רותם ורטנפלד, עורכת דין במחלקת נדל"ן, חלקה טיפים מועילים לבעלי דירות בפרויקטים של התחדשות עירונית, בראיון לאתר מגדילים – הפורטל הישראלי להתחדשות עירונית.
אחרי תקופה ארוכה של קיפאון בכל הקשור להתחדשות עירונית בעיר פתח תקווה, לאחרונה נראה כי התחום החל לתפוס תאוצה. בראיון באולפן מגדילים מספר נועם סלע, ראש מינהלת התחדשות עירונית בעיר, מה היה השינוי שהוביל לשיפור במגמה. במקביל, עו"ד רותם ורטנפלד ממשרד שבלת ושות' מסבירה בראיון מה היא הדרך הנכונה לפעול אל מול בעלי הדירות.
סלע מספר כי במשך שנים היה מונח תמרור בכניסה לעיר עם הכיתוב ״אין כניסה להתחדשות עירונית״. לאחרונה ראש העיר רמי גרינברג החליט להחליף אותו בתמרור שמכיל את הכיתוב ״הדרך המהירה להתחדשות עירונית״, מה שמעיד לא מעט על השינוי שעברה העיר פתח תקווה, העומדת בחוד החנית בתהליך התחדשות עירונית. ״בעוד שש או שמונה שנים יהיה ניתן לראות את העיר במקום אחר לגמרי, מבחינת היתרים וביצוע״, ממשיך סלע ומספר.
סלע מספר כי המינהלת שברשותו מקפידה לעבוד מול הדיירים, מול הרשות המקומית ומול היזמים. לטענתו, העבודה מול הדיירים היא קריטית, מאחר ודייר אינו יודע לאן הוא נכנס כאשר מדובר בתהליך של התחדשות עירונית, והמינהלת מהווה מורה נבוכים בעבורו בתוך התהליך. המינהלת מקיימת כנסים שמעבירים מידע בנושא, ונוסף על כך הנציגים מגיעים עד הבית של הדייר ומסבירים מה התהליך, מול מי לחתום ואיך. ״התפקיד שלי כראש המינהלת הוא קודם כל לתת שירות לתושב ששם על השולחן את הדבר הכי יקר שיש לו – הבית שלו”, ממשיך סלע ואומר.
עוד במהלך הראיון נשאלה עו"ד רותם ורטנפלד איך ניתן לשמור על בעלי הדירות? ולמעשה איך ניתן לגרום להם להבדיל בין מינהלת עירונית לבין מאכער שמגיע להחתים?
בתשובה עונה ורטנפלד כי קודם כל המחוקק כבר נתן את הדעת בנושא, קידם ואישר החקיקה בנושא, מה שמוכר גם כחוק המארגנים. החוק מסדיר את העבודה מול המארגנים בכל התחומים. אם בעבר היה מגיע מארגן שאף אחד אינו יודע מי הוא, ומרשה לעצמו להפעיל לחץ גדול מאוד על הדיירים, היום ישנם כללים לפיהם צריך לפעול, מה שמאפשר לבעלי דירות במקרים מסוימים להשתחרר מהסכמים שנחתמו תחת לחץ.
עוד נשאלו השניים מה הם הטיפים שהיו נותנים לבעלי הדירות בתחילת התהליך?
סלע אמר בתגובה כי בכל אזור בו פועלת מינהלת מומלץ ואף רצוי קודם כל לפנות אליה. מניהלת העיר פתח תקווה יצאה לאחרונה בקמפיין – ״לא חותמים לפני שמתייעצים״. למעשה מדובר בשירות שאי אפשר להפריז בחשיבותו, מאחר והוא נותן לדייר את ההגנה והליווי הכי טובים שיש בתהליך ההתחדשות.
ורטנפלד אמרה בתגובה כי מומלץ לבחור את אנשי המקצועי הנכונים שילוו את הדיירים לכל אורך התהליך, זה מה שהופך את עבודת המינהלת למאוד חשובה. בנוסף, תמיד מומלץ להקפיד לקחת יותר משתיים או שלוש הצעות, ולהתבסס על המלצות של גורמים מנוסים, שכבר עברו תהליך זהה.