LENDING & TRENDING – AUGUST 2023

LENDING & TRENDING – AUGUST 2023

לקוחות וידידים.ות יקרים.ות,

אנו שמחים להציג לכם.ן את עדכון הלקוחות בתחום הרגולציה הפיננסית, בנקאות והמימון לחודש יולי 2023, ובו תמצית של עדכוני חקיקה, רגולציה ופסיקה.

עדכוני חקיקה

  1. חדש – הצעת צו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של חברת תשלומים ויוזם בסיסי למניעת הלבנת הון ומימון טרור), התשפ"ג- 2023 (אוגוסט 2023)

במסגרת האסדרה לנותני שירותי תשלום וייזום תשלום, רשות ניירות ערך פרסמה הצעה לצו איסור הלבנת הון כחלק מסמכות הפיקוח של רשות ניירות ערך על פעילותם של חברות תשלומים ויוזמי תשלום ("בעלי רישיון"), נוכח החשיבות רבה לפיקוח אפקטיבי והוליסטי בהיבטים של איסור הלבנת הון ומימון טרור.

  1. נוסח הצו מוצע תואם, בשינויים המחוייבים, את צו איסור הלבנת הון אשר חל על נותני שירות בנכס פיננסי ונותני אשראי, בשל פעילת בעלת מאפיינים דומים, ועל כן היה מקום ליצור הסדרה דומה. בנוסף המדובר בצו איסור הלבנת הון שחוקק יחסית לאחרונה (2018) ולכן נחשב העדכני ביותר.
  2. נוסח הצו המוצע מביא בחשבון גם את המאפיינים הייחודיים של פעילות חברות תשלומים ויוזמים בסיסיים. כך למשל, פעילותם של יוזמים בסיסיים ויוזמים מתקדמים שאינם "נוגעים בכסף" אלא מהווים שירות טכנולוגי לביצוע העברות בנקאיות, נמצאת בסיכון נמוך להלבנת הון. הסיבה לכך היא שכל הפעילות שנעשית באמצעותם נעשית למעשה אצל מנהל חשבון התשלום המבצע את העברת הכספים וגם אצל מנהל חשבון התשלום המקבל את הכספים. לאור סיכון נמוך זה, הצו אינו מחייב את היוזמים הבסיסיים או המתקדמים בדיווחים רגילים (דיווחים אוטומטים על כל פעילות אשר גבוהה מ 50,000 ₪), אלא מטיל חובת דיווח לרשות.
    איסור הלבנת הון במקרים של פעילות בלתי רגילה בלבד ( לדוגמא פעילות חשודה שמטרתה להסתיר את הסכום המלא שמבקש המשלם להעביר לבית העסקה באמצעות פיצול העסקה).
  3. בנוסף הצו מסמיך קביעת הוראות אמצעי זיהוי חלופיים לזיהוי הפיזי תוך הבטחת אמינות הזיהוי והפחתת סיכוני הלבנת ההון הנובעים משימוש באמצעים חלופיים אלו.

הנוסח זמין להערות הציבור עד ליום 13 בספטמבר 2023.

לנוסח המלא לחצו כאן

2. חדש – תזכיר חוק הסדרת עסקאות איגוח (תיקוני חקיקה), התשפ"ג-2023 (30 ביולי 2023)

משרד המשפטים פרסם תזכיר חוק לעניין הסדרת עסקאות איגוח (תיקוני חקיקה) שמטרתו להסדיר את עסקאות האיגוח באופן בו ייפתח שוק האיגוח לציבור הרחב ולשחקנים חדשים תוך הקניית ודאות משפטית וכלכלית.

  1. עסקת איגוח היא עסקה שבה מונפקות תעודות התחייבות שפירעונן מובטח על ידי תזרים מזומנים צפוי ומוגדר הנובע מתיק אשראי או מחובות מכוח דין. הנפקת תעודות ההתחייבות מתבצעת על ידי תאגיד ייעודי לביצוע האיגוח, אשר קיבל את הנכסים המגבים בהמחאה מאת תאגיד אחר תמורת הנפקת תעודות ההתחייבות.
  2. על מנת ליצור ודאות מספקת באשר לתוצאותיה המשפטיות של עסקת איגוח מוצע לקבוע מפורשות בחוק שעסקת איגוח אשר עומדת בתנאים הבאים תסווג כעסקת מכר אמיתית ("True Sale") ולא כהלוואה: (1) התאגיד הייעודי רשאי לעשות בנכסים המועברים כל עסקה המותרת לו על פי דין, והיזם אינו יכול למנוע ממנו לבצע פעולה כלשהי בנכסים אלו; (2) התקבולים המתקבלים מהנכסים המגבים מועברים ישירות לתאגיד הייעודי; (3) התמורה בגין המחאת הנכסים הינה קבועה, אינה ניתנת לשינוי לאורך חיי העסקה ומשקפת, בהתאם להערכת הצדדים, את שווי הנכסים המגבים; (4) ליזם אין אפשרות לרכוש בחזרה את הנכסים המגבים; (5) לתאגיד הייעודי אין זכות לקבלת תמורה נוספת במקרה שערך הנכסים המועברים היה בסופו של יום נמוך מהסכום שנקבע מראש; המעידים כל אלה על העברת הבעלות בנכסים המגבים מהיזם אל התאגיד הייעודי.
  3. בציון יתרונות הצעת החוק, ציין נגיד בנק ישראל בין היתר כי הצעת החוק תסיר חלק מסיכון הריבית מהמערכת הבנקאית ולכן גם מהצרכן הפיננסי. בנקים יוכלו להציע יותר הלוואות שאינן צמודות למדד, ובכך להעביר את חלק מהסיכון אל כתפי המשקיעים בעסקאות האיגוח.
  4. בד בבד עם הפצת תזכיר זה מופץ על-ידי משרד האוצר תזכיר לתיקון פקודת מס הכנסה, התשכ"א-1961 ובו הסדר המס שיחול על עסקאות איגוח, לצורך עידודן. המדובר בתזכירי חוק הכרוכים זה בזה ויחד יוצרים מנגנון שלם לאסדרת עסקאות איגוח בישראל.

לנוסח המלא לחצו כאן

עדכוני רגולציה

  1. עדכון – רשות ניירות ערך ("הרשות") פרסמה טבלת הערות הציבור שהתקבלו והתייחסות הרשות אליהן בקשר עם טיוטת תזכיר חוק תיקוני חקיקה (נכסים דיגיטליים בדיני ניירות ערך), התשפ"ג-2023 ("טיוטת תזכיר החוק") (13 באוגוסט 2023)

הרשות מפרסמת מענה להערות הציבור שהתקבלו בהתייחס ליישום הוראות תזכיר החוק ומפרסמת הצעה מעודכנת הכוללת מספר שינויים.

רשות ניירות ערך פרסמה הצעת חקיקה מעודכנת, לאחר קבלת הערות ציבור, העוסקת בתחולת דיני ניירות ערך בנוגע לנכסים דיגיטליים, לרבות בנוגע להצעה לציבור, הפעלת בורסות, מערכות סליקה, ייעוץ השקעות, ניהול תיקים והשקעות משותפות בנאמנות.

במסגרת המענה להערות הציבור הוספה הבהרה בעניין תחולת התיקון על נכסים דיגיטליים היברידיים (קרי, נכסים דיגיטליים להשקעה לצד מטרות נוספות), וכן הוסף סייג בעניין תחולת התיקון על נכסים מגובים, כפי שהדבר מנוסח בהחלטת הממשלה בנושא.

כמו כן, הוחלט להסיר את רכיב התיקון העוסק בהגדרת "ניירות ערך" (ואולם הובהר עוד, כי העדר התיקון לא משפיע על הפרשנות הקיימת של סגל הרשות לגבי מתי נכסים דיגיטליים מהווים ניירות ערך). הורחבה התשתית האסדרתית בעניין פעילות בורסה ומסלקה בנכסים דיגיטליים, הוסף תיקון עקיף לחוק איסור הלבנת הון המחיל את הוראותיו על בורסות של נכסים דיגיטליים, וכן הוארכה הוראת התחילה המוצעת.

לנוסח המלא לחצו כאן

2. חדש – הרשות לאיסור הלבנת הון מפרסמת קול קורא לקבלת התייחסות ועמדות הציבור בעניין הקמת מרשם בעלי שליטה סופיים בתאגידים (יולי 2023)

משרד המשפטים בוחן הקמת מרשם בעלי שליטה סופיים בישויות משפטיות, במטרה להגביר את השקיפות בפעילותן של ישויות משפטיות בישראל בכלל, ולסייע לרשויות אכיפת החוק להתחקות אחר העומדים מאחורי התאגיד.

בין עקרונות האסדרה המתוכננת:

  • תחולת חובות על תאגידים זרים – נבחנת האפשרות להחיל את החובות בנוגע לקבלת מידע אודות בעלי שליטה סופיים, גם על תאגידים זרים שאינם מקיימים מקום עסקים בישראל, ובלבד שיש להם זיקה על פי המבחנים המפורטים במסמך העקרונות.

"זיקה" למדינה עשויה להתקיים בנסיבות הבאות: נוכחות קבועה במדינה )מוסד/סניף/סוכנות); פעילות עסקית משמעותית במדינה; פעילות עסקית מתמשכת עם מוסדות פיננסיים/גופים אחרים במדינה; בעלות של נדל"ן משמעותי במדינה; ביצוע השקעות משמעותיות במדינה (בשוק ההון או של נכסים אחרים); העסקת עובדים במדינה; חבות במס במדינה.

  • מרשם מרכזי – על מנת להבטיח שהמידע במרשם המרכזי יהיה מדויק, יקבעו מנגנונים וכלים משלימים לטיובו. מנגנון זה יסייע בשלב אימות המידע ונועד להגביר את השקיפות.
  • גישה למידע – בחינת האפשרות להעניק למוסדות פיננסיים ולנותני שירות עסקי, גישה למידע על בעלי שליטה סופיים אשר מידע זה יהיה קיים במרשם המרכזי.
  • דיווח עצמאי – בחינת הטלת חובה על בעל השליטה הסופי עצמו לדווח לתאגיד על היותו בעל שליטה סופי, וזאת בנוסף לחובות שיוטלו על התאגיד.
  • גוף מרכז – בחינת האפשרות להעניק לגוף שינהל את המרשם המרכזי הסמכה להטיל סנקציות המפורטות במסמך העקרונות.

הרשות לאיסור הלבנת הון האריכה את המועד למתן הערות והנוסח זמין להערות הציבור עד ליום 1 בספטמבר 2023.

לנוסח המלא לחצו כאן

3. חדש – הצעה לעדכון רשימת הגורמים המפוקחים עליהם תחול רשימת נסיבות לבחינת פגם במהימנות –  הוספת בעלי רישיון למתן שירותי תשלום וייזום תשלום (אוגוסט 2023)

כחלק מאסדרת נותני שירותי תשלום וייזום תשלום – רשות ניירות ערך מבקשת להרחיב את הרשימה גם בקשר לנותני שירותים אלה, בעלי שליטה בהם ונושאי משרה בכירה בכל אחד מהם והכל בקשר לביטול או התלייה של הרישיון או ההיתר לפי העניין.

  1. בין תנאי הכשירות של בעל הרישיון, כחלק מחוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום, תיכלל גם דרישת מהימנות המגבשת רף כניסה ערכי גבוה וסטנדרט פעילות ויושרה שנועדו להבטיח שמירה על כספי הציבור והמידע על אודותיו.
  2. משכך, אל בחינת המהינות תתווסף חברת תשלומים ובעל רישיון לייזום תשלום בסיסי, בעלי שליטה בהם ונושאי משרה בכירה בכל אחד מהם, לפי סעיפים 7 ו-12 לחוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום, התשפ"ג-2023.
  3. רשימת הנסיבות שעשויות להעיד על פגם במהימנות, בכפוף לבחינת הרשות כוללות בין היתר: הרשעה בעבירה, קביעה כי בוצעה עבירת משמעת, הטלת אמצעי אכיפה מנהליים, שלילת היתר בשל פגם במהימנות וכו'.
  4. מובהר כי התקיימות הנסיבות לא תוביל בהכרח להחלטה כי נפל פגם במהימנות ובוודאי שלא תגרור אחריה באורח אוטומטי הכרעה לפיה נפל פגם המצדיק נטילת היתר והינן עומדות להפעלת שיקול דעת הרשות.

הנוסח זמין להערות הציבור עד ליום 12 בספטמבר 2023.

לנוסח המלא לחצו כאן

4. חדש – הפיקוח על הבנקים מפרסם הוראה בנושא פעילות תאגיד בנקאי כברוקר דילר (הוראת ניהול בנקאי תקין מס' 461) (19 ביולי 2023)

ההוראה נועדה להסדיר את הפעילות בתחום הברוקר דילר, כלומר, קבלת הוראות וביצוע פעולות בניירות ערך ובמכשירים פיננסיים עבור לקוחות התאגיד הבנקאי, הן כמתווכים והן בדרך של מסחר לחשבונם העצמי.

בפעילותו של הבנק כברוקר דילר עליו ליישם עקרונות נאותים של ניהול סיכונים תפעוליים, לצד הגנה על הלקוח. משכך עיקרי הדרישות בהוראה הינם:

  • קביעת מבנה ארגוני, מדיניות ונהלים לביצוע עסקאות ולבקרה עליהן ולמניעת ניגודי עניינים;
  • אימוץ קוד התנהגות לפעילות ביושרה, הוגנות ומקצועיות לטובת האינטרסים של הלקוחות, לרבות מתן מידע הנוגע לעסקה;
  • התאמת הפעילות של הלקוחות בניירות ערך ובמכשירים פיננסיים לרמת הידע או הניסיון שלהם, לרבות מתן אזהרה ללקוחות אם יבקשו לבצע פעולה שלדעת התאגיד הבנקאי אינה תואמת את הידע או הניסיון שלהם;
  • קביעת נהלים לביצוע הוגן ומהיר של הוראות לקוחות;

תחילה: תחילתה של הוראה זו תוך 18 חודשים ממועד פרסומה.

ביטול הוראות:

  • הוראת ניהול בנקאי תקין מספר 461 בנושא "עיסוקו של תאגיד בנקאי בניירות ערך על חשבון לקוחותיו" תבוטל עם כניסתה לתוקף של הוראה זו.
  • הוראת ניהול בנקאי תקין מספר 419 בנושא "שמירת מסמכים" תבוטל עם כניסתה לתוקף של הוראה זו.

לנוסח המלא לחצו כאן

5. עדכון – רשות שוק ההון ביטוח וחסכון ("הרשות") מפרסמת קובץ שאלות ותשובות בנוגע לצו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של נותני שירות בנכס פיננסי ונותני שירותי אשראי למניעת הלבנת הון ומימון טרור), התשפ"א – 2021 (19 ביולי 2023)

הרשות מפרסמת קובץ הבהרות לשאלות שהתקבלו מנותני שירותים פיננסים בהתייחס ליישום הוראות הצו בהתייחס למאפיינים השונים של נותני השירותים הפיננסיים עליהם מפקחת הרשות.

בין השאלות שנשאלו בנוגע ליישום הוראות הצו המופיעות במסמך:

  • שאלה: האם רכישת חוב בין נותני שירותי אשראי נחשבת מתן אשראי?

מענה: רכישת חוב תחשב כמתן אשראי על ידי הרוכש ומכאן שתחול חובת דיווח צולבת: על מי שנרכש ממנו החוב(הגוף שמוכר) תחול חובת דיווח בגין החזר אשראי, ועל הגוף שרוכש את החוב תחול חובת דיווח – בגין מתן אשראי.

  • שאלה: כאשר לקוח מבצע עסקה אשר לכאורה כרוכה בעסקה אחרת, לדוגמא, עסקת רכישת מטח והעברת מט"ח לחו"ל\ניכיון שיק והעברתו לחו"ל האם יש לסכום את שתי העסקאות יחד לצורכי דיווח או לדווח כסכום עסקה אחת?

מענה: כל פעולה צריכה להיבחן בנפרד לעניין חובת הדיווח בהתאם לסעיף 11(א) לצו, כמו כן יש לוודא שהפעולה מדווחת בהתאם לסוג הפעולה המוגדר בהתאם להנחיות הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור לדיווחי נותני שירות בנכס פיננסי ונותני שירותי אשראי.

לנוסח המלא לחצו כאן

האמור במזכר זה ניתן כמידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל מקרה פרטני ללא ייעוץ משפטי נוסף.

נשמח לעמוד לרשותכם לכל שאלה ו/או הבהרה במייל או בטלפון: 03-3075000.

בברכה,
נילי אלשייך רביב
מיכל אוחנה
שאול אדרת
עדן בז'רנו


מחלקת בנקאות ומימון ומחלקת רגולציה פיננסית
שבלת ושות'

חדשות נלוות