עבודה ביום הזיכרון וביום העצמאות; עדכון תעריפי הנסיעה בתחבורה ציבורית; תיקון חוק גיל פרישה (הורה שילדו נפטר)

עבודה ביום הזיכרון וביום העצמאות; עדכון תעריפי הנסיעה בתחבורה ציבורית; תיקון חוק גיל פרישה (הורה שילדו נפטר)

עבודה ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה

בהתאם לדין, עובדים שהם הורים, הורי הורים, בן זוג, ילדים, אחים ואחיות של חלל מערכות ישראל, ועובד שיתום של חלל מערכות ישראל סמוך על שולחנו והוא אינו אלמן או אלמנה של אותו חלל של חלל מערכות ישראל, וכן, עובדים שהם הורים, הורי הורים, בן-זוג, ילדים, אחים ואחיות של מי שנפטר כתוצאה מפגיעת איבה, ועובד שיתום של נפגע שנפטר כתוצאה מפגיעת איבה סמוך על שולחנו והוא אינו אלמן או אלמנה של אותו נפגע, רשאים להיעדר מעבודתם ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. עובדים שנעדרו מעבודתם כאמור, ייחשבו זכויותיהם כאילו עבדו באותו מועד.
 

לגבי שאר העובדים, ככל שלא נקבעה הוראה מטיבה בהסכם אישי, הסכם קיבוצי או צו הרחבה, יום הזיכרון הינו יום עבודה רגיל. יחד עם זאת, בהתאם לחוק חופשה שנתית, התשי"א-1951, יום הזיכרון הינו אחד מימי הבחירה שעובד רשאי לנצל בהם יום חופשה מתוך ימי החופשה השנתית, בכפוף למסירת הודעה על כך למעסיק 30 יום מראש. 

כמו כן, יום הזיכרון הינו יום עבודה מקוצר, מאחר שהוא ערב חג יום העצמאות. ככלל, על עבודה ביום הזיכרון חלות ההוראות בדבר עבודה בערב חג, כלהלן:

  • במקומות עבודה שבהם עובדים 5 ימים בשבוע – יום עבודה בערב חג יהיה בן 8 שעות בתשלום של 9 שעות, או יום עבודה של 7 שעות בתשלום של 8 שעות (המעסיק ונציגות העובדים יקבעו באיזו חלופה לבחור). ככל שעובדים נהגו לעבוד 6 שעות בערב חג בתשלום של 8 שעות, ימשיך לחול הסדר זה. 
  • במקומות עבודה שבהם עובדים 6 ימים בשבוע – יום עבודה בערב חג יהיה עד 7 שעות, וכל שעה מעבר לכך תהא שעה נוספת. 
     

עבודה ביום העצמאות

יום העצמאות מוגדר כחג המדינה ויום שבתון. למרות זאת, ראש הממשלה הורה, במסגרת סמכותו, כי העבודה והשירותים במקומות העבודה הבאים יפעלו ביום העצמאות, כאמור להלן:

  • מפעלי מים וחשמל; שירותי בריאות; שירותי התחבורה העירונית והתחבורה הבינעירוניים; שירותי העברת דלק; ומאפיות – יפעלו כסדרם.
  • מפעלי הדואר – יפעלו בהרכב מצומצם.
  • מפעלי החרושת והחקלאות – יפעלו בתהליכי הייצור הרצופים בלבד.
  • בתי האוכל; בתי הקפה; ובתי השעשועים – רשאים להיות פתוחים לקהל כל ליל החג וכל יום החג.
  • חלוקת לחם, חלב וקרח – מותרת ביום החג.
  • עבודה הקשורה בביצוע חגיגות יום העצמאות מטעם הממשלה, הרשויות המקומיות ומוסדות ציבוריים – מותרת ביום החג.
     

יום העצמאות אינו נמנה בין מועדי ישראל המזכים ביום מנוחה, ומשכך, על פניו, לא חלות על עבודה ביום העצמאות ההוראות הקובעות כי עובד המועסק ביום חג זכאי לגמול חג בגין שעות עבודתו וכן למנוחת פיצוי. 

משרד הכלכלה פרסם הנחיות להיעדרות מהעבודה ביום הזיכרון וביום העצמאות, לפיהן על היעדרות ביום העצמאות חלות ההוראות הרגילות בדבר "דמי חגים". בהתאם, עובד חודשי הנעדר ביום העצמאות זכאי לשכרו החודשי הרגיל מבלי ששכרו ייפגע עקב ההיעדרות. באשר לעובדים ששכרם משתלם לפי התוצרת, או לפי שכר שעתי יומי או שבועי, הם זכאים לדמי חגים בהתקיים התנאים הבאים:

  1. לעובד יש ותק של 3 חודשי עבודה לפחות במקום העבודה.
  2. העובד לא נעדר מהעבודה סמוך ליום החג (יום לפני החג ויום אחרי החג), אלא בהסכמת המעסיק.
     

בהתאם להנחיות, עובד הנאלץ לעבוד ביום העצמאות ומקום עבודתו נכלל ברשימה לעיל, זכאי לגמול בגין עבודה ביום חג, ובנוסף ליום חופשה חלופי (או תשלום של 200% בגין העבודה בפועל ובגין השבתון). באשר למקום עבודה שאינו נכלל ברשימה לעיל, מעסיק אינו רשאי לכפות על עובדיו לעבוד ביום העצמאות.

ההנחיות עוד קובעות כי יום העצמאות מתחיל בשעה 20:00 בערב יום העצמאות, ומסתיים בשעה 20:00 בערב למחרת.
 

עדכון תעריפי הנסיעה בתחבורה ציבורית

בהמשך למזכרינו הקודמים בעניין מיום 17 בדצמבר 2024 ומיום 31 בדצמבר 2024, נעדכנכם.ן כי כחלק מרפורמת "דרך שווה" בתחבורה הציבורית, ביום 25 באפריל 2025 עודכנו תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית.
לצפייה בתעריפים המעודכנים, חישוב תעריפי הנסיעה ומידע נוסף, ראו באתר הרשות הארצית לתחבורה ציבורית.

בנוסף, גיל הנסיעה בחינם בתחבורה הציבורית ירד מגיל 75 לגיל 67 שנים.

בהקשר זה, אנו ממליצים לבחון האם יש לעדכן למי מעובדיכם.ן את החזר הוצאות הנסיעה, וכן לבחון כיצד השינויים הנ"ל משפיעים על התקשרויות קיימות עם קבלני שירות בענפי הניקיון, הסעדה ושמירה ואבטחה. 

תיקון חוק גיל פרישה (הורה שילדו נפטר)

ביום 2 באפריל 2025 פורסם תיקון לחוק גיל פרישה (הורה שילדו נפטר)(הוראת שעה), התשע"ח-2017 (להלן: "חוק גיל פרישה – הורה שילדו נפטר"). חוק גיל פרישה – הורה שילדו נפטר, חוקק בשנת 2017 ונקבע כהוראת שעה זמנית שהוארכה. בעקבות התיקון לחוק, הפכה הוראת השעה להוראה קבועה.

כזכור וכפי שפרסמנו במזכרנו מיום 12 בדצמבר 2023, חוק גיל פרישה – הורה שילדו נפטר, קובע כי אסור למעסיק לחייב עובד במועד בו הגיע לגיל פרישת חובה וב-4 השנים שלאחר מכן, לפרוש מעבודתו בשל גילו, בכפוף להתקיימותם של התנאים שלהלן:

  1. מועסקים אצל המעסיק מעל 25 עובדים.
  2. העובד הועסק אצל המעסיק לפחות 7 שנים לפני הגיעו לגיל פרישת חובה.
  3. ילדו של העובד נפטר.
  4. העובד לא מועסק במקצועות שהוחרגו מתחולת החוק.
     

תשומת ליבכם.ן כי הוראות חוק גיל פרישה – הורה שילדו נפטר, אינן גורעות מהוראות סעיף 33א לחוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), התש"י-1950, והתקנות שהוצאו מכוחו, הקובעות חובה על מעסיקים של הורה או אלמנה של חייל שנספה, להמשיך ולהעסיקם במשך עד 5 שנים לאחר גיל פרישה חובה בתנאים שנקבעו שם.


סקירה זו, כאשר כתובה בלשון זכר נכתבה כך למען הנוחות, אך מיועדת לנשים וגברים כאחד.

חג עצמאות שמח,
מחלקת דיני עבודה
שבלת ושות'

חדשות נלוות