לקהל לקוחותינו שלום רב,
אנו מבקשים לעדכנכם, כי ביום 31 בדצמבר 2024 עבר בכנסת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2025) (מיסוי רווחים לא מחולקים) התשפ"ה-2024 (להלן: "חוק הרווחים הכלואים") (לחוק – אנא לחץ/י כאן). החוק נועד להגדיל את מקורות תקציב המדינה, עקב ההוצאות הרבות שנוצרו למדינה במסגרת מלחמת "חרבות ברזל".
חוק הרווחים הכלואים מתמקד במיסוי רווחים שלא חולקו בחברות מעטים ומביא עימו שינויים משמעותיים במיסוי רווחים לא מחולקים אשר יכולים להשפיע על כל חברת מעטים ועל בעלי השליטה בה. חברת מעטים היא חברה בשליטתם של חמישה בני-אדם לכל היותר.
החוק החדש, משנה הלכה למעשה את משטר המס של חברות מעטים, כך שבמקום שיטת מיסוי דו-שלבית המאפשרת לחברות לדחות את תשלום המס עד למועד שבו הרווחים מחולקים לבעלי המניות, ולהשקיע את הכסף בהרחבת הפעילות הכלכלית שלהן, תחול לגבי חברות אלו שיטת מיסוי של יחיד.
כיום, סעיף 77 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה") מאפשר לרשות המיסים למסות חלק מהרווחים הלא מחולקים של חברות מעטים ולראותם כאילו שהם חולקו, בהתקיים תנאים מסוימים. בפועל, הסעיף קשה ליישום באופן יעיל ולכן לא מופעל באופן תדיר (סעיף זה ימשיך לחול ויאפשר סנקציה חריפה יותר לטיפול במקרים הקיצוניים ביותר).
מיסוי רווחים צבורים בלתי מחולקים – סעיף 81 לפקודה
במסגרת חוק הרווחים הכלואים נוסף סעיף 81 לפקודה אשר קובע מודל שיתמרץ חלוקה של רווחים שאינם משמשים במישרין את הפעילות של החברה, כך שהחברה תישא בעלות נוספת של 2% מדי שנה מעבר למיסוי השוטף (אשר לא תותר בניכוי), בשל שיעור מהרווחים הלא מחולקים המושקעים בהשקעות פסיביות (נדל"ן, מניות וכיוצ"ב), מעבר לגובה מגן מס שיינתן לחברות עם פעילות עסקית ריאלית.
חברות מעטים תידרשנה לבחור בין תשלום "קנס" בשיעור של 2% מ"הרווחים העודפים" של חברת המעטים לגבי כל שנת מס בתום אותה שנה או לחילופין חלוקת דיבידנד בשיעור של 6% מ"הרווחים הנצברים" של חברת המעטים.
חישוב ה"רווחים העודפים" ייעשה באופן הבא:
תחולת חוק הרווחים הכלואים החל מיום 1 בינואר 2025, אך הסדר המס הקבוע בו יחול על רווחים שנצברו בחברות עובר למועד כניסת החוק לתוקף.
כמו כן, נכללו בחוק הרווחים הכלואים גם הוראות מעבר והוראת שעה העוסקים בתמריצים לפירוק חברות מעטים ואף האפשרות להעביר נכסים מהחברות לבעלי השליטה היחידים, ללא פירוק החברה, עליהם נרחיב במסגרת חוזר נפרד.
טיפול בחברות ארנק – מיסוי הכנסות עתירות יגיעה אישית – הרחבת סעיף 62א לפקודה
חוק הרווחים הכלואים הרחיב גם את הוראות סעיף 62א לפקודה, העוסק במיסוי בעל מניות מהותי בחברת מעטים ("חברת ארנק"). עובר לחוק הרווחים הכלואים נחקק סעיף 62א לפקודה כדי להתמודד עם תכנון המס של "חברות ארנק", אשר השתמשו בשיטת המיסוי הדו-שלבי כדי לדחות תשלום מס על חלוקת רווחים כדיבידנד ליחידים. החוק מרחיב מאוד את תחולת סעיף 62א לפקודה על חברות מעטים וייחוס הכנסות של חברות מעטים לבעלי מניותיה היחידים, לרבות חברות מעטים המפיקות הכנסה מפעילות "עתירת יגיעה אישית" וכן על רווחי שותפויות בהן מחזיקה חברת מעטים.
עיקר השינויים שחלו הינם כדלקמן:
א. הרחבת ייחוס הכנסה לגבי פעילות נושאי משרה ושירותי ניהול
- שינוי ההחרגה לעניין נושא משרה שהוא בעל שליטה בחברה– החוק תוקן כך שהחריג להפקת הכנסה מיגיעה אישית יחול רק במקרה של שיעור החזקה של 25% ומעלה (חלף 10% ומעלה).
- בדיקת החזקה של חברת מעטים – החזקה תיבדק לתקופה של 22 חודשים מתוך 3 שנים במקום בדיקה של 30 חודשים מתוך 4 שנים. אם 70% או יותר מסך מחזור ההכנסות יהיה בתקופה זו ממקור אחד, הרי שבעל המניות המהותי ייחשב כ"עובד" שעשה עבודה ל"מעסיקו" וישולם בעד כך מס שולי. בהתאם, בוטל החריג אשר קבע, כי משטר זה לא יחול אם בעל המניות המהותי בחברת המעטים הוא גם בעל מניות מהותי בחברה אשר מקבלת את השירות.
ב. חברת מעטים עם שיעור רווחיות העולה על 25%
במסגרת סעיף 62א לפקודה, נוסף משטר מיסוי חדש לגבי חברות עתירות יגיעה אישית. הכנסה חייבת עתירת יגיעה אישית תמוסה במס חברות עד לרמת רווחיות של 25% ואילו הרווחיות העודפת תמוסה במס שולי בידי יחיד בעל מניות פעיל לפי חלקו. הסעיף לא יחול לגבי חברת מעטים עם שיעור רווחיות גבוה כאשר סכום הרווחים הנצברים לא עלה על 750 אלפי ש"ח או כאשר חברת המעטים הינה בעלת מחזור העולה על 30 מיליון ש"ח לכל בעל שליטה.
"הכנסה עתירת יגיעה אישית" – חלק ההכנסה החייבת הנובעת מהכנסה שאינה הכנסה אחרת ("הכנסה אחרת" – ריבית, הפרשי הצמדה או דמי ניכיון, דיבידנד, דמי שכירות, תמורה ממכירת נכסך בהתאם לס' 88 לפקודה, הכנסה ממכירת ני"ע, תמורה ממכירת זכות במקרקעין/איגוד מקרקעין/מקרקעין בחו"ל).
"יחיד בעל מניות פעיל" – יחידה המחזיק מעל ל-30% בחברה או אם מחזיק פחות מ-30%, הכנסתו נובעת מיגיעתו האישית.
ג. חברת מעטים שהיא שותף בשותפות
עד לחוק הרווחים הכלואים הוחרגה חברת מעטים שהיא שותף בשותפות מתחולת הסעיף. בעקבות החוק החדש בוטלה ההחרגה ונקבע כדלקמן:
- חברת מעטים שחלקה בהכנסות השותפות הוא 10% ומעלה – כפי שנקבע בסעיף ב לעיל, באופן יחסי לחלקה של חברת המעטים בהכנסות ובהוצאות השותפות מפעילות עתירת יגיעה אישית.
- חברת מעטים שחלקה בהכנסות השותפות הוא מתחת ל-10% – 55% מהכנסות חברת המעטים מרווחי השותפות שיוחסו לה, יהוו הכנסה מיגיעה אישית של בעל השליטה ויהיו חייבות במס שולי, ואילו יתרת ה-45% ימוסו ברמת החברה.
למשרדנו ניסיון רב בליווי חברות מעטים בתחום המיסוי ובליווי השוטף מול רשות המיסים. משרדנו ימשיך לעדכן אתכם בפרסומים, ואנו עומדים לרשותכם למתן מענה לכל סוגיה ובעיה.
מזכר זה כולל מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי. מזכר זה מוגש כשירות ללקוחותינו, תוך הבהרה שבכל מקרה ספציפי יש לקיים דיון נפרד לגופו של עניין.