 2 של הסדר ואסנאר (Wassenaar Arrangement). מנגד, בעוד שרוב הרישיונות שהונפקו תחת צו ההצפנה הקודם הוענקו באופן רחב יחסית, לאחר ביטול צו הצופן יצואנים יידרשו ככלל לבקש רישיון עבור כל עסקה ולספק מידע לגבי השימוש והמשתמש הסופי של המוצר המפוקח עבור כל עסקת יצוא.

עדכוני אכיפה

ארצות הברית הטילה קנס של 950 מיליון דולר בגין פגמים בתמחור, שוחד, ועבירות ייצוא

ביום 16 באוקטובר 2024, משרד המשפטים האמריקאי (DOJ) הודיע כי חברת רייתיאון (Raytheon Company) חתמה על הסדר לדחיית העמדתה לדין ושילמה מעל ל-950 מיליון דולר כדי לסיים את חקירות משרד המשפטים נגדה. חקירות המשרד עסקו בעיקר בשלוש סוגי עבירות: א) הונאה באמצעות תמחור לקוי בחוזים ממשלתיים ב) הפרות של ה- Foreign Corrupt Practices Act(FCPA) וחוק בקרת יצוא נשק (AECA) ותקנותיו, תקנות סחר בנשק הבינלאומית (ITAR). אל עף שמסקנות החקירה חשפו שההפרות היו בעיקרן קשורות לשוחד, חשוב לציין כי סעיף 130 של ITAR מחייב גילוי של עמלות, תשלומים, ותרומות פוליטיות הקשורות לייצוא ביטחוני.

ארצות הברית הטילה קנס על GlobalFoundries בגין משלוחים לישויות סיניות הרשומות ברשימת הישויות האסורות

ביום 17 באוקטובר 2024, לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) הודיעה על קנס אזרחי של 500,000 דולר נגד GlobalFoundries US Inc. וחברת הבת שלה, בגין משלוחים לא מאושרים של פרוסות שבבים למחצה (semiconductor wafers) בשווי כ-17.1 מיליון דולר לחברת SJ-Semiconductor (SJS), חברה המופיעה ברשימת הישויות(Entity List) של BIS. ההפרות כללו עשרות משלוחים והוסברו כטעויות הזנת נתונים שגרמו לכך ש-SJS לא נבדקה כראוי. הקנס הוקל בעקבות שיתוף הפעולה של GlobalFoundries, כולל גילוי עצמי מרצון. (Voluntary Self Disclosure)

ארצות הברית הטילה קנס על American Life Insurance Company בגין הפרות סנקציות

ביום 14 בנובמבר 2024, המשרד לבקרה על נכסים זרים של משרד האוצר האמריקאי (OFAC), הודיע על הסכם בסך 178,421 דולר עם חברת ביטוח American Life Insurance Company (ALICO) בגין 2,331 הפרות של סנקציות OFAC הנוגעות לאיראן. ALICO הנפיקה פוליסות ביטוח רפואי וביטוח חיים, גבתה פרמיות, ופיצתה מספר בתי ספר וגורמים במדינות האמירויות הערביות שהיו בבעלות או בשליטה של ממשלת איראן. על אף התראות סנקציות מתהליך הסינון שלהן, ALICO התייחסה להתרעות הללו ככוזבות והמשיכה בעסקאותיה.

ארצות הברית הטילה קנס על Integra Technologies בגין הפרות פיקוח על ייצוא

ביום 18 בדצמבר 2024, לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) הודיעה על קנס אזרחי בסך 3.3 מיליון דולר נגד חברת Integra Technologies Inc. האמריקאית, בגין משלוחים בהיקפים משמעותיים של טרנזיסטורים ומוצרים נוספים לרוסיה ללא האישור הנדרש מ-BIS. Integra מכרה סחורה בשווי של כ-6.67 מיליון דולר מרשימת פריטים נפוצים בעלי חשיבות גבוהה (CHPL), אשר חיוניים לרוסיה. על אף ש-Integra הייתה מודעת לכך שהיא מייצאת לרוסיה, תוכנית הציות שלה לקתה בחסר והחברה לא הבינה שדרישה חדשה לרישוי הוטלה על המוצרים שלה. הקנס הוקל באופן משמעותי בעקבות העובדה ש-Integra חדלה מיד מהייצוא לרוסיה וגילוי עצמי מרצון. (Voluntary Self Disclosure) עם היוודע הדבר בעניין הפרותיה.

ארצות הברית הטילה קנס על חברת Indium בגין יצוא רכיבי אלקטרוניקה לרוסיה

ביום 23 בדצמבר 2024, לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) הודיעה על קנס אזרחי בסך 180,000 דולר נגד חברת Indium , בגין ייצוא לא מורשה של חומרים המשמשים בייצור אלקטרוניקה לרוסיה. אף שהפריטים סווגו כ-EAR99 הם נכללו בקודי רשימות מכס (HTS codes) המצריכים רישוי לייצוא לרוסיה בהתאם לתקנות מנהל היצוא האמריקאי (EAR). במהלך עסקאות אלה זוהו דגלים אדומים, אשר Indium  לא טיפלה בהם כראוי. עם זאת, הקנס הוקל בעקבות שיתוף הפעולה של אינדיום ויישום פעולות תיקון.

ארצות הברית הטילה קנס על Quantum Corporation בגין הפרות חקיקה אנטי-חרם

ביום 30 בספטמבר 2024, לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) הודיעה על הטלת קנס אזרחי בסך 151,875 דולר נגד החברה אמריקאית Quantum Corporation, בגין כישלונה לדווח על בקשות שהתקבלו ממפיץ באמירויות הערביות, שביקש מהחברה להימנע מייבוא מוצרים ממקור ישראלי. דוגמאות אחרות לקנסות בגין הפרות של הוראות אנטי-חרם אמריקאיות ניתן למצוא בחוברת אכיפה  של  BIS.

מזכר זה מנגיש ההתפתחויות בתחום רגולציית הסחר הבינלאומי. המזכר מכיל תמצית בלבד ואינו סוקר את כלל העדכונים שחלו בשנת 2024. האמור במזכר זה ניתן כמידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל מקרה פרטני ללא ייעוץ משפטי נוסף.

חדשות נלוות