עדכוני רגולציה פיננסית – יוני 2024

עדכוני רגולציה פיננסית – יוני 2024

לקוחות וידידים.ות יקרים.ות,

אנו שמחים להציג לכם.ן את עדכון הלקוחות בתחום הרגולציה הפיננסית בישראל, לחודש יוני 2024, ובו תמצית של ידיעות רגולטוריות מהותיות לפעילויות נותני השירותים הפיננסיים השונים במשק הישראלי.

נותני שירותי תשלום וייזום תשלום

כניסה לתוקף – תקנות הסדרת העיסוק בשירותי תשלום, ייזום תשלום ושירות מידע פיננסי (אגרות) (5 ביוני 2024)

בהמשך לכניסת חוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום, התשפ"ג 2023 ("החוק") ביוני 2024, פרסמה הרשות לניירות ערך תקנות בדבר תשלום אגרות על ידי נותני שירותי תשלום ייזום תשלום ונותני שירות מידע פיננסי.

תקנות הסדרת העיסוק בשירותי תשלום, ייזום תשלום ושירות מידע פיננסי (אגרות), התשפ"ד-2024, נועדו להסדיר את התשלומים והאגרות המוטלות על תאגידים הפועלים בתחום שירותי התשלום ושירותי המידע הפיננסי בישראל. התקנות מגדירות את הדרגות השונות של פעילות תאגידים על פי היקף הכספים המועברים, מנוהלים או משולמים על ידי החברות, ומחייבות כל תאגיד לשלם אגרות שונות בהתאם לסוג השירותים הניתנים והיקף פעילותו.

סוג הרישיוןאגרת רישוםאגרה שנתית
רישיון שירות תשלום33,000 ₪*
תוספת של 11,000 ₪ עבור שירותים נוספים, כגון הנפקת אמצעי תשלום, ניהול חשבון תשלום
אגרה שנתית המחושבת על פי היקף הפעילות של התאגיד בשנה הקודמת, עם תשלום יחסי עבור שנת קבלת הרישיון או הפסקת הפעילות.
שירות מידע פיננסי
שירות ייזום בסיסי
6,000 ₪16,000 ₪

התקנות נועדו להבטיח שכל תאגיד הפועל בתחום שירותי התשלום ושירותי המידע הפיננסי יישא בעלויות המתאימות להיקף פעילותו ויעמוד בסטנדרטים הפיננסיים הנדרשים. מטרת התקנות היא לשמור על שקיפות ואחידות בתשלום האגרות, לעדכן את הסכומים השנתיים בהתאם לשינויים כלכליים, ולהסדיר את אופן גביית האגרות במקרה של איחור בתשלום, תוך שמירה על יציבות והגינות כלפי התאגידים והרגולטורים.

לנוסח המלא של התקנות לחץ כאן

תאגידים בנקאיים

טיוטה לעדכון כללי הבנקאות (שירות ללקוח) (עמלות), התשס"ח-2008 (26 ביוני 2024)

הפיקוח על הבנקים פרסם להערות הציבור טיוטת עדכון לכללי הבנקאות (שירות ללקוח) (עמלות), בה התווסף פרק בנושא אפליקציות תשלומים, אשר נועד לפרט את התנאים והמגבלות לגביית עמלות מלקוחות העושים שימוש באפליקציות אלו.

השינוי המבוקש הוא בהמשך ישיר לכניסתו לתוקף של חוק העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלומים, המאפשר קישוריות בין אפליקציות תשלום ויעודד כניסה של שחקנים נוספים לשוק, שכניסתם לשוק תלויה במודל העסקי ובהכנסותיהם ממתן שירותי אפליקציות תשלומים.
העדכון האמור מאפשר גביית עמלות מלקוחות המשתמשים באפליקציות תשלומים, אך רק עבור משתמשים המבצעים פעילות בהיקף של מעל 25,000 ₪ בשנה. מטרת השינוי היא לאפשר המשך פיתוח שירותים פיננסיים חדשניים, תוך עידוד כניסת שחקנים נוספים לשוק.
הטיוטה מפרטת שני סוגי עמלות: עמלות על שירותי קבלת והעברת תשלומים, ועמלות על שירותים מיוחדים נוספים. התאגידים הבנקאיים יוכלו לעדכן את סף הפעילות רק לאחר שנתיים ואישור המפקח.

השינויים צפויים להיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2025, וגביית עמלות על שירותים מיוחדים תהיה כפופה לאישור המפקח על הבנקים.

לצפייה בטיוטה המלאה לחץ כאן

יישום תקן של בנקאות פתוחה בישראל (טיוטה) (27 ביוני 2024)

התיקון המבוקש להוראה 368 נועד לקבוע את ההתאמות הנדרשות בהוראה עקב חקיקת חוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום, התשפ"ג 2023 וכן לצורך יישום חוק שירות מידע פיננסי, התשפ"ב 2021 בהיבטים הנוגעים ללקוחות שהינם תאגידים, כמפורט להלן.

בחודש פברואר 2020 פורסמה לראשונה הוראת ניהול בנקאי תקין 368 בנושא יישום תקן של בנקאות פתוחה בישראל. ההוראה בנוסחה המקורי, הטילה על הבנקים ועל חברות כרטיסי האשראי חובת מתן גישה למידע פיננסי, וחובת מתן גישה לייזום תשלום בודד. חובות הגישה המתוארות אפשרו קבלת גישה לגוף פיננסי מפוקח, אשר קיבל את אישור המאסדר שלו לפעול בבנקאות פתוחה.

התיקונים המבוקשים להוראה 368 הם:

  1. מחיקת הוראות שהופיעו בהוראה ושנקבעו בחוק – על מנת לא ליצור סתירה או לעורר שאלות פרשניות
  2. עדכון סעיף ההגדרות כך שהמונחים בהוראה יותאמו למונחים הקבועים בחוק.
  3. בוצעו תיקוני נוסח בסעיפים כך שהניסוח יהיה תמיד בלשון יחיד
  4. הרחבת התחולה של ההוראה, בהתאם לזו הקבועה בחוק ייזום תשלום ובחוק שירות מידע פיננסי, לעניין הגופים המפוקחים על ידי הפיקוח על הבנקים. כלומר, הרחבת תחולת ההוראה גם ביחס לתאגידים שבשליטת נותן שירותי תשלום בעל חשיבות יציבותית וביחס לבנקים זרים
  5. תיקון פרק ג'1 ופרק ז' להוראה באופן התואם את הוראות חוק ייזום תשלום לעניין חובת מתן הגישה החלה על מנהל חשבון תשלום למשלם, חובות מנהל חשבון תשלום כלפי המשלם וחובות יוזם בסיסי.

העדכון האמור מאפשר גביית עמלות מלקוחות המשתמשים באפליקציות תשלומים, אך רק עבור משתמשים המבצעים פעילות בהיקף של מעל 25,000 ₪ בשנה. מטרת השינוי היא לאפשר המשך פיתוח שירותים פיננסיים חדשניים, תוך עידוד כניסת שחקנים נוספים לשוק.
הטיוטה מפרטת שני סוגי עמלות: עמלות על שירותי קבלת והעברת תשלומים, ועמלות על שירותים מיוחדים נוספים. התאגידים הבנקאיים יוכלו לעדכן את סף הפעילות רק לאחר שנתיים ואישור המפקח.

השינויים צפויים להיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2025, וגביית עמלות על שירותים מיוחדים תהיה כפופה לאישור המפקח על הבנקים.

לצפייה בטיוטת ההוראה לחץ כאן

המערכת הפיננסית

חדש – חוק השקעות משותפות בנאמנות (תיקון מס' 31), התשפ"ד-2024 (2 ביולי 2024)

הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק השקעות משותפות בנאמנות (תיקון מס' 31), התשפ"ד-2024 להרחבת פעילות קרנות כספיות לצורך גיוון ההשקעות של הציבור בישראל והגברת התחרותיות.

הרפורמה מתמקדת בגיוון הקרנות הכספיות, כולל אפשרות להקים קרנות מועדים קבועים המקבילות לפיקדונות בנקאיים, תוך הצגת תשואה צפויה לתקופת ההשקעה המוגדרת. כמו כן, יורחבו מסלולי ההפצה של קרנות כספיות ויונגשו לגורמים נוספים, המפוקחים על-ידי רשות ניירות ערך, להפיץ אותן לציבור. נכון להיום, קרנות כספיות מנהלות כספי ציבור בהיקף של מעל 125 מיליארד שקלים. הקרנות הכספיות החדשות יספקו מוצר השקעה שקוף, פשוט ואטרקטיבי, עם תנאים אחידים ושוויוניים לכלל המשקיעים, ללא צורך בהתמקחות. ההבדל כאן לעומת הקרנות הקיימות הוא בפשטות והנגישות שמבטיחים הקרנות החדשות.

המטרה של הקרנות הכספיות החדשות היא להציע תשואה גבוהה יותר בהשוואה לקרנות הכספיות הקיימות כיום. בנק ישראל ורשות ניירות ערך ישתפו פעולה לפרסום הוראות גילוי נדרשות ללקוחות הבנקים, כדי להנגיש את הקרנות הכספיות לציבור הרחב ולהציג אפשרות השקעה עם פוטנציאל תשואה משופר. הפיתוח של הקרנות הכספיות יספק למשקיעים מוצר עם תנאים אחידים ושוויוניים, שיתרום לנגישות רחבה לכלל משקי הבית בישראל.

בנוסף, התיקון כולל הקלות בהסדרת ייעוץ ושיווק השקעות לגבי קרנות כספיות, ומאפשר לגופים נוספים לפעול בתחום זה ללא צורך ברישיון ייעוץ השקעות מלא, תוך עמידה בתנאים שנקבעו. הרשות לניירות ערך תהיה אחראית על פרסום הוראות לגבי אופן הפרסום למשקיעים ולגבי טיפול בניגודי עניינים בקרנות הכספיות.

לנוסח החוק המלא לחץ כאן

חדש – הצעת חוק להסדרת עסקאות איגוח במשק הישראלי עלתה ועדת השרים לחקיקה (12 ביולי 2024)

לאחר פרסום התזכיר להערות הציבור בחודש יולי 2023, קיים הצוות שורה של דיונים ובחר להעביר את הצעת החוק לוועדות החקיקה.

הצעת החוק החדשה נועדה להקנות ודאות משפטית וכלכלית הנדרשת לשוק האשראי המקומי. עסקאות איגוח מאפשרות הנפקת תעודות התחייבות המובטחות על ידי תזרים מזומנים צפוי, אשר מופרדות מהיזם מבחינה משפטית וכלכלית, ובכך מפחיתות את הסיכון הכרוך בהשקעה. חוסר ההסדרה המשפטית עד כה מהווה חסם משמעותי לפיתוח שוק האיגוח בישראל, והחקיקה החדשה מציעה פתרון מקיף להקטנת האי-ודאות המשפטית, החשבונאית והמיסויית בעסקאות אלו.

הצעת החוק מתבססת על מסקנות צוותים בין-משרדיים שהוקמו בשנים קודמות, כולל דוח האיגוח משנת 2015. מסקנות הצוותים המליצו על יצירת מסגרת חקיקתית שתאפשר לגופים פיננסיים ומוסדיים לאגח נכסים ולגייס הון ישירות בשוק ההון, ובכך לעודד תחרות ולהוזיל מקורות מימון, במיוחד לעסקים קטנים ובינוניים ולמשקי בית. בנוסף, הצעת החוק מתייחסת לרגולציה האירופית שנכנסה לתוקף בשנת 2018 ומבוססת על תקן של איגוחים "פשוטים, שקופים וסטנדרטיים" (STS), תוך התאמה לרגולציה הפיננסית בישראל.

הצעת החוק החדשה מבטיחה לעסקים ולמשקיעים ודאות רבה יותר בעסקאות איגוח, מה שיכול להוביל להרחבת אפשרויות ההשקעה ולגיוס הון מהיר יותר. היא צפויה לעודד חדשנות בשוק האשראי, לשפר את ניהול הסיכונים של הגופים הפיננסיים, ולתרום לצמיחה כלכלית במשק הישראלי. אימוץ חקיקה זו ישים את ישראל בשורה אחת עם מדינות מפותחות אחרות בעולם, שראו באיגוח כלי חיוני לפיתוח כלכלי והבטחת יציבות פיננסית.

לעיון בתזכיר החוק לחץ כאן

איסור הלבנת הון ומימון טרור

הבהרה בנוגע לרשימת המדינות והטריטוריות בסיכון הקבועות בצווים (10 ביוני 2024)

הבהרה לעניין המדיניות והטריטוריות שבסיכון להלבנת הון ומימון טרור לעניין "מועצת הנסיכויות הערביות המאוחדות"

משרד המשפטים פרסם הבהרה לעניין רשימת המדיניות והטריטוריות שבסיכון להלבנת הון ומימון טרור המנויות בצווי איסור הלבנת הון השונים, כאשר ברשימת המדינות בסיכון מנויה, בין היתר, "מועצת הנסיכויות הערביות המאוחדות". ועל פורסמה הבהרה כי המדובר במועצת מדינות המפרץ, הידועה גם כ-GCC (Council Cooperation Gulf ) אשר מאגדת את שש המדינות הבאות במפרץ: כווית, ערב הסעודית, איחוד האמירויות, עומאן, בחריין וקטאר. חובת הדווח על פעולות מול מדינות אלו תחל מחודש אוגוסט 2024 ואילך, אך אין חובה להעביר דיווחים רטרואקטיביים על פעולות שנעשו לפני תאריך זה.

לנוסח ההבהרה המלא לחץ כאן

נותני שירותים פיננסיים מוסדרים

חוזר ניהול סיכוני הלבנת הון ומימון טרור אצל נותני שירותים פיננסיים מוסדרים (תיקון) – טיוטה (17 ביוני 2024)

רשות שוק ההון פרסמה טיוטת עדכון לחוזר בעניין ניהול סיכוני הלבנת הון ומימון טרור אצל נותני שירותים פיננסיים מוסדרים הקובע הוראות נוספות לעניין ניהול סיכוני הלבנת הון אצל נותני שירותים פיננסיים ויישום של צו איסור הלבנת הון ומימון טרור

עדכון סמכות הפיקוח: הוספת סעיף 4(א) לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים מוסדרים), התשע"ו 2016 )"החוק"), אחד ממקורות הסמכות למתן הוראות החוזר, על מנת לעגן את סמכויות הפיקוח והאכיפה של הממונה על יישום ההוראות בחוזר בהתאם לקבוע בחוק.

איסור על מתן שירות ללא רישיון מתאים: מוצע להוסיף כי בעל רישיון לא ייתן שירות למבקש שירות המחויב ברישיון בהתאם לחוק אך אינו מחזיק ברישיון כאמור. האחראי יוודא כי לא ניתן שירות למבקש שירות המבצע פעילות שמחייבת החזקה ברישיון מתאים, כגון פעילות מתן אשראי, שירות בנכס פיננסי או שירות תשלום, ללא שמבקש השירות מחזיק ברישיון המתאים. במקביל, על בעל הרישיון לדווח במקרה כזה מידית לממונה על אירוע חריג כנדרש בסעיף 5(ז)(2) לחוזר האמור. כמו כן, עליו לדווח לרשות המוסמכת להלבנת הון ומימון טרור בדיווח על פעולה בלתי רגילה.

סירוב לביצוע פעולה מחשש להלבנת הון או מימון טרור: מוצע להוסיף אפשרות לנותן שירותים פיננסיים לסרב לבצע פעולה אם מתעורר יסוד סביר לחשש כי הפעולה קשורה להלבנת הון או מימון טרור. זאת במטרה למנוע ביצוע פעולות במקרים כאמור ובהתאם לשיקול הדעת של נותן השירותים הפיננסיים.

מועד התחילה להוראת העברות מטבע וירטואלי: מוצע לקבוע את מועד התחילה להוראת סעיף 7א(ב)(2) לצו נותני שירות בנכס פיננסי ונותני שירותי אשראי, החל מ-1 בינואר 2025, לפיה פעולת העברה של מטבע וירטואלי לא תתבצע ללא העברת פרטי המעביר באופן מיידי ומאובטח למקבל ההעברה, כחלק מאימוץ סטנדרטים בינלאומיים של ארגון ה-FATF בנושא.

תחולה: הוראות החוזר יחולו על כל נותן שירותים פיננסיים הכפוף לצווי איסור הלבנת הון ומימון טרור, למעט הוראות סעיף 5(ג)(5) שיחולו רק על נותני שירותים פיננסיים הכפופים לצו איסור הלבנת הון מ-2018.

לצפייה בחוזר המלא כאן

נשמח לעמוד לרשותכם לכל שאלה ו/או הבהרה במייל או בטלפון: 03-3075356.

בברכה,
מחלקת רגולציה פיננסית,

שבלת ושות'

האמור במזכר זה ניתן כמידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל מקרה פרטני ללא ייעוץ משפטי נוסף

חדשות נלוות