לקוחות וידידים.ות יקרים.ות,
אנו ממשיכים לעמוד לצדכם.ן בימים מאתגרים אלו ומבקשים להביא לידיעתכם.ן עדכונים חשובים מהימים האחרונים.
ביום 30 במאי 2024 פורסמו מספר תיקוני חקיקה המרחיבים את הזכויות וההגנות של משרתי.ות מילואים ובני.ות זוגם של משרתי.ות מילואים.
כזכור, לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", נקבעו מספר זכויות והגנות נוספות למשרתי.ות המילואים לאור היקף ומשך שירות המילואים. בין היתר, ביום 6 מרץ 2024 פורסם "צו הרחבה להסכם הקיבוצי הכללי בעניין משרתי המילואים ובני זוגם" (להלן: "הצו"), אשר להוראותיו התייחסנו במזכרנו מיום 7 מרץ 2024.
מה קבע החוק עד היום?
חוק החיילים המשוחררים (החזרה לעבודה), תש"ט-1949 קובע הגנה מפני פיטורים לעובדים המשרתים במילואים:
מעסיק אינו רשאי לפטר עובד בשל שירותו במילואים, קריאתו לשירות מילואים או שירותו הצפוי בשירות מילואים, לרבות בשל תדירותו או משכו. כמו כן, מעסיק אינו רשאי לפטר עובד מכל סיבה שהיא בתקופת היותו בשירות מילואים, אלא אם קיבל היתר מוועדת התעסוקה. אם שירות המילואים עולה על יומיים רצופים, האיסור על פיטורים נמשך גם ל-30 ימים לאחר תום השירות.
כזכור, וכפי שפרסמנו במזכרנו מיום 7 במרץ 2024 עובד שנעדר בשל שירות מילואים במשך 60 ימיםלפחות בתקופת הצו (7 אוקטובר 2023 – 3 דצמבר 2024), יהיה מוגן מפיטורים למשך 60 ימים (במקום 30) מסיום שירות המילואים ולא ניתן לפטרו אלא בקבלת היתר לפיטורים מאת ועדת פיקוח מטעמים מיוחדים בלבד.
ההוראות החדשות:
בנוסף על ההגנות הקיימות, נוספו ההגנות הבאות:
גנה מפני הרעת תנאים: בתקופות בהן העובד מוגן מפני פיטורים, נאסר על המעסיק לפגוע בהיקף משרתו או בהכנסתו של העובד, אלא אם קיבל לכך את היתר מאת ועדת התעסוקה, למעט אם מדובר בפגיעה בהכנסה החלה במקום העבודה מכוח דין או הסכם קיבוצי או שמדובר בפגיעה ברכיב שכר המשולם לעובד בהתאם לתפוקת עבודתו, ובלבד שהפגיעה בתפוקת עבודתו לא נגרמה מסיבות התלויות במעסיק.
הגנה על בני.ות זוג של משרתי מילואים:
הגנה מפני פיטורים בשל שירות המילואים של בן הזוג: מעסיק אינו רשאי לפטר עובד בשל שירות המילואים של בן.ת זוגו או הורהו האחר של ילדו (שטרם הגיע לגיל 14 או שהינו תלמיד עם צרכים מיוחדים), בשל קריאתו לשירות מילואים או בשל שירותו הצפוי במילואים, לרבות בשל תדירות השירות או משכו. פיטורים בניגוד לאיסור זה בטלים.
הגנה מפני פיטורים ומפני הוצאה לחל"ת בתקופת שירות המילואים: הוראת שעה שנכנסה לתוקף עד 31 בדצמבר 2025, הקובעת כי מעסיק אינו רשאי לפטר או להוציא לחל"ת עובד.ת שעימו.ה ילד (שטרם הגיע לגיל 14 או שהינו תלמיד עם צרכים מיוחדים), בתקופת שירות המילואים של בן.ת הזוג (וכן במשך 14 ימים לאחר שירות המילואים- בתקופה החל מיום 7 באוקטובר 2023 ועד ליום 31 בדצמבר 2024), אלא אם קיבל לכך היתר מוועדת התעסוקה, וזאת בתנאי ששירות המילואים מתקיים בנסיבות חירום לפי סעיף 8 לחוק שירות המילואים או שמשכו בפועל או משכו הצפוי הוא 21 ימים רצופים לפחות.
כמו כן, על העובד להודיע למעסיק בכתב על שירות המילואים לא יאוחר משלושה ימי עבודה מהמועד שבו המעסיק הודיע לעובד על הכוונה לפטרו או להוציאו לחל"ת.
ל"ת לצורך הוראה זו כולל גם הארכה של חל"ת לתקופה שהיא אחת מאלה:
- תקופה בלתי מוגבלת
- תקופה רצופה של 30 ימים
- תקופה של פחות מ-30 ימים, ובלבד שבמהלך החודשיים לאותה חופשה שהה העובד בחופשה ללא תשלום, וסך התקופות של חופשות ללא תשלום כאמור הוא 30 ימים לפחות (כלומר גם במקרה של חל"ת קיים שמבקשים להאריכו ונמסרה הודעה על שירות המילואים יש לבקש היתר).
פרוצדורת קבלת היתר לפיטורים מאת ועדת התעסוקה:
על המעסיק להוכיח שהפיטורים אינם בקשר לשירות המילואים של בן.ת הזוג של העובד או של הורהו האחר של ילדו או להיעדרות העובד או לאי ביצוע עבודה עקב כך; ו-לעובד תינתן הזדמנות לטעון טענותיו.
פרוצדורת קבלת היתר להוצאה לחל"ת מאת ועדת התעסוקה:
- על המעסיק להוכיח שההוצאה לחל"ת אינה בקשר לשירות המילואים של בן.ת הזוג של העובד או של הורהו האחר של ילדו או להיעדרות העובד או לאי ביצוע עבודה עקב כך; ו-לעובד תינתן הזדמנות לטעון טענותיו ו-הועדה מצאה שהעובד הסכים להוצאה לחל"ת.
- אם ההוצאה לחל"ת כן בקשר עם שירות המילואים, אך הועדה מצאה שהעובד מעוניין לצאת לחל"ת והעובד והמעסיק הסכימו על הוצאה לחל"ת, הועדה רשאית לתת היתר.
עוד חשוב לדעת
חישוב הודעה מוקדמת: אם ניתנה הודעה מוקדמת לפיטורים כאשר בן.ת זוגו של העובד או הורהו האחר של ילדו מצוי בשירות מילואים בנסיבות חירום לפי סעיף 8 לחוק שירות המילואים או שמשכו בפועל או משכו הצפוי הוא 21 ימים רצופים לפחות, תקופת שירות המילואים האמורה לא תימנה במניין ימי ההודעה המוקדמת.
מעסיק בפועל/קבלן כוח אדם: ההוראות הללו חלות גם על מעסיק בפועל (מזמין) ביחס לעובדים של קבלני כוח אדם המוצבים אצלו לעבודה.
הגנה רחבה יותר מפני אפליה בשל שירות מילואים של בן.ת הזוג: ההוראה האוסרת על אפליית עובדים ומועמדים לעבודה בשל שירות במילואים, קריאה לשירות מילואים או שירותם לפי חוק שוויון הזדמנויות לעבודה, תשמ"ח-1988, תורחב כך שיחול איסור גם להפלות עובד ו/או מועמד לעבודה בשל שירות מילואים של בן.ת זוג או הורהו האחר של הילד, ובכלל זה קריאתם לשירות מילואים או השירות.
עיצום כספי, החוק להגברת האכיפה: תוקן החוק להגברת האכיפה כך שניתן להטיל עיצום כספי מכוחו במקרה של פיטורים או הוצאה לחל"ת שלא בהתאם להוראות החדשות.
אי פגיעה ברציפות העסקה: היעדרות עובד מהעבודה בתקופה שבה בן.בת זוגו או הורהו האחר של ילדו משרת בשירות מילואים (בצו 8 או העולה על 21 יום) לא תפגע ברציפות העסקתו ובזכויות תלויות הוותק אצל מעסיקו.
מענק לבני.ות זוג של משרתי מילואים: בנוסף, תוקן חוק הביטוח הלאומי בהוראת שעה זמנית שתוקפה עד ליום 31 בדצמבר 2024 לפיה בני.ות זוג יהיו זכאים.ות למענק במקרה בו הוצאו לחל"ת בתקופת שירות המילואים של בני.ות זוגם.ן או הורהו האחר של ילדם.ן, המשרת במילואים (בדומה לדמי אבטלה).
הארכת תקופת הזכאות לתשלום שכר לעובדים שנעדרו מעבודתם עקב המצב הבטחוני עד ליום 29 בפברואר 2024
בהמשך לפרסומנו מיום 1 באפריל 2024 – עדכון שכר המינימום, עדכוני "חרבות ברזל"; הפחתת דמי הבראה; ותזכורת לגבי פרסום דו"חות פערי שכר על בסיס מגדר, בעניין זכאות עובדים לשכר בגין ימי היעדרות מהעבודה עקב המצב הבטחוני, הוארכה תקופת הזכאות לשכר עד ליום 29 בפברואר 2024, בהתאם לתיקון לצו ההרחבה מיום 27 במאי 2024 ("הצו המתוקן"), הכל בכפוף לתנאי הזכאות שפורטו במזכרנו מיום 7 במרץ 2024 (להרחבה: מלחמת "חרבות ברזל" – עדכונים -תשלום שכר חודש אוקטובר 2023; הגנות וזכויות נוספות אנשי מילואים).
בצו המתוקן עודכנה גם הגדרת ה"אזור המיוחד" בו צריך להימצא מוסד החינוך, מקום העבודה או מקום המגורים ביישוב מפונה לפי החלטות הממשלה, לשם קבלת שכר עבור היעדרות מיום 7 באוקטובר 2023 ועד ליום 29 בפברואר 2024.
הנכם.ן מוזמנים.ות לפנות אלינו להתייעצות בכל שאלה הנוגעת לנושאים שנסקרו שלעיל.
בברכה,
מחלקת דיני עבודה