עדכוני "חרבות ברזל"; בחירות לרשויות המקומיות בצפון; הגנה על עובד שהוא בן משפחה של חייל שנספה במערכה

עדכוני "חרבות ברזל"; בחירות לרשויות המקומיות בצפון; הגנה על עובד שהוא בן משפחה של חייל שנספה במערכה

לקוחות וידידים.ות יקרים.ות,
ריכזנו עבורכם.ן עדכונים חשובים נוספים מהעת האחרונה.
 

מלחמת "חרבות ברזל" 

פורסם צו הרחבה המאריך ומרחיב את ההגנות והזכויות למשרתי מילואים ובני או בנות זוגם.ן

בהמשך למזכרנו מיום 30 בינואר 2025, הרינו לעדכנכם.ן כי ביום 12 בפברואר 2025 פורסם צו הרחבה להסכם קיבוצי שמטרתו להאריך ולהרחיב את ההגנות והזכויות למשרתי מילואים ובני או בנות זוגם.ן, כך שיחולו עד ליום 31 בדצמבר 2025 (להלן: "צו ההרחבה החדש"). צו ההרחבה החדש מאריך את תוקפן של ההוראות הקבועות בצו ההרחבה למשרתי המילואים (כהגדרתו להלן) עד ליום 31 בדצמבר 2025 ומקנה הגנות חדשות נוספות לעובדים המשרתים במילואים.

כזכור, ביום 6 במרץ 2024 פורסם צו הרחבה להסכם קיבוצי שדן בהגנות למשרתי המילואים ובני זוגם.ן וצבירת חופשה שנתית לעובדים מסוימים (חרבות ברזל) – ראו בהקשר זה את מזכרנו מיום 7 במרץ 2024. בנוסף, ביום 14 במרץ 2024 פורסם צו הרחבה נוסף שהבהיר את הוראות הצו הראשון לעניין הרחבת התקופה המוגנת מפני פיטורים – ראו בהקשר זה את מזכרנו מיום 1 באפריל 2024 (להלן, במאוחד: "צו ההרחבה למשרתי המילואים").

כזכור, צו ההרחבה למשרתי המילואים קובע, בתמצית, את הזכויות הבאות: הרחבת התקופה המוגנת מפני פיטורים למשרתי מילואים ל-60 יום בנסיבות מסוימות; זכאות לימי היעדרות בתשלום של בני.ות זוג של משרתי המילואים; זכאות לשעת היעדרות הקבועה בחוק עבודת נשים גם לבן.ת זוג המועסק.ת במשרה מלאה המפוצלת בין מעסיקים שונים; בהתקיים תנאים מסוימים, זכאות לצבירת ימי החופשה השנתית לשתי שנות העבודה הבאות גם ללא הסכמת המעסיק.

באשר להרחבת התקופה המוגנת מפני פיטורים ל-60 יום, נקבע בצו ההרחבה החדש כי עובד שנעדר בשל שירות מילואים 60 ימים לפחות במצטבר במהלך שנת 2025, לרבות אם ימי המילואים בוצעו בשנת 2024 ונמשכו ברצף לשנת 2025 ("ברצף" = לרבות שירות מילואים פעיל בהתרעננות, וכן הפסקות של עד 5 ימים בין שירות מילואים פעיל אחד למשנהו), יהיה מוגן מפיטורים למשך 60 הימים (במקום 30) שלאחר תום שירות המילואים ולא ניתן לפטרו במהלך 30 הימים הנוספים, אלא בקבלת היתר לפיטורים מאת ועדת פיקוח, מטעמים מיוחדים ואם הפיטורים אינם קשורים למילואים.

באשר לימי היעדרות בתשלום לבן.ת זוג של משרתי מילואים, צו ההרחבה החדש מאריך את הזכאות לימי היעדרות נוספים בשנת 2025 (מעבר לזכאות העובד.ת לפי כל דין). מספר ימי ההיעדרות, הגדרת בן.ת זוג של משרת מילואים, הנסיבות בהן ניתן לנצל את ימי ההיעדרות, ערך יום היעדרות וכד' זהות לאלו שהופיעו בצו ההרחבה למשרתי המילואים.

עם זאת, צו ההרחבה החדש שינה במעט את ההוראות הקודמות, באופן הבא:

  • במניין ימי המילואים שבוצעו על ידי בן.ת הזוג נמנים ימים שבוצעו מיום 1 בינואר 2025 עד ליום 31 בדצמבר 2025, כמו כן, ימי מילואים שבוצעו בשנת 2024 ונמשכו ברצף לשנת 2025 (בהתאם להגדרה המצוטטת לעיל) נלקחים בחשבון, בתנאי שהמילואים נמשכים ברצף לשנת 2025.
  • במניין ימי המילואים של בן.ת הזוג יילקחו בחשבון גם תקופות שירות מילואים הקודמות לתחילת עבודתו של העובד.ת אצל מעסיקתו.ה, ובלבד שהעובד.ת לא ניצל.ה את ימי ההיעדרות בגינן אצל מעסיק אחר.
  • ימי היעדרות שנוצלו בין הימים 1-12.1.2025 ושולם בגינם שכר מלא, יוחזרו למכסת המחלה ו/או החופשה של העובד.ת (בהתאמה לאופי ההיעדרות) לא יאוחר ממשכורת חודש פברואר 2025.
  • ימי היעדרות שנוצלו בין הימים 1-12.1.2025 ולא שולם בגינם שכר מלא, יוחזרו למכסת המחלה ו/או החופשה של העובד.ת (בהתאמה לאופי ההיעדרות), והמעסיק ישלים לעובד.ת את יתרת השכר שלא שולמה בגין ימים אלו, לא יאוחר ממשכורת חודש פברואר 2025.

נוסף להוראות המפורטות לעיל, מוסיף צו ההרחבה החדש הוראות חדשות, כדלקמן:

  1. איסור פגיעה בתנאי העבודה של משרת המילואים – בתקופת 30 הימים העוקבים ל-30 הימים שלאחר תום שירות המילואים, מעסיק לא יפגע בתנאי עבודתו של עובד המשרת במילואים, לרבות ניודו לתפקיד אחר, הוספת או גריעת מטלות. כ"פגיעה בתנאי העבודה" לא ייחשב: (א) פגיעה בהכנסה החלה במקום העבודה מכוח דין או הסכם קיבוצי; (ב) פגיעה ברכיב שכר המשולם לעובד בהתאם לתפוקת עבודתו, ובלבד שהפגיעה בתפוקת עבודתו לא נגרמה מסיבות התלויות במעסיק. נדגיש כי פגיעה בהיקף המשרה או בהכנסה של משרת המילואים בתקופת שירותו במילואים ואם מדובר במילואים העולים על יומיים רצופים גם במהלך 30 הימים שלאחר תום שירות המילואים, אסורה מכוח חוק החיילים המשוחררים (החזרה לעבודה), התש"ט-1949, ומותרת רק אם מתקבל לכך היתר מאת ועדת התעסוקה לפי חוק זה (להלן: "ועדת התעסוקה"). 
  2. איסור הוצאת משרת המילואים לחל"ת –בתקופת 30 הימים העוקבים ל-30 הימים שלאחר תום שירות המילואים, מעסיק לא יוציא עובד ששירת במילואים לחל"ת, אלא אם התקבל היתר ומעדת פיקוח ככל שמתקיימים טעמים מיוחדים והחל"ת המבוקשת אינה בשל שירות המילואים והיא בהסכמת העובד; או שהעובד מעוניין לצאת לחל"ת אף אם היא בקשר למילואים והמעסיק והעובד הסכימו להוצאה לחל"ת כאמור. נדגיש כי הוצאה לחל"ת בתקופת שירות מילואים פעיל ואם מדובר במילואים העולים על יומיים רצופים, גם במהלך 30 הימים שלאחר תום שירות המילואים, אסורה מכוח הוראת שעה זמנית בחוק החיילים המשוחררים (החזרה לעבודה), התש"ט-1949, שתוקפה עד ליום 31 בדצמבר 2025.

יום שבתון בבחירות הנדחות לרשויות המקומיות בצפון

כזכור, נוכח המצב הבטחוני עקב מלחמת "חרבות ברזל", קבע שר הפנים את הבחירות ברשויות במחוז הצפון אשר תושביהן פונו לאור המלחמה ליום 18 בפברואר 2025 (להלן: "הבחירות הנדחות").

בהתאם לחוק לתיקון דיני הבחירות לרשויות המקומיות (הוראת שעה), התשפ"ה-2024, יום הבחירות הנדחות הוא יום שבתון הן בתחומי הרשויות המקומיות שבהן נערכות הבחירות והן לגבי עובדים הרשומים בפנקס הבוחרים של רשויות מקומיות שבהן נערכות הבחירות.

להלן רשימת הרשויות המשתתפות בבחירות במועד זה:

  1. קריית שמונה;
  2. שלומי;
  3. מועצה אזורית הגליל העליון;
  4. מועצה אזורית מבואות חרמון;
  5. מועצה אזורית מעלה יוסף;
  6. מועצה אזורית מרום הגליל.

בנוסף, ייערכו בחירות לוועד המקומי ביישובים בצת ועראמשה, המשתייכים למועצה האזורית מטה אשר.


תיקון לחוק הגנה על עובדים בשעת חירום

כזכור, בעקבות פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" תוקן ביום 28 בנובמבר 2023 החוק להגנה על עובדים בשעת חירום, התשס"ו-2006 (להלן: "חוק הגנה על עובדים בשעת חירום"), במסגרת חוק הגנה על עובדים בשעת חירום (תיקון מס' 5 והוראת שעה – חרבות ברזל), התשפ"ד-2023 (להלן: "הוראת השעה"). ראו בהקשר זה את מזכרנו מיום 12 בדצמבר 2023.

בהוראת השעה הוחלו ההגנות המפורטות בחוק הגנה על עובדים בשעת חירום, גם על עובדים בשל סגירת מוסד חינוך שעליה נמסרה הודעה באופן שנקבע בחוק, על עובדים שהתפנו ממקום מגוריהם שנמצא ביישוב שנכלל בתוספת לחוק, על עובדים שהם חטופים ונעדרים ובני משפחותיהם וכן על עובדים שהם בני זוג או הורהו האחר של ילדיהם של חיילים כהגדרתם בחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו-1955. נוסף על כך הוחלו בהוראת השעה הגנות על בני.ות זוג של עובדים כאמור.

תוקפה של הוראת השעה הוארך מספר פעמים עד ליום 7 בפברואר 2025.  ביום 6 בפברואר 2025 פורסם תיקון לחוק הגנה על עובדים בשעת חירום (תיקון מס' 5 והוראת שעה – חרבות ברזל) (תיקון מס' 3), התשפ"ה-2025, המאריך את תוקף הוראת השעה וקובע תקופות שונות להחלת ההגנה ביחס לכל קבוצה ומוסיף הגנה לפדוי שבי.

נביא בתמצית את עיקרי ההוראות:

  1. תוקף הוראת השעה הוארך עד ליום 30 ביוני 2026.
  2. הוגדרה "תקופה הקובעת" ביחס להחלת ההגנה ביחס לכל קבוצה, כלהלן:
    • מי שהתפנה ממקום מגוריו – התקופה הקובעת הינה מיום 7 באוקטובר 2023 ועד ליום 6 ביולי 2025.
    • מי שנעדר לצורך השגחה על ילדו עקב סגירת מוסד החינוך או שירותו של בן.ת הזוג בצבא, בכוחות הביטחון וההצלה – התקופה הקובעת הינה מיום 7 באוקטובר 2023 ועד ליום 6 ביולי 2025 או עד תום תוקף ההכרזה על מצב מיוחד בעורף, לפי המוקדם.
    • חטופים, נעדרים ובני משפחותיהם – התקופה הקובעת הינה מיום 7 באוקטובר 2023 ועד ליום 31 בדצמבר 2025.
    • פדויי שבי ובני משפחותיהם – התקופה הקובעת הינה שישה חודשים מיום שחרורו של פדוי השבי.
  3. שר העבודה, באישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת, רשאי, בצו, להאריך את "התקופה הקובעת" כמפורט לעיל, בתקופות נוספות שלא יעלו על ארבעה חודשים כל אחת, ולכל המאוחר עד ליום 31 בדצמבר 2025, כל עוד ההכרזה על מצב מיוחד בעורף עומדת בתוקפה ואם השר נכח כי הדבר נדרש עקב פעולות האיבה או פעולות המלחמה.


הגנה בשנת האבל הראשונה על מקום התעסוקה של עובד שהוא בן משפחה של נספה לפי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה, או של מי שנרצח בפגיעת איבה

הרינו לעדכנכם.ן כי ביום 30 בינואר 2025 פורסם תיקון לחוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), התש"י-1950 (להלן: "חוק משפחות חיילים שנספו במערכה"), אשר מטרתו מתן הגנה בשנת האבל הראשונה על מקום התעסוקה של עובד שהוא בן משפחה של נספה לפי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה, או של מי שנרצח בפגיעת איבה (להלן: "התיקון לחוק"). להלן עיקרי התיקון לחוק:

  1. מעסיק לא יפטר עובד שהוא בן משפחה של נספה ולא יפגע בהיקף המשרה או בהכנסה שלו בשלושת החודשים שלאחר מות הנספה.
    ועדת התעסוקה רשאית לתת היתר בתקופה זו לפיטורים של העובד המוגן אם המעסיק יוכיח כי חלו נסיבות חמורות התלויות בעובד, ולדעת ועדת התעסוקה לא יהיה זה צודק שלא לתת את ההיתר, או אם עסקו של המעסיק חדל לפעול בהפסקת פעילות שאינה זמנית.
    ועדת התעסוקה תוכל להתיר פגיעה בהיקף המשרה של העובד, אך זאת רק אם השינוי בהיקף המשרה אינו כרוך בפגיעה בהכנסה, ונובע מכך שעסקו של המעסיק חדל לפעול באופן זמני בנסיבות שאינן תלויות במעסיק, והשפיעו על כל העובדים בו, ורק למשך הזמן שבו העסק אינו פועל. יצוין כי שינוי זמני בהיקף המשרה שהעובד יזם, בשל מצבו הרפואי או המשפחתי אינו בגדר "פגיעה בהיקף משרה".
  1. מעסיק לא יפטר עובד שהוא בן משפחה של נספה בתקופה שמתום שלושת החודשים שלאחר מות הנספה ועד תום השנה הראשונה למות הנספה, ולא יוציאו לחופשה ללא תשלום בתקופה האמורה.
    ועדת התעסוקה רשאית לתת היתר בתקופה זו לפיטורים של העובד המוגן אם המעסיק הוכיח שהפיטורים אינם בקשר למות הנספה, וכן הוכיח שהתקיים אחד התנאים הבאים: (א) חלו נסיבות חמורות התלויות בעובד, ולדעת ועדת התעסוקה לא יהיה זה צודק שלא לתת את ההיתר; או (ב) עסקו של המעסיק חדל לפעול בהפסקת פעילות שאינה זמנית; או (ג) חלו תמורות יסודיות במקום העבודה שהובילו לצמצום בהיקף העבודה ולפיטורים של עובדים נוספים, והמעסיק יוכיח כי אין אפשרות להמשיך ולהעסיק את העובד במקום העבודה; או (ד) לפני מות הנספה ניתנה לעובד הודעה מוקדמת לפיטורים.
    ועדת התעסוקה רשאית לתת היתר בתקופה זו להוצאה לחופשה ללא תשלום אם: (א) מצאה כי הדבר נעשה בהסכמת העובד ואינו קשור למות הנספה; או (ב) אם מצאה כי העובד מעוניין לצאת לחופשה ללא תשלום, אף אם היא בקשר למות הנספה והמעסיק והעובד הסכימו לכך. יצוין כי הצורך בהיתר להוצאה לחופשה ללא תשלום חל רק אם מדובר בהוצאה לחופשה ללא תשלום לתקופה בלתי מוגבלת, לתקופה רצופה של 30 ימים לפחות, או לתקופה שיחד עם תקופות נוספות בחודשיים שקדמו לה מצטברת ל-30 ימים לפחות.
    היעדרות העובד בעת הוצאתו לחופשה ללא תשלום תיראה כהפסקה ברציפות עבודתו ולא תפגע בזכויות התלויות בוותק של העובד אצל מעסיקו או במקום העבודה.
  2. במקרה שהעובד המוגן הוא עובד של קבלן כוח אדם המועסק אצל מעסיק בפועל, לא יגרום המעסיק בפועל לפיטורי העובד המוגן, ובכלל זה להביא להפסקה זמנית של העסקתו או לגרום להוצאתו לחופשה ללא תשלום, או לפגיעה בהיקף משרתו או בהכנסתו בתקופות האמורות ללא היתר, שבקשה לו צריכה להיות מוגשת הן על-ידי המעסיק בפועל והן על-ידי קבלן כוח האדם.
  3. לעניין ההגנה כאמור לעיל, נקבע כי ההגדרה "בן משפחה" תכלול (בכפוף להוראות המפורטות בחוק משפחות חיילים שנספו במערכה) אלמנים, הורים שכולים, יתומים עד גיל 21 ואחים בכל גיל. כמו כן, נקבע כי ההגנה תחול גם על ההורה האחר של יתום של נפטר, שטרם מלאו לו 18 שנים, או על אפוטרופוס או אומן של היתום, שהודיעו למעסיק על הזיקה לנספה, מתוך ראיית טובת היתום שסמוך על שולחנם, וכן על עובד.ת שהיא ארוס.ה של הנספה.ית, שהודיע.ה למעסיק על היותו.ה ארוס.ת הנספה.ית, אף אם טרם הוכרה זכאותם לתגמול וההטבות, ובתקופה הראשונה של שלושת החודשים שלאחר מות הנספה תחול אף אם הארוס.ה טרם הגיש.ה בקשה לזכאות לתגמול ולהטבות. אולם, כמובן שההגנה לא תחול אם נדחתה בקשתו.ה לזכאות, לתגמול ולהטבות.
  4. עוד נקבע כי ההגנה תחול גם על עובד קבוע וגם על עובד זמני, ואולם ההגבלות לא יחולו לגבי מעסיק שהוא יחיד, אם העובד הוא עובדו היחיד.

יובהר כי ההגנות המפורטות לעיל באות בנוסף לזכויות ההורים ובן.ת הזוג להמשך תעסוקה לאחר הגעה לגיל פרישה, ולהגנות הניתנות לפי תקנות העסקת בני משפחות חיילים שנספו במערכה, התשי"א-1951.

 
סקירה זו, כאשר כתובה בלשון זכר נכתבה כך למען הנוחות, אך מיועדת לנשים וגברים כאחד.

אנו מזמינים אתכם.ן להיות איתנו בקשר במידת הצורך לגבי יישום הנושאים המפורטים במזכר זה.

בברכה,
מחלקת דיני עבודה
שבלת ושות'

חדשות נלוות