מאמר זה נכתב במיוחד עבור רואי חשבון אמריקאיים (CPA) ומכיני מס אמריקאיים אחרים (לאורך ההמאמר הזה אשתמש במונח "רואי חשבון אמריקאיים" כדי להתייחס לכל סוג של מכין דוחות מס ומידע אמריקאיים). אני כותבת את המאמר הזה משום ש לאחרונה קרה יותר מדי פעמים שלקוחותיי וויתרו על גרין קארד ולא ידעו שהם מחויבים להגיש טופס 8854. לכולם היו רואי חשבון אמריקאיים אשר הכינו עבורם את הדוחות השנתיים לארה"ב, אך לא הודיעו ללקוחות הללו על חובת הגשת הטופס הזה.
ראשית, אני מייעצת שלא ללא יוצא מן הכלל, טופס 8854 יוכן כחלק משיתוף פעולה בין רואה חשבון אמריקאי ועורך דין לענייני מיסוי אמריקאי, משום שיש בטופס שאלות משפטיות שאינן בתחום ההתמחות של רואה חשבון. לצורך ניהול סיכונים, אני פונה לרואי החשבון בדרישה שתחפשו ייעוץ משפטי עבור הלקוח שלכם.
שנית, לא כל מחזיקי גרין קארד נחשבים ל"long term resident " לצורך טופס 8854. רק long term residents נדרשים להגיש את טופס 8854. Long term residents נחשבים בפני חוק המס האמריקאי בעלי אותן מחויבויות כאשרחי ארה"ב שוויתרו על האזרחות שלהם, על פי סעיף 26 IRC §877(e)(1),.
מי שחייב להגיש את טופס 8854, צריך להגיש אותו בעת הגשת דוח מס ההכנסה לשנה שבה הוא ויתר על גרין קארד או וויתר על אזרחותו האמריקאית. אם הוגשה הארכה להגשת דוח מס ההכנסה השנתי, ניתן להגיש את טופס 8854 כאשר דוח מס ההכנסה השנתי מוגש.
חשוב מאוד להבהיר כי לא ניתן להגיש את טופס 8854 אם הוא לא הוגש במועד מכל סיבה שהיא (אלא אם הוגשה הודעה על הארכה כפי שנכתב לעיל). אם הטופס לא הוגש כלל או לא הוגש בזמן, המגיש (או מי שלא הגיש) ייחשב כ"covered expatriate" על פי עמדת רשות המיסים האמריקאית ב- Notice 2009-85 Sections 2A, 8C and Example 22.
שימו לב שלהיחשב ל- covered expatriate הכוונה היא שחל מס היציאה על כל גווניו. כלומר מטרת המאמר הזה הינה להדגיש שאי הגשת טופס 8854 או אי הגשתו במועד, גורר השלכות מרחיקות לכת.
ישנם מספר דרכים אפשריות להגיש את טופס 8854 באיחור, אך כולן כרוכות בסיכון משמעותי של חקירה (audit) על ידי רשות המסים האמריקאית ובסיכון לדחייה על ידי רשות המיסים האמריקאית. בנוסף, סעיף 6039G IRC (c)(2) קובע בבירור קנס של 10,000 דולר על אי-הגשה של טופס 8854. שימו לב כי התאריך שבו בוצע הויתור, אם בין דצמבר לינואר, עשוי לעזור במקרה הזה, לכן חשוב להיות מודעים לתאריך שבו הוגש טופס הוויתור על הגרין קארד (טופס I-407). היה לי מקרה שבו זה מאוד עזר. לקביעת המועד להגשת טופס 8854.
סעיף 6039G (d) IRC קובע באופן ברור שרשות המיסים האמריקאית תקבל הודעה ממחלקת המדינה (Department of State) ומכל סוכנות אחרת העוסקת בויתור על גרין קארד (למשל הגירה) כאשר המעמד של אדם משתנה מבעל גרין קארד למי שוויתר על הגרין קארד. כך רשות המיסים האמריקאית תידע שהיה צורך בהגשת טופס 8854. לא נראה שהודעה זו אכן נמסרת לרשות המיסים האמריקאית, אך כך קבוע בחוק. בספטמבר 2019 פרסמה רשות המיסים האמריקאית נהלים חדשים לתהליך ויתור על אזרחות אמריקאית. אך לא נראה שנהלים אלה חלים גם על ויתור על גרין קארד.
חלק מאנשי המקצוע העוסקים בתחום ממעיטים בחומרת ההשלכות למעמד של covered expatriate. אני מפצירה בכם לא לעשות זאת. לא רק שמס היציאה יחול, דבר שעשוי שלא להשפיע באופן משמעותי על רבים מלקוחותינו, אלא גם סעיף 2801 IRC יחול. אם אינכם מכירים את מס שמוטל בסעיף2801, אנא פנו אליי ואשמח לדבר אתכם על תחולתו הרחבה ללא תקדים, השפעותיו ארוכות הטווח על דורות במשפחה ועל שיעור המס הגבוה שלו ללא פטור או זיכוי.
לסיכום, אני מבקשת באופן נחרץ מכל אנשי המקצוע בתחום המיסים לשאול את לקוחותיהם מדי שנה אם הם ויתרו על גרין קארד שלה, גם אם הם לקוחות חדשים. אם הם וויתרו, וודאו שהם מקבלים גם ייעוץ משפטי כדי להכין את טופס 8854 יחד עם משרדכם.
הבהרה: מאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי. אם נתקלתם בבעיות שדובר עליהן כאן, תפנו לקבלת הייעוץ המשפטי המתאים לכם וללקוח שלכם.
ליצירת קשר: o.haleli@shibolet.com