לקוחות וידידים.ות יקרים.ות,
אנו שמחים להציג לכם.ן את עדכון הלקוחות בתחום הרגולציה הפיננסית בישראל, לחודש אוגוסט 2024, ובו תמצית של ידיעות רגולטוריות מהותיות לפעילויות נותני השירותים הפיננסיים השונים במשק הישראלי.
תאגידים בנקאיים
הפיקוח על הבנקים מפרסם הוראה חדשה בנושא ניהול סיכוני מודלים (21 באוגוסט 2024)
פרסום ההוראה בנושא ניהול סיכוני מודלים היא במטרה לחזק את אופן ניהול סיכונים אלו במערכת הבנקאית. ההוראה מבוססת על האסדרה של הרגולטורים האמריקאים (ה-OCC וה-FED) הנחשבת למובילה בתחום.
ההוראה מציבה לתאגידים הבנקאיים דרישות לניהול אפקטיבי של סיכוני המודלים, באמצעות ביסוס תהליכי ממשל תאגידי מקיפים המהווים מעטפת לניהול הסיכונים, וכן מציגה תפישה מקיפה לתהליכי התיקוף והבקרה של המודלים המהווים נדבך מרכזי בניהול הסיכונים.
בהוראה יש לראשונה גם התייחסות למודלים מבוססי בינה מלאכותית (AI). הפיקוח על הבנקים דורש מהתאגידים הבנקאיים להחיל את הדרישות לניהול סיכוני מודלים גם על מודלי בינה מלאכותית, תוך התייחסות למאפיינים הייחודיים של מודלים אלו.
מודלים מבוססי בינה מלאכותית הם כלים מתמטיים וסטטיסטיים המשמשים לבניית תחזיות והחלטות על בסיס נתונים. עם זאת, השימוש במודלים כרוך בסיכון, שכן תוצאות שגויות או שימוש לא נכון בהם עלולים להוביל להפסדים כספיים, החלטות עסקיות לקויות ופגיעה במוניטין. לכן, ניהול סיכוני המודלים הוא הליך חיוני, הכולל זיהוי, הערכה והתמודדות עם הסיכונים הכרוכים בשימושם, תוך התמקדות בממשל תאגידי, פיתוח המודל ותיקופו.
הדרישות בהוראה יכנסו לתוקף תוך שנה מיום פרסומה, לאור ההיערכות הנדרשת להתאמת התהליכים. כמו כן, נקבעו הסדרי מעבר להחלת הדרישות על מודלים קיימים, דהיינו מודלים שהיו בשימוש בטרם פרסום ההוראה.
לנוסח המלא של הטיוטה לחץ כאן
נותני שירותי תשלום וייזום תשלום
בנק ישראל מפרסם סקירת התפתחויות במערך התשלומים בשנים האחרונות (12 באוגוסט 2024)
הסקירה מציעה מבט מקיף על מערכות התשלומים והסליקה בישראל, ומעניקה תמונה רחבה על מגוון אמצעי התשלום ושירותי התשלום הקיימים בשוק, תוך התמקדות בהתפתחויות האחרונות בתחום נכון לשנים 2021-2022 אך עם התייחסויות גם לעשייה בשנת 2023. להלן מיטב הממצאים:
ההתפתחויות העיקריות בשנים האחרונות: נרשמה עלייה דרמטית בשימוש בישמוני תשלומים וארנקים דיגיטליים, עם גידול של פי 13 בהיקף התשלומים באמצעותם בין 2021 ל-2023. במקביל, הוגברה התחרות בתחום התשלומים והסליקה על ידי פתיחת מערכות התשלומים לגופים חוץ-בנקאיים וחברות פינטק בינלאומיות. הורחבו השירותים הדיגיטליים המתקדמים, כגון תשלומים מיידיים ותשלום ללא מגע. בנוסף, בוצעו שיפורים משמעותיים במערכות התשלומים, כמו הטמעת תקן ISO 20022 המאפשר תשלום מיידי בסטנדרט בינלאומי. במקביל, נמשכה בחינה של אמצעי תשלום עתידיים, כמו החלפת השיק הפיזי בשיק דיגיטלי (הוראת חיוב דיגיטלית).
מגמות במערכות התשלומים ובאמצעי תשלום: המגמה הבולטת ביותר היא המעבר מאמצעי תשלום מבוססי נייר לאמצעים דיגיטליים. נרשמה עלייה של עשרות אחוזים בהיקף השימוש במערכות התשלומים השונות, הן בסכומי החיובים והן בסכומי הזיכויים. כמו כן נרשמה עלייה של מעל 6% בשימוש בכרטיסי חיוב. התפתחו אמצעי תשלום מתקדמים כמו ארנקים דיגיטליים ויישמוני תשלומים, שתפסו נתח משמעותי מהשוק.
היבטים מוסדיים: נעשו מהלכים משמעותיים להסדרת תחום התשלומים. נחקקו חוקים חדשים כמו חוק שירותי תשלום, תשע"ט-2019, וחוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום, תשפ"ג-2023. בנק ישראל הרחיב את הפיקוח על מערכות תשלומים, והכריז על מערכות נוספות כמערכות מבוקרות. נעשו צעדים לפתיחת מערכות התשלומים לגופים חוץ-בנקאיים, כולל חברות פינטק וסולקים בינלאומיים. בנוסף, קודמו שיתופי פעולה בין רגולטורים, למשל בין בנק ישראל לרשות שוק ההון, במטרה לאפשר גישה של גופים מפוקחים למערכות תשלומים. מהלכים אלה נועדו ליצור מסגרת רגולטורית תומכת לחדשנות ותחרות בתחום התשלומים, תוך שמירה על יציבות המערכת הפיננסית.
לצפייה בסקירה המלאה לחץ כאן
איסור הלבנת הון ומימון טרור
הדוח השנתי של הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור לשנת 2023 (6 באוגוסט 2024)
הרשות לאיסור הלבנת הון ("הרשות") מפרסמת את המגמות והסיכונים המרכזיים בתחומי הלבנת ההון ומימון הטרור בישראל, כמו גם נתונים בלעדיים הנוגעים לפשיעה כלכלית בשנת 2023
הרשות חוותה גידול משמעותי בהיקף הדיווחים על פעילות בלתי רגילה, בעיקר מנותני שירותים פיננסיים. במקביל, הרשות העמיקה את שיתופי הפעולה עם גופי האכיפה והבטחון, ועם רשויות מקבילות בעולם, מה שהוביל לגידול בהיקף המידע המודיעיני שהועבר. עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", הרשות התגייסה למאמץ המלחמתי והקימה כוח משימה בינלאומי למאבק במימון טרור (CTFTI) בשיתוף עם עוד 17 מדינות נוספות, מהלך שהגביר משמעותית את שיתוף המידע הבינלאומי בנושא מימון טרור.
הרשות המשיכה לקדם תיקוני חקיקה ורגולציה להתאמת משטר איסור הלבנת הון ומימון טרור בישראל לסטנדרטים הבינלאומיים, כמו פרסום טיוטת צו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של חברת תשלומים ויוזם בסיסי למניעת הלבנת הון ומימון טרור), תשפ"ג-2023. במקביל, הרשות פעלה לשיפור שיתוף הפעולה עם הסקטור הפיננסי, כולל קיום כנסים והדרכות וקידום דיווח מקוון ומובנה. ברמה הבינלאומית, הרשות המשיכה להיות חלק מארגונים בינלאומיים כמו FATF ו-Egmont, ולקדם את מעמדה של ישראל בזירה העולמית בתחום. הרשות זיהתה מספר אתגרים מרכזיים לשנים הבאות, כולל התמודדות עם פעילות בינלאומית הכוללת פערי רגולציה בין מדינות, שימוש במזומן, ניצול לרעה של נותני שירותים פיננסיים, ושימוש גובר של גורמי טרור במטבעות וירטואליים. בנוסף, הרשות הדגישה את החשיבות של המשך פיתוח יכולות טכנולוגיות מתקדמות לניתוח ומיצוי המודיעין הפיננסי.
לנוסח העדכון המלא לחץ כאן
נשמח לעמוד לרשותכם לכל שאלה ו/או הבהרה במייל או בטלפון: 03-3075356
בברכה,
מחלקת רגולציה פיננסית,
שבלת ושות'
האמור במזכר זה ניתן כמידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל מקרה פרטני ללא ייעוץ משפטי נוסף