
לקוחות וחברים יקרים,
להלן תמצית של מבחר עדכונים רגולטורים, פרסומים, ואירועי אכיפה גלובליים ומקומיים בתחום רגולציית הסחר הבינלאומי שאירעו ברבעון הראשון של שנת 2025. המזכר גם נוגע בהתפתחויות בהטלת מכסים אמריקאים שאירעו בשבועות האחרונים. ההתפתחויות בתחום רגולציית הסחר הבינלאומי עשויות להשפיע על דרישות הציות עבור חברות אשר פועלות בישראל ובעולם.
עדכונים רגולטוריים | עדכוני חקיקה | עדכוני אכיפה
עדכונים רגולטוריים
ארצות הברית מכריזה על מסגרת רגולטורית חדשה להגבלת ייצוא טכנולוגיות בינה מלאכותית מתקדמות
ביום 13 בינואר 2025, הודיעה לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) על מסגרת רגולטורית חדשה ומקיפה שנועדה לפקח על יצוא שבבים מתקדמים ומודלים מתקדמים של בינה מלאכותית מארצות הברית. זאת “במטרה להבטיח שהטכנולוגיה זו תישאר מחוץ להישג ידם של יריבים זרים.” המסגרת תיכלל בתקנות מנהל הייצוא האמריקאי (EAR) ותכלול שלושה מאפיינים עיקריים:
- מגבלות חדשות על שבבים מתקדמים: התקנות יחייבו רישיון גלובלי לייצוא שבבים מתקדמים למדינות רבות, לצד החרגות מסוימות לבעלות ברית של ארה"ב, שנקטו אמצעים למניעת זליגת טכנולוגיות מתקדמות (ישראל לא כלולה בהן), וכן החרגות לשימושים בהיקף נמוך ,ולצורך שימור שרשראות אספקה. הרגולציה קובעת הקצאות ספציפיות למדינות לשבבים מתקדמים, כך שכאשר מדינה מיצתה את מכסת היצוא שלה, תחל מדיניות של סירוב לאשר ייצוא שבבים מתקדמים נוספים לאותה מדינה, עם החרגות מסוימות.
כמו כן, המגבלות החדשות מרחיבות את התוכנית הקיימת עבור אישורים לחברות שמפעילות חוות שרתים בכפוף להשלמת תהליכי ציות מעמיקים, כדי לייעל את הבנייה של מרכזי נתונים בעולם, למעט מדינות הנמצאות תחת אמברגו נשק של ארה"ב. התוכנית החדשה מבחינה בין חברות שיוכלו לקבל רישיונות לפעילות גלובאלית (UVEUs) ומשתמשים שיוכלו לקבל רישיונות פעילות מקומיים (NVEUs). - מגבלות על מודלים מתקדמים של בינה מלאכותית: הרגולציה מטילה מגבלות על ייצוא מודלים מתקדמים של בינה מלאכותית, תחילה על מודלים שאומנו עם 10^26 פעולות חישוביות או יותר, תוך מתן חריגים מסוימים לישויות אמריקאיות או בעלות ברית, כמו גם מודלים שפורסמו בפומבי (open weight models).
- תנאי אבטחה לאחסון מודלים: הרגולציה כוללת דרישות אבטחה לאחסון מודלים מתקדמים, למזער את הסיכון לזליגת הטכנולוגיה.
ארצות הברית תפקח על מכירה או יבוא של כלי רכב מקושרים מסין ורוסיה
ביום 14 בינואר 2025, פרסמה BIS תקנה סופית האוסרת על מכירה ויבוא של כלי רכב מקושרים ורכיבים הקשורים לסין או רוסיה. תקנה זו מתמקדת חומרה ובתוכנה המיועדים להיות משולבים בכלי רכב, המאפשרים חיבור חיצוני ויכולת נהיגה אוטונומית, שעלולים לחשוף מידע רגיש או לאפשר מניפולציה מרחוק של כלי הרכב על ידי יריבים זרים.
ארה"ב מחמירה את הפיקוח על יצרני שבבים
בהמשך לפרסומנו מרבעון קודם, ביום 15 בינואר 2025, הודיע BIS על מגבלות נוספות שמטרתן להחמיר את בקרות הייצוא על שבבים מתקדמים במטרה להגביל את יכולתה של סין להשיגם. ההגבלות החדשות כוללות אמצעי בדיקת נאותות נוספים ומחמירות את דרישות הרישוי לפאבים וחברות אריזה המייצאות שבבים מתקדמים (OSATs), למעט חריגים מסוימים. במקביל לפרסום המגבלות חדשות הללו, הוסיף BIS 11 ישויות סיניות לרשימת הישויות (Entity List), תוך ציון תפקידן בפיתוח בינה מלאכותית וטכנולוגיה מתקדמת למתקני ייצור מתקדמים בסין.
סנקציות נוספות הקשורות לרוסיה
בינואר 2025, הטילו מחלקת המדינה ומשרד האוצר שתי מסגרות סנקציות המתמקדות ב: 1. יחידים וישויות המעורבים בסיוע לעקיפת סנקציות לטובת התעשייה שתומכת בצבא הרוסי 2. יחידים וישויות המעורבים במגזר האנרגיה הרוסי, כולל ענקיות הנפט הרוסיות גזפרום נפט וסורגוטנפטגז, מה שמחמיר את ההגבלות על ייצוא האנרגיה של רוסיה. כמה מדינות בעלות ברית נקטו צעדים דומים.
הישויות שהוטלו עליהן סנקציות על ידי ארה"ב בשל התחמקות מסנקציות היו בעיקר מסין, וכן יחידים וישויות ממלזיה, טורקיה ואיחוד האמירויות, האחראים לייצוא פריטים אלקטרוניים המנויים ברשימת הפריטים הנפוצים בעלי חשיבות גבוהה (CHPL) לרוסיה, תוך התחמקות מסנקציות אמריקאיות. מוסדות פיננסיים זרים עדיין מהווים מטרה לפיקוח כמאפשרי סנקציות, ומשרד האוצר נקט צעדים נוספים כדי לאפשר הטלת סנקציות משניות על מוסדות פיננסיים המאפשרים התחמקות מסנקציות.
כמו כן, ביום 16 בפברואר 2025, ארה"ב, אנגליה ואוסטרליה סימנו במשותף את Zservers, ספק שרתים מאובטח רוסי, יחד עם שניים מעובדיו. בריטניה סימנה בנוסף מספר עובדים אחרים וחברת חזית בריטית של Zservars, Xhost. Zservers מספקת שרתים ששימשו בפעילויות פשעי סייבר מבוססות רוסיה. הסימון האמריקאי הוחל בהתאם לצו נשיאותי 13694, המכוון לפעילויות סייבר זדוניות.
ביום 24 בפברואר 2025, אימץ האיחוד האירופי את חבילת הסנקציות ה-16 נגד רוסיה, בלארוס ואזורים כבושים על ידי רוסיה באוקראינה. החבילה המקיפה מטילה סנקציות על 48 יחידים ו-35 ישויות, ומטילה מגבלות על התעשיות הצבאיות והאנרגטיות של רוסיה, כמו גם על יחידים האחראים להתחמקות מסנקציות. חבילת הסנקציות כיוונה למגוון רחב של יחידים, כולל תועמלנים רוסים ויחידים ממדינות שלישיות התומכים במאמץ המלחמתי הרוסי. האיחוד האירופי גם הטיל סנקציות על בורסת הקריפטו הרוסית, Garantex, המעורבת בפעילויות פיננסיות הנתונות לסנקציות. סנקציות האיחוד האירופי על רוסיה חלות כעת על יותר מ-2400 יחידים וישויות.
ארה"ב מבטלת תוכנית סנקציות נגד ישראל
ביום 20 בינואר 2025, הודיע הבית הלבן על ביטול תוכנית סנקציות המכוונת ל"אנשים המערערים את השלום, הביטחון והיציבות בגדה המערבית". מסגרת הסנקציות הציגה מנגנון חדש שבאמצעותו ארה"ב יכלה להטיל סנקציות וסנקציות משניות באזור. כתוצאה מביטול התוכנית, הוסרו כמה יחידים וארגונים ישראליים המוכרזים של ארה"ב (SDN).
משלח מטענים ישראלי נידון לשנתיים מאסר בגין הפרת הגבלות ייצוא לרוסיה
ביום 21 בפברואר 2025, גל חיימוביץ', משלח מטענים ישראלי, נידון ל-24 חודשי מאסר ושלוש שנות שחרור על תנאי בגין קשירת קשר לשליחה בלתי חוקית של חלקי חילוף ואוויוניקה למטוסים מיצרנים וספקים אמריקאים לרוסיה, תוך מתן הטבות לחברות תעופה רוסיות שנמצאות תחת סנקציות. בנוסף, חיימוביץ' שילם סכום חילוט מלא בסך 2,024,435.44 דולר. חיימוביץ' היה הבעלים של חברת שילוח בינלאומית שהייתה קשורה לקבוצת חברות שפעלו במדינות שונות, כולל ארצות הברית וישראל. חיימוביץ' הודה שתוכניתו כללה הונאת חברות אמריקאיות בכל הנוגע ליעדן האמיתי של הסחורות, ושהנאשם ואחרים ניסו להסתיר את התוכנית על ידי הגשת מידע כוזב במסמכי ייצוא שהוגשו לממשלת ארה"ב. ההפרות התרחשו במהלך השנים 2022 ו-2023.
ארה"ב מוסיפה 80 ישויות לרשימת הישויות (Entity List) כדי להגביל את יכולות הבינה המלאכותית וטכנולוגיית מחשוב מתקדם של סין
ביום 25 במרץ 2025, הודיע BIS על הוספת כ-80 ישויות לרשימת הישויות בשל תפקידן במתן גישה לסין לטכנולוגיות מתקדמות מסוימות, ובפרט בנוגע לבינה מלאכותית ויכולות חישוב מתקדמות. מתוך 80 הישויות, רוב הישויות נוספו בשל תמיכתן במטרות הצבאיות והגרעיניות של סין. עם זאת, 12 נוספו תפקידן בפיתוח בינה מלאכותית מתקדמת, מחשבי על ושבבי בינה מלאכותית בעלי ביצועים גבוהים עבור משתמשי קצה סיניים, ושניים בשל מכירתם לישויות ברשימה השחורה של BIS.
ארה"ב מטילה סנקציות על ישויות המשתמשות בנכסים וירטואליים במטרה להתחמק מסנקציות
ביום 25 במרץ 2025, הודיע המשרד לבקרה על נכסים זרים של משרד האוצר האמריקאי (OFAC) על הטלת סנקציות כנגד מספר ישויות ויחידים, הפועלים במגזר השירותים הפיננסיים ובמגזר השירותים הטכנולוגיים הרוסי, ובהם גם יחידים המעורבים בפיתוח או הצעת שירותים בנכסים וירטואליים שאפשרו להתחמק מסנקציות אמריקאיות. הסנקציות כיוונו לחברות המשתמשות בשירותים מבוססי בלוקצ'יין או תשלומים במטבעות וירטואליים אחרים במגזר הפיננסי הרוסי, מה שאפשר להן להתחמק מסנקציות. הסנקציות הותאמו לאסטרטגיה הרוסית של ניצול מנגנוני תשלום חלופיים, במיוחד מטבעות קריפטו ונכסים וירטואליים, כדי לסכל סנקציות אמריקאיות.
מכסים אמריקאיים – עדכונים דינמיים
כחלק ממדיניות הסחר "אמריקה ראשונה" (America First) של הממשל החדש, הטילה ארה"ב סדרת מכסים חדשים על ייבוא זר לארה"ב.
להלן תיאור קצר של השתלשלות ההודעות על מכסים שהוטלו ברבעון הראשון של 2025, תחת הממשל החדש:
- ביום 1 בפברואר 2025, הודיע הבית הלבן על שלושה צווים נשיאותיים על ייבוא מקנדה, סין ומקסיקו.
- ביום 10 בפברואר 2025, התאימה ארה"ב את המכסים הקיימים על פלדה ואלומיניום.
- ביום 25 בפברואר 2025 וביום 1 במרץ 2025, הודיעה ארה"ב על קיום בדיקות מכוח סעיף 232 על נחושת ועץ כדי לקבוע את השפעת ייבואם על הביטחון הלאומי של ארה"ב. תוצאות החקירות ישמשו לפעולות לטיפול בסיכוני הביטחון הלאומי הקשורים לתלות בייבואם, כולל מכסים אפשריים.
- ביום 24 במרץ 2025, הודיעה ארה"ב על מכסים שהוטלו על מדינות המייבאות נפט מונצואלה.
- ביום 2 באפריל 2025, הודיע הבית הלבן על צו נשיאותי המקים סדרת מכסים הדדיים, שכללה שיעור מכס בסיסי של 10% על ייבוא מכל המדינות, ומכסים הדדיים גבוהים יותר בהתבסס על מדיניות הסחר הספציפית של מדינה בהקשר לייצוא אמריקאי. עם זאת, ביום 10 באפריל, השעתה ארה"ב את המכסים ההדדיים הללו לתקופת סקירה של 90 יום (9 ביולי 2025), והשאירה את שיעור הבסיס של 10% על כנו, כמו גם את המכסים ההדדיים על סין. הנחיות מכס והגנת הגבולות של ארה"ב בנוגע למכסים ניתן למצוא כאן.
- ביום 15 באפריל 2025, הודיעה ארה"ב על קיום חקירות באמצעות סעיף 232 על מינרלים קריטיים מסוימים כדי לקבוע את השפעת ייבואם על הביטחון הלאומי של ארה"ב. תוצאות החקירות ישמשו לפעולות לטיפול בסיכוני הביטחון הלאומי הקשורים לתלות בייבואם, כולל מכסים אפשריים.
המכסים האמריקאיים גרמו להפעלת אמצעי נגד של מדינות שונות, כמו גם שינוי מדיניות ברחבי העולם, כך שיצואנים עשויים להיות מושפעים לא רק ממכסים אמריקאים חדשים אלא גם ממכסים נגדיים של מדינות שונות.
יש לציין כי תעשיות מסוימות בסיכון גבוה יותר לתחולת מכסים על תוצריהן, כמו מתכות מסוימות ומינרלים קריטיים, נפט, מכוניות וטכנולוגיה מתקדמת מסוימת, כגון מעגלים משולבים, שבבים וציוד ייצור שבבים. חלים חריגים מסוימים, כגון מוצרים ללא מכס תחת הסכמי סחר קיימים מסוימים (למשל הסכם ארה"ב-מקסיקו-קנדה), או חריגים ספציפיים אחרים תחת כל תוכנית מכסים.
כדי לנהל את סיכוני המכסים, על יצואנים לבדוק את מוצריהן אל מול רשימות המכס, כמו גם את שרשראות האספקה שלהן, לשקול התאמות חוזיות נחוצות ולעקוב אחר עדכונים נוספים.
ציות אמריקאי נגד חרם
בהמשך לעדכונים הקודמים שלנו בנוגע לציות אמריקאי נגד חרם בהקשר לעלייה בחרמות כנגד עסקים ישראליים, הוסיפה ארה"ב כ-30 ישויות חדשות לרשימת הגופים אשר פעלו באופן העולה בקנה אחד עם איסור החרם של ארה"ב. בהתאם לסעיף 760 לתקנות מנהל היצוא האמריקאי (EAR) חברות אמריקאיות מנועות מפעולות מסוימות ב"קידום או תמיכה בחרם על ידי מדינה זרה כנגד מדינה ידידותית לארה"ב", בעיקר בנוגע לחרם הערבי נגד ישראל. האיסור כולל לא רק את הסירוב לעשות עסקים עם מדינה מוחרמת, אלא גם אוסר מתן מידע על קשרים עסקיים של ישות עם מדינות מוחרמות ומסמכים וחקירות הקשורים לכך.
אנגליה מעדכנת את רשימת בקרת הייצוא האסטרטגי עם הגבלות והגדרות חדשות
ביום 24 במרץ 2025, השיקה הנציבות האירופית את מוקד הסיוע לסנקציות של האיחוד האירופי, משאב חדש שנועד לספק הנחיות ותמיכה לעסקים ויחידים בציות לסנקציות של האיחוד האירופי. יוזמה זו שואפת לשפר את ההבנה והיישום של אמצעי סנקציות, במיוחד בתחומים מורכבים כמו הגבלות סחר והקפאת נכסים. המוקד מציע גישה לייעוץ מומחים ומידע עדכני המתמקד בעסקים קטנים ובינוניים, ומסייע ללקוחות לנווט במורכבות הציות לסנקציות ולהפחית את הסיכון להפרות בלתי מכוונות, במיוחד עבור אלה הפועלים במספר תחומי שיפוט של האיחוד האירופי.
האיחוד האירופי מפרסם דוח על בקרות ייצוא דו-שימושי
הנציבות האירופית פרסמה דו"ח על מגמות בייצוא דו-שימושי ממדינות האיחוד האירופי, וציינה עלייה משמעותית בנפחי הייצוא. הדוח מספק נתונים נרחבים על רישוי, ומאפשר יישום טוב יותר של בקרות ייצוא והבנת סיכונים הקשורים לסחורות רגישות. בעקבות הדוח, הוקמו חמש קבוצות מומחים טכניים (TEGs) תחת קבוצת התיאום דו-שימושי (DUCG) בתיאום עם הנציבות. אלה כוללים: קבוצת מומחים לטכנולוגיית מעקב (STEG) המפקחת על ייצוא סייבר-מעקב; קבוצת המומחים לטכנולוגיות מתקדמות (ETEG) המתמקדת בטכנולוגיות מתקדמות כמו קוונטום; מנגנון תיאום אכיפה (ECM) לשיתוף מידע; קבוצת המומחים לאיסוף נתונים ושקיפות (DCT-TEG); וקבוצת המומחים לבניית יכולות (CB-TEG) התומכת בהכשרה והעברת ידע. מאמצים אלה משקפים התמקדות מוגברת של האיחוד האירופי בבקרות ייצוא דו-שימושי. משרד הכלכלה הישראלי פרסם פרטים על הדוח והקמת קבוצות המומחים.
ישראל מעדכנת את רשימות הציוד הדו-שימושי של הסדר ואסנאר
בדצמבר 2024, עדכנה המליאה השנתית של הסדר ואסנאר את רשימת בקרת הציוד הדו-שימושי שלה. החל מינואר 2025, יישם אפ"י את הרשימה המעודכנת תחת צו הפיקוח על ייצוא הביטחוני (ציוד דו-שימושי מפוקח), 2008. הרשימה המעודכנת זמינה באתר אפ"י. משרד הכלכלה והתעשייה יאמץ שינויים אלה ב-1 באוקטובר 2025, עם הנחיות נוספות שיפורסמו במהלך 2025.
אפ"י מפרסם הנחיות להבהרת זיהוי בעלי שליטה
ביום 9 בינואר 2025, פרסם אפ"י הנחיות ליצואנים, המדגישות כי בקשות לרישום במרשם הייצוא הביטחוני חייבות להיות מוגשות דרך הפורטל האישי עם מכתב נלווה המזהה בבירור את בעל השליטה בחברה, כפי שמוגדר בסעיף 2 ("שליטה" ו"אמצעי שליטה") של חוק הפיקוח על ייצוא הביטחוני.
אפ"י מפרסם תזכורת על הליך בקשה מזורז למקרים חריגים
ביום 23 בינואר 2025, פרסם אפ"י תזכורת כי במקרים חריגים הדורשים עיבוד דחוף של בקשות (רישום, רישיונות שיווק או רישיונות ייצוא), חברות יכולות לבקש "הליך מזורז". הבקשות חייבות לכלול מכתב חתום על ידי מנכ"ל החברה עם נימוקים מפורטים ולהיות מוגשות רק לאחר הגשת הבקשה המלאה לאפ"י.
ישראל מאריכה את ההחרגה של עיראק מצו המסחר עם האויב
צו המסחר עם האויב אוסר על סחר עם מדינות אויב מוגדרות (איראן, עיראק, סוריה, לבנון). ביום 30 במרץ 2025, האריך שר האוצר את ההיתר הכללי הקיים הפוטר את עיראק מהגדרה זו עד ל-31 במרץ 2026 (פורסם ברשומות מס' 13332).
סין מבצעת רפורמה בפיקוח על יצוא דו-שימושי
בינואר 2025, החילה סין רפורמה במשטר הפיקוח על הייצוא הדו-שימושי. הרפורמה עדכנה את רשימת הפריטים הדו-שימושיים כך שתכלול טכנולוגיות מתקדמות והציגה רשימת בקרות זמנית, התקפה לשנתיים. משרד הכלכלה פרסם פרטים על כניסת הרפורמה לתוקף, לצד הנחיות על תהליכי רישוי ואכיפה וטיפים לתעשייה הישראלית לניווט בשינויים.
הצעות חקיקה
BIS בוחן מגבלות על יבוא טכנולוגיות ושירותי תקשורת ומידע (ICTS) למערכות כלי טיס בלתי מאוישים (UAS)
ביום 3 בינואר 2025, פרסם משרד המסחר האמריקאי ( BIS) הודעה מוקדמת על כוונה להציע תקנות חדשות (ANPRM) במטרה לטפל בסיכוני ביטחון לאומי בשרשרת האספקה של מערכות כלי טיס בלתי מאוישים (UAS), תוך התמקדות בטכנולוגיות ושירותי תקשורת ומידע (ICTS) הקשורים ליריבים זרים, ובהם סין ורוסיה. ההודעה מתמקדת ברגולציה של רכיבי UAS החיוניים לאיסוף נתונים וקישוריות, ומהווים סיכונים לתשתיות קריטיות ולנתונים רגישים של ארה"ב. BIS שואף לפתח תקנות מקיפות המכסות רחפנים, תחנות בקרה קרקעיות וקישורי תקשורת, תוך השוואה לכללים המוצעים לכלי רכב מקושרים. התקנה המוצעת פורסמה תחת ממשל ביידן אך ממשיכה את הצו הנשיאותי של ממשל טראמפ מ-2019, המתמקד באבטחת שרשרת האספקה של טכנולוגיות ושירותי תקשורת ומידע, ומתיישרת עם מדיניות הסחר "אמריקה ראשונה" של טראמפ, המקדמת את האפשרות להרחיב את השליטה על עסקאות ICTS למוצרים מקושרים שונים.
האיחוד האירופי מקדם את מסגרת REARM לחיזוק ייצוא ביטחוני
במרץ 2025, פרסם האיחוד האירופי מסמך מדיניות המספק מסגרת לתוכנית REARM (שיפור מהיר של ייצור נשק באירופה). יוזמה זו שואפת לשפר את יכולות ההגנה של האיחוד האירופי על ידי ייעול בקרות הייצוא והקלת העברת פריטים הקשורים לביטחון בתוך האיחוד האירופי. המסגרת שואפת לאחד את נהלי הרישוי ולהפחית את המכשולים הבירוקרטיים, ובכך לחזק את האוטונומיה האסטרטגית של האיחוד האירופי בייצור ציוד ביטחוני מעודכנות.
הערכות לביטול צו הצופן
כפי שצוין בעדכון הלקוחות הקודם שלנו, ביום 14 באוקטובר 2024, פרסם משרד המשפטים הישראלי טיוטת חוק לביטול צו הצופן (או הצו הפיקוח על מצרכים ושירותים – עיסוק באמצעי הצפנה) משנת 1974. אם יבוטל, הרגולציה על ייצוא פריטי אבטחת מידע תחולק בין שני רגולטורים – אפ"י ליצואנים למשתמשים ביטחוניים ומשרד הכלכלה והתעשייה למשתמשים אזרחיים. כחלק מההכנה לביטול צו הצופן, הודיע אפ"י על קיום כנס לחברות שיושפעו מביטול הצו במטרה לדון בשינויים המשמעותיים הנובעים מביטולו של הצו, לספק הסברים טכניים על פרק 5, חלק 2 של רשימת הסחורות והטכנולוגיות הדו-שימושיות של הסדר ואסנאר, ולתאר את תהליכי הבקרה הנדרשים למוצרים המפוקחים. הכנס מתוכנן להתקיים ב-7 במאי 2025.
עדכוני אכיפה
BIS ו-OFAC הטילו במשותף קנס על חברת Haas Automation על הפרות בקרות ייצוא
ביום 17 בינואר 2025, הודיעו BIS ו-OFAC כי חברת Haas Automation, Inc. הסכימה לשלם מעל 2.5 מיליון דולר בקנסות אזרחיים משולבים על הפרות של בקרות הייצוא וחוקי הסנקציות של ארה"ב. ההפרות כללו משלוחים בלתי חוקיים של חלקי מכונות CNC, כולל כאלה המסומנים כ-EAR99, לישויות ברשימת הישויות (Entity List) ברוסיה ובסין, המיועדות לתמיכה במגזרים ביטחוניים. BIS הטיל קנס מנהלי של 1.5 מיליון דולר ודרש ביקורות ודיווחים מתמשכים, בעוד OFAC הסדיר קנס של 1,044,781 דולר על הפרות סנקציות הקשורות לרוסיה ואוקראינה.
הטלת קנס על משרד עורכי דין באנגליה על הפרות סנקציות
ביום 20 במרץ 2025, הודיע המשרד ליישום סנקציות פיננסיות בבריטניה (OFSI) על קנס כספי של 465,000 ליש"ט נגד Herbert Smith Freehills CIS LLP (HSF Moscow), חברת בת של משרד עורכי דין אנגלי, על הפרות של סנקציות פיננסיות בבריטניה הקשורות לפלישת רוסיה לאוקראינה. הקנס הוטל בגין שישה תשלומים שהפרו את משטר הסנקציות.
פרסום חוברת מידע ליצואנים על ידי אפ"י
בתחילת 2025, פרסם אפ"י חוברת מידע שהופצה לראשונה בכנס שלה בנובמבר 2024. החוברת כוללת פרטים על הפרות חוק בקרת הייצוא הביטחוני, לצד דוגמאות ולקחים לטובת עמידה עתידית בהוראות החוק. החוברת מבהירה נושאים מרכזיים, כמו פעילות ישראלים בחברות זרות, דרישות דיווח על שינויים בבעלי שליטה, והגדרת "דגם". אפ"י דיווחה כי ב-2024 נפתחו 68 חקירות על בסיס אינדיקציות להפרות, כאשר 13 מהן הובילו לפעולות אכיפה.
BIS פרסמה חוברת סקירה שנתית לפעולות אכיפה
ביום 2 בינואר 2025, פרסם BIS את סקירת האכיפה השנתית של 2024. יש לציין כי המשרד הרחיב את כוח המשימה לטכנולוגיות רגישות (DTSF), מה שהוביל לפתיחת 26 תיקים פליליים מאז הקמתו, המכוונים להעברות בלתי חוקיות של טכנולוגיות רגישות לסין, רוסיה, איראן וצפון קוריאה. BIS גם קידם את אכיפת האנטי-חרם שלו, עם הסרת מעל 40 ישויות רשימת הגופים אשר פעלו באופן העולה בקנה אחד עם איסור החרם של ארה"ב. לאחר שאלו חדלו מפעולות הקשורות לחרם.
פרסום סקירה שנתית על ידי OFSI הבריטית
ביום 21 במרץ 2025, פרסם המשרד ליישום סנקציות פיננסיות בבריטניה (OFSI) סקירה שנתית לשנים 23-24, המציינת מספר שיא של חקירות ואכיפה רחבה. הסקירה משקפת את מחויבות אנגליה להגברת האכיפה של סנקציות אנגליות.
מזכר זה מנגיש ההתפתחויות בתחום רגולציית הסחר הבינלאומי. המזכר מכיל תמצית בלבד ואינו סוקר את כלל העדכונים שחלו ברבעון הראשון לשנת 2025. האמור במזכר זה ניתן כמידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל מקרה פרטני ללא ייעוץ משפטי נוסף.