משרדנו ייצג את חברת המטבעות הדיגיטליים Colu בגיבוש תכנית מקיפה, ראשונה בישראל, לרכישה חוזרת של מטבעות קריפטו אותם הנפיקה החברה לפני כשנה וחצי. מדובר במטבע CLN שבמסגרת הנפקתו גייסה החברה כ-20 מיליון דולר.
לקריאת המאמר בגלובס
לקריאת המאמר בדה מרקר
לקריאת המאמר בכלכליסט
כשנה וחצי לאחר שהנפיקה חברת קלו את המטבע הקריפטוגרפי Colu Local Network) CLN), החליטה החברה על רכישת כלל המטבעות שהנפיקה, במטרה לסגור את פעילותה בתחום. המהלך החריג, יש לציין, צפוי לעלות לחברה 19.1 מיליון דולר. מה עומד מאחורי הרכישה?
על פי טענות החברה יש די כסף בקופתה על מנת להמשיך את פעילותה בתחומים אחרים, ולהתמקד בעיסוק המרכזי של מטרת החברה, הכולל שיתופי פעולה עם עיריות ובתי עסק מקומיים ברחבי העולם. למעשה, הרכישה החוזרת של החברה את המטבעות שהנפיקה החלה כבר באוקטובר, באמצעות אתר שהוקם באופן מיוחד. במהלך ההנפקה יוכלו המחזיקים במטבע ה – CLN להמיר אותו חזרה בהתאם לשער המקורי בעת ההנפקה. לרשות המחזיקים עמדו כ – 90 ימים לבצע את המכירה, כאשר לאחר סיום התהליך, המטבעות הפכו לחסרי ערך. החברה חזרה והדגישה כי המטבעות המקומיים לא מושפעים מהחלטה זו. מאז ההנפקה, טרם ההכרזה על המהלך, צנח מטבע הקולו ב-78%.
למעשה, חברת קולו פיתחה ארנק דיגיטלי מקומי, בו ניתן לעשות שימוש בערים גדולות ברחבי העולם כמו: תל אביב, חיפה, לונדון, ליברפול ובלפסט. הארנק מאפשר לצרכנים ובתי עסק להמיר את המטבע הדיגיטלי לכסף, ולסחור בו באמצעות אפליקציה ייעודית.
בתחילת 2018 הנפיקה החברה גם מטבע קריפטו (ICO) על גבי בלוקצ'יין של איתריום, אשר החל להיסחר כבר בסוף מאי באותה שנה. במסגרת ההנפקה גויס סכום של 19.1 מיליון דולר, כאשר בין המשקיעים היתה חברת אי.די.בי, שהשקיעה 14.5 מיליון דולר, חלק תמורת מניות בחברה וחלקו תמורת רכישה של המטבע.
למעשה, החברה היתה מעוניינת להחליף את המודל שלה למבוסס מטבעות קריפטו, וזה הרעיון שעמד מאחורי הנפקה זו. על פי דבריו של מומחה לבלוקצ’יין ניתן להסיק כי בתקופה שבה בוצעה ההנקפה של קולו, הרבה חברות אחרות נכנסו לשוק מטבעות הקריפטו, והנפיקו מטבעות דיגיטליים. ״מספיק שאנשים היו מזכירים את המילה בלוקצ'יין, והיה נופל עליהם כסף מהשמים״ טוען המומחה. יחד עם זאת, נראה כי עבור חברת קולו היה מדובר בצעד חריג מאחר והחברה קיימת כבר כמה שנים, ולא ממש ברור מה הנפקת המטבע היה יכול להועיל לה.
עמוס מאירי, מייסד, שותף ויו"ר קולו טוען כי חזון החברה לא השתנה עם הנפקת המטבע. החברה תמיד פעלה במטרה להעשיר את הקהילות, ולסייע לערים לגדול באמצעות כלים חדשניים. יחד עם זאת, היעדר הנחיות רגולטוריות ברורות באזורים בהם קולו היתה מעוניינת לפעול, מציבים מחסום בפני השימוש במטבעות קריפטו באותם אזורים.
לצד המהלך יוצא הדופן של רכישת המטבעות בחזרה, מאירי מרגיש בטוח במצב הכלכלי של החברה, וציין כי עד כה היא לא נעשה שימוש בכספים שגויסו במסגרת ההנפקה. כמו כן, מדגיש מאירי כי המודל העסקי של החברה מעולם לא היה מבוסס בלוקצ’יין. החברה למעשה מייצרת רווחים מעסקים שמשלמים תשלום על בסיס חודשי, כמו גם משותפים (כמו עיריות) שרוצים לחלק 'תמריצים' באפליקציה. לדוגמא: על כל דיווח במוקד 106 של עיריית תל אביב, תוכלו לקבל בקרוב מטבע, בו ניתן יהיה לעשות שימוש בבתי העסק המקומיים ברחבי העיר. זה הוא המודל העסקי של החברה בשנה האחרונה.