נכנסים ל"חתונה" עסקית והכל נראה חלק וזוהר?
עו"ד ענבל רז דנה במה כדאי להכין מראש מנגנון לפתירת סכסוכים, איך ניתן לשמור על יחסים עסקיים גם ברגעי משברים ואילו אפשרויות כדאי לשקול בקביעת המנגנון.
התקשרות חוזית היא המקבילה של חתונה בעולם העסקי. העתיד נראה ורוד, אבל אז מגיעה השגרה השוחקת, העייפות, קשיים כלכליים, והעתיד זוהר קצת פחות. אז מה גופים עסקיים יכולים ללמוד מכך? שדווקא לפני מיסוד היחסים, כשהכל טוב, כדאי לחשוב גם מה יקרה אם או לכשיתגלו סכסוכים.
חשוב לזכור שלא כל סכסוך מוביל לפירוק החבילה, והאופן שבו ינהלו הצדדים את המחלוקות ויתבצע יישוב סכסוכים, משפיע על האופן שבו אפשר להמשיך לעבוד או לחיות יחד. ברור שלא תמיד ניתן לנבא במדויק את תוכן הסכסוך, אבל אחד הדברים החשובים ביותר שכן ניתן לקבוע, הוא המנגנון ליישוב סכסוכים, בעצם לקבוע את כללי המשחק מראש.
מה האפשרויות העומדות בפנינו? בית משפט, בוררות בישראל או מחוץ לה, או שאולי דווקא להתחיל עם גישור או משא ומתן ישיר וביצוע ליטיגציה, לפני ששוברים את הכלים?
כדי לבחור נכון צריך לקחת בחשבון את זהות הצדדים, האזרחות שלהם, והיכן מתנהלת מרבית הפעילות העסקית. אלמנטים נוספים שצריך לשקול: יתרון המגרש הביתי, האפשרות שההליך יהיה חסוי או גלוי, היתרון הגלום באפשרות לבחור את זהות הבורר, לוחות הזמנים, עלויות, וכמובן גם את פערי הכוחות בין הצדדים. גם הצד החלש במשא ומתן יכול להפוך חיסרון ליתרון. היכולת להכתיב את התנאים תלויה מאוד ביחסי הכוחות, ולרוב הצד החזק יכתיב את הטון. אבל, בעזרת חשיבה אסטרטגית מקיפה, גם הצד החלש יכול לצבור יתרונות אסטרטגיים. אז אם אתם עומדים בפני חתנה עסקית כדאי לחסוך את הזמן של בחירת צבע המפיות, ולהשקיע אותו במנגנון חכם ליישוב סכסוך עתידי וחתימה על חוזים חכמים, ושיהיה במזל טוב.