חרבות ברזל – עדכונים בדיני עבודה: מענקי עידוד והמשך תעסוקה, הרחבת האוכלוסיות המוגנות מפני פיטורים, חובת הפקדות לפנסיה לעובד חטוף או נעדר, ועוד

חרבות ברזל – עדכונים בדיני עבודה: מענקי עידוד והמשך תעסוקה, הרחבת האוכלוסיות המוגנות מפני פיטורים, חובת הפקדות לפנסיה לעובד חטוף או נעדר, ועוד

לקוחות יקרים.ות,
אנו ממשיכים לעמוד לצידכם.ן בימים מאתגרים אלו.
ריכזנו עבורכם.ן מקבץ חידושים ועדכונים הנוגעים להעסקת עובדים בתקופת מלחמת חרבות ברזל שמוטב שתכירו.



המדינה רואה ביציאה לעבודה והמשכיות תעסוקתית חלק מהמאמץ המלחמתי ומחוסנו של המשק.
לאור מצב הלוחמה עובדים רבים פונו מביתם ולא הגיעו לעבודתם. במקביל, בענפי החקלאות והבניין בהם מועסקים לרוב עובדים זרים, נוצר חוסר בעובדים והתעורר קושי משמעותי בגיוס עובדים לענפים אלו, בפרט באזורים הסמוכים לגבולות המדינה – בצפון ובדרום.
לכן, נבנתה תוכנית סיוע[1] המבוססת על תשלום מענקים לעובדים שמטרותיה הן עידוד חזרה של עובדים מפונים למקומות עבודתם הקבועים, ועידוד עובדים חדשים לעסוק בחקלאות ובבניין ("ההסכם").

להלן עיקרי הוראות ההסכם:

מענק תמרוץ יציאה לעבודה

  • תקופת הזכאות למענק התמרוץ – מיום 1 בנובמבר 2023 ועד ליום 31 במרץ 2024.
  • תנאי הזכאות – עובד אשר עומד בכל התנאים הבאים יהיה זכאי למענק תמרוץ:
    1. העובד החל לעבוד באתר בנייה, באתר גידול חקלאי או בבית אריזה אחרי ה-7 באוקטובר 2023 ולפני ה-31 בדצמבר 2023, ולא עבד כלל באחד מהענפים הנ"ל במהלך התקופה שבין ה-7 לאוגוסט 2023 ל-7 באוקטובר 2023.
    2. העובד הגיע פיזית לעבודה בחצרי המעסיק 11 ימים לפחות בכל חודש העסקה מזכה במענק.
    3. הכנסתו החודשית של העובד בכל חודש העסקה המזכה במענק היא לפחות 2,786 ₪.  
  • סכום המענק – משתנה מחודש לחודש, כדלקמן:
    1. בעבור חודש ההעסקה המזכה הראשון – 3,000 ₪;
    2. בעבור חודש ההעסקה המזכה השני, ובלבד שהוא ברצף לחודש ההעסקה המזכה הראשון – 3,000 ₪;
    3. בעבור חודש ההעסקה המזכה השלישי, ובלבד שהוא ברצף לחודש ההעסקה המזכה השני – 4,000 ₪. 
  • עובד הזכאי למענק תמרוץ ומקום עבודתו כאמור נמצא ביישוב מפונה, יהיה זכאי למענק כפול מהמענק לו הוא זכאי לפי הסכומים שפורטו לעיל.
  • חשוב לציין כי הזכאות היא למענק תמרוץ אחד באותו חודש גם אם קיימת זכאות למענק תמרוץ משני מעסיקים במקביל.
  • הגשת בקשה לקבלת המענק – הבקשה תוגש על ידי העובד באופן מקוון באתר של המוסד לביטוח לאומי, החל מתום כל חודש העסקה מזכה שחל בתקופת הזכאות למענק התמרוץ, ולא יאוחר מיום 31 במרץ 2025. 
  • המענק ישולם ישירות על ידי המוסד לביטוח לאומי לחשבון הבנק של העובד.

מענק עידוד

  • תקופת הזכאות למענק העידוד מיום 1 בנובמבר 2023 ועד ליום 31 בדצמבר 2023.[2] 
  • תנאי הזכאות –עובד אשר עומד בכל התנאים הבאים יהיה זכאי למענק עידוד:
    1. מקום מגוריו הקבוע של העובד הוא ביישוב מפונה או שהוא נכלל באוכלוסייה של תושבי היישוב שהוחלט לפנותה או שמקום מגוריו הקבוע אינו ביישוב מפונה אך מקום עבודתו הוא ביישוב מפונה.
    2. הוא עבד אצל המעסיק בחודש אחד לפחות מבין החודשים יולי, אוגוסט וספטמבר 2023.
    3. הוא אינו עובד של מעסיק ציבורי.
    4. העובד הגיע פיזית לעבודה בחצרי המעסיק 11 ימים לפחות בכל חודש העסקה מזכה במענק.
  • סכום המענק – 3,000 ₪ לכל חודש עבודה מזכה. 
  • הזכאות היא למענק עידוד אחד עבור עובד אחד, גם אם קיימת זכאות למענק עידוד משני מעסיקים במקביל.
  • אם עובד עמד בתנאי הזכאות הן של מענק התמרוץ והן של מענק העידוד, והוגשו לגביו בקשות לקבלת שניהם, ישולם לו המענק בסכום הגבוה ביותר.
  • הגשת בקשה לקבלת המענק – הבקשה תוגש על ידי המעסיק באופן מקוון באתר של המוסד לביטוח לאומי, עבור כל עובדיו הזכאים למענק, החל מתום כל חודש העסקה מזכה שחל בתקופת הזכאות למענק העידוד, ולא יאוחר מיום 1 בינואר 2025. עובד שמעסיקו לא הגיש בעדו בקשה לקבלת מענק עידוד בתוך 60 ימים מתום כל חודש העסקה מזכה, יוכל להגיש בעצמו בקשה למוסד לביטוח לאומי, זאת, עד ליום 1 ביולי 2025.
  • המענק ישולם ישירות על ידי המוסד לביטוח לאומי לחשבון הבנק של העובד.

[1] הסכם בדבר מענקי עידוד והמשך תעסוקה – מלחמת חרבות ברזל, לפי חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, בין ממשלת ישראל לבין המוסד לביטוח לאומי שנערך ונחתם ביום 27.11.2023, ופורסם בילקוט הפרסומים 11851 ביום 29.11.2023.
[2] הזכאות מעבר ליום 31.12.2023 ועד ליום 31.3.2024 תקום רק אם הישוב המפונה עדיין מוגדר ככזה לפי החלטת ממשלה.

ביום 28 בנובמבר 2023, תוקן חוק הגנה על עובדים בשעת חירום (תיקון מספר 5 והוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ד – 2023 ("חוק הגנה על עובדים").
בהמשך לפרסומנו הקודם בנושא, בו פירטנו על אחת מהוראותיו החשובות – איסור פיטורים של אוכלוסיות עובדים מסוימות, נעדכן כי התיקון האחרון לחוק הגנה על עובדים הרחיב באופן זמני (עד לתום תקופת הוראת השעה) את קטגוריות הזכאים להגנה מפני פיטורים בשל היעדרות מהעבודה או אי ביצוע העבודה, לאוכלוסיות נוספות: 

  • עובד שהתפנה ממקום מגוריו שנמצא ברשימת היישובים המפונים המפורטים בתוספת לחוק הגנה על עובדים.
  • עובד שהוא הורה או בן זוג של נעדר או חטוף[3] כתוצאה מפעולות האיבה או פעולות המלחמה.
  • אח, ילד (מעל גיל 18 שנים) או בן משפחה אחר[4] של נעדר או חטוף שהגיש הצהרה חתומה בכתב ידו כי נמנע ממנו להתייצב לעבודה או לבצע אותה בשל היותו בן משפחתו חטוף או נעדר.
  • עובד שהוא נעדר או חטוף כתוצאה מפעולות האיבה או פעולות המלחמה.
  • עובד שהוא הורה המשגיח על ילדו הנמצא עימו, עקב שירותו של בן/בת זוגו או של הורהו האחר של הילד, בצה"ל (סדיר, קבע ומילואים) או בכוחות הביטחון או של מי שנקרא לשירות עבודה בצו (מפעל חיוני/ מפעל למתן שירותים קיומיים).
  • עובד שהוא אומן שנעדר מעבודתו לצורך על השגחה על ילד שהתגורר אצלו באומנה, עקב סגירת מוסד החינוך שבו לומד או שוהה הילד, ומתקיימים התנאים הבאים:
    1. לילד טרם מלאו 14 שנים, ואם הוא בעל צרכים מיוחדים טרם מלאו לו 21 שנים.
    2. הילד נמצא בהחזקתו הבלעדית של העובד.
    3. בן הזוג של העובד לא נעדר מעבודתו, מעסקו או מעיסוקו במשלח ידו, ואם בן הזוג אינו עובד או עצמאי – נבצר ממנו להשגיח על הילד. 

הוראת השעה בתוקף מיום 7 באוקטובר 2023 (כלומר, בעלת תחולה רטרואקטיבית) ועד ליום 7 בינואר 2024, אלא אם כן תקופת התחולה תוארך על ידי שר העבודה, וזאת עד ל-12 חודשים במצטבר.

ההגנות שלעיל מכוח הוראת השעה לחוק הגנה על עובדים חלות גם על עובד של קבלן כוח אדם.


שני דגשים בנוגע לסגירת מוסד חינוך 

  1. בתקופת הוראת השעה, בנוסף להחלטה שהתקבלה עקב הנחיה של פיקוד העורף, החלטה על סגירת מוסד חינוך יכולה להתקבל גם על ידי הרשות המקומית או מוסד החינוך. 
  2. משרד העבודה הבהיר שגם סגירה חלקית של מוסד החינוך, צמצום שעות הפעילות או לימודים מלאים או חלקיים המתקיימים בזום נחשבים לסגירה של מוסד החינוך.

[3] "חטוף או נעדר" – כתוצאה מפעולות האיבה או פעולות המלחמה, כפי שנקבע לפי סעיף 3 לחוק תגמולים לבני משפחה של חטופים ונעדרים בפעולת איבה, התשפ"ד-2023.
[4] קרוב משפחה אחר שמשולם לו מענק לפי סעיף 2א(א)(1) לחוק מימון הוצאות למשפחות שבויים, חטופים ונעדרים, התשס"ח-2008.

במסגרת התיקון לחוק הגנה על עובדים, נוספה הוראת שעה לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995. 

הוראת השעה מחייבת מעסיק של עובד חטוף או נעדר, שהמעסיק לבדו או יחד עם העובד, נהגו להפקיד לקופת גמל לקצבה בעבור העובד, להמשיך לבצע הפקדות לאותה קופת גמל לקצבה (את חלק המעסיק וחלק העובד), בעד התקופה שבה העובד חטוף או נעדר. 

תוקף הוראת השעה – מיום 7 באוקטובר 2023 למשך שנתיים, כאשר שר האוצר באישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת רשאי להאריך בצו את התוקף לתקופה נוספת של 12 חודשים לכל היותר.

שכר העבודה לפיו תבוצענה ההפקדות – הגבוה מבין:

  1. שכר העבודה הממוצע שבגינו בוצעו הפקדות ב-12 החודשים הרצופים האחרונים שקדמו למועד החטיפה או מועד תחילת ההיעדרות, ואם העובד הועסק תקופה קצרה יותר אצל אותו מעסיק, לפי שכר העבודה הממוצע בתקופת העסקתו.
  2. שכר העבודה הממוצע שבגינו בוצעו הפקדות ב-3 החודשים האחרונים הרצופים האחרונים שקדמו למועד החטיפה או מועד תחילת ההיעדרות, ואם עבד העובד הועסק תקופה קצרה יותר אצל אותו מעסיק, לפי שכר העבודה הממוצע בתקופת העסקתו.

כאמור, הוראת השעה בעלת תחולה רטרואקטיבית ליום 7 באוקטובר 2023, אך התפרסמה לאחרונה. משכך, ניתנה שהות למעסיקים ונקבע שאת ההפקדות עבור שכר אוקטובר ונובמבר 2023 אפשר לבצע עד ליום 20 בדצמבר 2023. 

מעסיק שביצע הפקדות כאמור ודיווח עליהן למוסד לביטוח לאומי יקבל שיפוי בעדן מהביטוח הלאומי, כל עוד לא התקבל מימון לאותן הפקדות ממקור אחר. 

עוד נציין כי חובת ההפקדה לחטוף או נעדר חלה כל עוד לא חל לגבי העובד הסדר אחר, מיטיב, מכוח דין או הסכם, המבטיח את המשך הזכויות הפנסיוניות של העובד לו המשיך לעבוד באותה תקופה. 

הפקדה לקופת הגמל לקצבה מכוח הוראת השעה לא תחשב כהכנסה בידי העובד במועד בו בוצע התשלום ולא תחול עליה הוראות סעיף 3(ה3)(1) וסעיף 3(ה3)(1א) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש]. 

בהמשך לפרסומנו מיום 10 באוקטובר 2023 בנוגע להיתר הכללי שפורסם באותו יום בדבר היתר העסקת עובדים בשעות נוספות, נעדכן כי תוקפו הוארך עד ליום 7 בינואר 2024.

הורה שילדו נפטר
בשנת 2017 חוקק חוק גיל פרישה חובה (הורה שילדו נפטר)(הוראת שעה), התשע"ח–2017 (להלן: "חוק גיל פרישה") שקובע כי בהתקיים התנאים שלהלן, אסור למעסיק לחייב עובד שהגיע לגיל פרישת חובה לפרוש מעבודתו בשל גילו, במועד זה וב-4 השנים הבאות:

  1. מועסקים אצל המעסיק מעל 25 עובדים.
  2. העובד הועסק אצל המעסיק לפחות 7 שנים לפני הגיעו לגיל פרישת חובה.
  3. ילדו של העובד נפטר.
  4. העובד לא מועסק במקצועות שהוחרגו מתחולת החוק.

חוק גיל פרישה הינו בתוקף עד ליום 31.12.2023. בימים האחרונים פורסם תזכיר לחוק גיל פרישה, המבקש להאריך את תוקפו בשנה נוספת ולהפוך את הוראת השעה לחוק קבע.
הארכה זאת טרם אושרה בכנסת ואנו נמשיך לעדכן בנושא.

הורה או אלמנה של חייל שנספה במערכה
נזכיר כי הוראות חוק גיל פרישה אינן גורעות מהוראות סעיף 33א לחוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), תש"י-1950 והתקנות שהוצאו מכוחו, הקובעות חובה על מעסיקים של הורה או אלמנה של חייל שנספה, להמשיך ולהעסיקם במשך עד 5 שנים לאחר גיל פרישה חובה בתנאים שנקבעו שם.


האמור במזכר זה ניתן כמידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל מקרה פרטני ללא ייעוץ משפטי נוסף.

נשמח לעמוד לרשותכם לכל שאלה ו/או הבהרה,

נשמח לעמוד לרשותכם לכל שאלה ו/או הבהרה, לרבות הסיוע בהגשת הבקשה למענק, במייל או בטלפון: 03-3075356.

בברכה,
שבלת ושות'

חדשות נלוות