ניקיון אביב דיגיטלי – צריך דבר כזה?!?

ניקיון אביב דיגיטלי – צריך דבר כזה?!?

בעונות מסוימות של השנה, כאשר אנו מנקים את בתינו ומדי פעם מוצאים דברים ששכחנו שהיה לנו, אנו עלולים לשכוח בקלות לעשות סדר בין "הנכסים הדיגיטליים" שלנו.

ככל שיותר ויותר מחיינו מתנהלים באופן מקוון (כמו בפייסבוק, טוויטר, יוטיוב ורשתות חברתיות אחרות), וככל שיותר ויותר חפצים אישיים שלנו (כמו מיילים, תמונות, סרטונים, מכתבים, מסמכים, מוזיקה, רשימות לקוחות או כתובות, חשבונות בנק, תשלומים, וכו') מאוחסנים אי שם אונליין (בין אם בענן, בדרופבוקס או במיילים), הגישה למידע כזה הופכת להיות קריטית יותר ויותר. אלו הם נכסים דיגיטליים.

  • האם ידוע לך כל האתרים אליהם יש לך גישה?
  • האם כל הסיסמאות שלך זכורות? יש לך רשימה?
  • האם מישהו אחר יודע היכן למצוא את הרשימה הזו?
  • האם אתה רוצה שמישהו אחר יידע מה הם כל האתרים אליהם יש לך גישה?
  • האם אתה רוצה שמישהו אחר יוכל לגשת להיסטוריה של הדפדפן שלך כדי לראות באילו אתרים ביקרת?

יותר ויותר תשומת לב ניתנת לכיצד להגן על המידע שלנו באינטרנט מאחרים. פחות תשומת לב ניתנת לשאלה למי אמורה להיות גישה למידע הזה אם לא נוכל לגשת אליו בעצמנו (אם למשל נהפוך ללא כשירים) או לאחר פטירתנו.

אחת מהמטרות שלנו בתכנון ירושה היא להקל על מיופה כוח, אפוטרופוס, יורשים או משפחה להמשיך היכן שאנו הפסקנו. אם לא נתכנן,הם יצטרכו להתחיל הליכים ארוכים ומייגעים שעשויים לקחת שבועות, חודשים. ואף שנים כדי להשיג גישה לנכסים הדיגטליים שלנו, ולהמשיך היכן שאנו הפסקנו. צעד חשוב לקראת השגת מטרה זו הוא להחליט למי להעניק גישה לנכסים הדיגיטליים שלנו, כולל סיסמאות לחשבונות אונליין כשאנו כבר לא נוכל.

אחד המרכיבים הראשונים בתוכנית ירושה מקיפה (תכנון מבעוד מועד למקרה של חוסר כשירות או פטירה) הוא להכין רשימה מלאה של הסיסמאות שלך, חשבונות אונליין ונכסים דיגיטליים אחרים – ולשמור אותה מעודכנת. רשימה זו עוזרת לאנשים שניתן לסמוך עליהם, או לבני משפחה, למצוא את החשבונות והנכסים הדיגיטליים החשובים והערכיים שלך, לשמור על עלויות ניהול נמוכות, ולוודא שאין נכס שנשכח.

יש להודות, חלק (אולי רובינו) מאיתנו עשויים לקרוא את זה ולהחליט שהם לא רוצים להעניק גישה בלתי מוגבלת לכל בני המשפחה או הקרובים שלנו. אולי ישנם חשבונות מסוימים שברצוננו לאפשר גישה חלקית, אך כלל לא לחלק מהמשפחה שלנו מתוך דאגה להם ולמערכת היחסים שלנו. אם לא נעשה את הבחירות הללו בעצמנו עכשיו, לא תהיה לנו הזדמנות להחליט מאוחר יותר, לאחר שאין כבר יכולת להחליט. אם לא נציין מישהו שיקבל גישה, לא נוכל להחליט מי יקבל גישה מאוחר יותר.

הזמן לפעול הוא עכשיו.

  • אנו ממליצים לפעול עכשיו כדי להימנע מ:
  • לחשוף את הקרובים שלנו להתמודדות מול כל אתר או ספק אינטרנט, וכדומה, כאשר לכל אחד מהם מדיניות משלו;
  • להימנע מחשבונות לא פעילים במשך חודשים, כי אף אחד לא יכול היה לגשת אליהם;
  • להימנע מאובדן נכסים פיננסיים דיגיטליים, כי אף אחד לא לקח על עצמו את הניהול של החשבונות הללו או בגלל שחסרה סיסמה או מידע אחר; ו-
  • להימנע מגניבת זהות, שיכולה להתרחש כתוצאה מפטירה או מחוסר כשירות שמתפרסם ברשת.

ההמלצות שלנו:

  1. תכינו רשימה מלאה של הסיסמאות, חשבונות שלכם אינטרנט ונכסים דיגיטליים אחרים – ותשמרו אותה מעודכנת.
  2. תודיעו לפחות לשני אנשים שעליהם הניתן לסמוך, היכן הרשימה שמורה. אם הרשימה מוגנת בסיסמה, תתנו להם את הסיסמה.
  3. אם יש נתונים חשובים או משמעותיים אשר שמורים רק בחשבונות אונליין (למשל, התמונות הדיגיטליות שלך), אנו ממליצים גיבוי של הנתונים האלה מדי פעם לאמצעי אחסון מקומי – לדיסק הקשיח חיצוני, דיסק און קי,, CD, DVD וכדומה או לגיבוי בענן – כך שלאנשים עליהם סומכים תהיה גישה אם לא יוכלו לקבל גישה בקלות.
  4. תחליטו אם ברצונכם לעדכן את ייפוי הכוח המתמשך או של מדינות אחרות, כדי להוסיף סעיף המעניק למיופה הכוח סמכויות לגשת, לשלוט, לשחזר ולהשתמש בנכסים הדיגיטליים ובסיסמאות.
  5. תחליטו אם תרצו לעדכן את מסמכי הנאמנות (טרסט) כדי להוסיף סעיף המעניק לנאמן סמכויות לגשת, לשלוט, לשחזר ולהשתמש בנכסים הדיגיטליים ובסיסמאות.

המשרד שלנו שמח לעזור עם התכנון סביב חוסר כשירות ופטירה בנוגע לנכסים דיגיטליים בכל מקום בעולם. ליצירת קשר: o.haleli@shibolet.com

חדשות נלוות