CLIENT UPDATE: 2022 YEAR OVERVIEW

CLIENT UPDATE: 2022 YEAR OVERVIEW

לקוחות וידידים יקרים,

לקראת הגשת הדוחות השנתיים לשנת 2022 של התאגידים המדווחים, נרצה להציג בפניכם סקירה תמציתית של העדכונים העיקריים בחקיקה, בפסיקה וביניהן הנחיות רשות ניירות ערך בתחום דיני ניירות ערך ודיני חברות בשנת 2022.

חקיקה

1. פטור מפרסום מידע כספי נפרד ("דוח סולו")

בחודש יוני 2022 תוקנו תקנות ניירות ערך (דוחות תקופתיים ומיידים), תש"ל-1970, באופן שבו ניתן פטור מפרסום דוח סולו בכל אחד מהמקרים הבאים: (א) ביחס לכל תאגיד שאינו "תאגיד קטן", ובלבד שהתאגיד לא הנפיק תעודות התחייבות לציבור; (ב) מקום בו אין בדוח הסולו תוספת מידע מהותית (לרבות ביחס לתאגידים אשר הנפיקו תעודות התחייבות לציבור); (ג) ביחס לכל תאגיד שהינו "תאגיד קטן".

לפירוט נוסף, לחצו כאן.

פסיקה

2. נטילת הזדמנות עסקית

בחודש דצמבר 2021 ניתן פסק דין בהליך תנ"ג 57806-05-19 חזקי נ' חג'ג' ואח' במחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו. כב' השופטת רות רונן דחתה בקשה לאישור תביעה נגזרת שהוגשה בשמה של החברה, קבוצת חג'ג' ייזום נדל"ן בע"מ, כנגד בעלי השליטה בחברה, בטענה כי הם ניצלו שלא כדין הזדמנויות עסקיות של החברה כשעסקו באופן פרטי בהשקעות בנדל"ן מחוץ לישראל. בפסק הדין צוין, כי כאשר קיימים הסדרי תיחום פעילות בין החברה לבין נושאי המשרה שנערכו כדין, יש לתת לאמור בהם משקל מכריע ביחס להגדרת תיחום הפעילות "של החברה". עוד צוין, כי אלמלא הסדר

תיחום הפעילות, היה מקום לקבוע שהחברה רואה את תחום פעילות הנדל"ן בחו"ל כתחום משיק לתחום הליבה של פעילותה.

במקרה הזה קבע בית המשפט שבעלי השליטה בחברה לא ניצלו הזדמנות עסקית "של החברה" כאשר הם התקשרו באופן פרטי בעסקאות נדל"ן בחו"ל, שכן הוסכם כדין בין החברה לבין בעלי השליטה כי לא תהיה מניעה שהם ינצלו באופן פרטי הזדמנויות עסקיות בחו"ל. משכך, נדחתה בקשה לאישור תביעה נגזרת.

נכון למועד מזכר זה, הוגש ערעור לבית המשפט העליון אך טרם התקיים דיון בערעור.

לפסק הדין המלא, לחצו כאן.

3. עקרון השוויון בהצעת רכש מיוחדת

בחודש ינואר 2022 ניתנה החלטה בהליך ת"צ 8236-04-18 חורב נ' ADLER Real Estate AKtiengesellschaft ואח' על ידי כב' השופטת רות רונן במחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו, במסגרתה נבחנה השאלה לאילו הסכמות רשאי רוכש להגיע עם חלק מבעלי המניות בחברה עובר להצעת רכש.

ההחלטה עוסקת במעבר מחברה שהייתה בה "דבוקת שליטה" (החזקה ביותר מ-25% ממניות של החברה אך פחות מ-45% מהן) לחברה בה בעלת שליטה המחזיקה ביותר מ-45% ממניות החברה, ובין היתר בית המשפט בחן האם התחייבות הרוכשת כלפי חלק מבעלי המניות (שהיו מנהלים בחברה) לרכוש מהם מניות נוספות לאחר הצעת הרכש, מפרה את עקרון השוויון עליו מבוסס הסדר הצעת הרכש.

נקבע, כי התחייבותה של הרוכשת לחלק מבעלי המניות לרכוש את כל מניותיהם, היא התחייבות שניתנה כחלק מהצעת הרכש. הרוכשת לא הייתה רשאית לתת לבעלי מניות אלה תמורה שונה מזו של יתר בעלי המניות בהיותם ניצעים מאותו סוג. משכך, התקבלה הבקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד הרוכשת בעילה של הפרת הוראות הצעת רכש וכנגד המנהלים בעילה של עשיית עושר ולא במשפט.

המועד להגשת הליך ערעור על החלטתו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו הוא עד ליום 20.1.2023.

לפסק הדין המלא, לחצו כאן.

4. כלל שיקול דעת עסקי

בחודש פברואר 2022 ניתן פסק דינו של בית המשפט העליון בערעור שהוגש על פסק הדין של בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בהליך ע"א 7829/18 ‏בטר פלייס ישראל נ' שי אגסי. בית המשפט העליון בחן את קביעת בית המשפט המחוזי לפיה כלל שיקול הדעת העסקי מהווה עילה לסילוק על הסף, כלומר גם אם יתקבלו כלל טענותיו של התובע, עדיין יתקיימו התנאים להחלתו של כלל שיקול הדעת העסקי באופן שיאיין את התביעה. בית המשפט העליון קיבל עקרונית את קביעתו של בית המשפט המחוזי, ובלבד שלא קיימות או עשויות להיות קיימות עילות אחרות לתביעה. אולם, בשל שיקולים שמקורם בדיני הפרוצדורה האזרחית, בית המשפט החזיר את התיק לדיון בבית המשפט המחוזי והתיר לתובעים לתקן את כתב התביעה שהוגש על ידם.

נציין כי במסגרת הערעור, ולאור שאלת משנה שעלתה בדיון בבית המשפט המחוזי, התקבלה חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה, לפיה לגישתו כלל שיקול הדעת העסקי חל גם במקרה של חדלות פירעון.

לפסק הדין המלא, לחצו כאן.

5. ועדה בלתי תלויה

5.1 ועדה בלתי תלויה כחזקה לעסקה הוגנת

בחודש דצמבר 2021, ניתן פסק דין של בית המשפט העליון בערעור שהוגש על פסק הדין של המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי תל אביב-יפו בהליך ע"א 8762/20 שרון עצמון נ' אסם השקעות בע"מ. בערעור בחן בית המשפט את אופן התנהלות הוועדה הבלתי תלויה שהוקמה לצורך בחינת המחיר בעסקה במסגרתה רכשה נסטלה את אסם. בית המשפט העליון קבע גישה מחמירה פחות מזו שקבע בית המשפט המחוזי. בין היתר, קבע בית המשפט העליון, כי המנגנון שנקבע בחוק לאישור משולש לעסקאות עם בעל השליטה (ועדת ביקורת, דירקטוריון ואסיפה ברוב מיוחד) מקים חזקה שהעסקה הוגנת, והנטל להוכיח אחרת מוטל על התובע.

עוד נקבע, כי אם העסקה תנוהל על ידי ועדה בלתי תלויה, תקום לדירקטורים טענת הגנת כלל שיקול הדעת העסקי. כלומר הקמה של ועדה בלתי תלויה לגישת בית המשפט העליון בהליך זה תקים לחברה את החזקה שהעסקה הוגנת, אלא אם התובע הרים את הנטל והוכיח שהוועדה הפרה את חובת האמון (כלומר לא די בטענות נסיבתיות).

לפסק הדין המלא, לחצו כאן.

5.2 החובה להקים ועדות בלתי תלויות וסודיות דיוני הוועדות

בחודש יולי 2022 ניתנה החלטה במחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו בהליך ת"פ 51538-12-20 מדינת ישראל נ' שאול אלוביץ ואח'. במסגרת ההחלטה הורה בית המשפט על ביטול שני אישומים (מתוך שלושה) בהם יוחס לבכירים בחברת בזק, ביצוע עבירות שעניינן מרמה והפרת אמונים בנוגע לוועדה הבלתי תלויה שבחנה את עסקת מיזוג בזק-יס וכן בחנה עסקה בין בזק לחלל-תקשורת. בהחלטתו התייחס בית המשפט למעמדן של ועדות בלתי תלויות ולסודיות דיוני הוועדה, ובין השאר, לכך שחוק החברות אינו מחייב הקמת ועדות בלתי תלויות ואינו קובע דבר לגבי סודיות דיוני הוועדה. עוד קבע בית המשפט, כי המדינה לא הצביעה על עובדה המבססת את המקור לחובת הסודיות של דיוני הוועדה ולאיסור על העברת מידע וחומרים מדיוניה לבעלי השליטה.

יצוין, כי מדינת ישראל הגישה ערעור לבית המשפט העליון אך נכון למועד פרסום מזכר זה טרם התקיים דיון בערעור.

לפרטים נוספים, לחצו כאן.

לפסק הדין המלא, לחצו כאן.

6. אי מתן דיווח במועד

בחודש אוגוסט 2022 ניתן פסק דין במחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו בהליך עת"מ 66058-10-21 אהובי נ' רשות ניירות ערך ואח'. בעתירה מנהלית זו, עתר מר אהובי כנגד ועדת האכיפה של רשות ניירות ערך על קביעתה, כי הוא התרשל במתן דיווח לחברה.

בין החברה הציבורית, רבד בע"מ, לבין מר אהובי (שכיהן כיו"ר דירקטוריון ובאותה עת היה גם בעל השליטה בה), נחתם הסדר תיחום פעילות לפיו הוא יימנע מכל פעילות מתחרה בפעילות החברה הציבורית (כולל באמצעות כל חברה בשליטתו), לרבות עסקאות נדל"ן באירופה. מר אהובי התקשר בהסכם לרכישת נכס נדל"ן באירופה באמצעות חברה פרטית בבעלותו, ודיווח לחברה הציבורית על התקשרותו בעסקה רק מספר שבועות לאחר מכן.

לטענת מר אהובי, הנחת ועדת האכיפה לפיה היה לו ברור שהחתימה על הסכם הרכישה מנוגדת להסדר תיחום הפעילות, היא ללא כל ראיה ישירה וכי במועד החתימה על הסכם הרכישה הוא היה משוכנע שעסקת מכירת השליטה שלו בחברה תושלם עובר להשלמת עסקת הרכישה. עוד טען, כי חתימה על הסכם הרכישה לא היוותה הפרה של הסדר תיחום הפעילות מכיוון שהחתימה על עסקת מכירת השליטה שלו בחברה והמגבלות שנקבעו במסגרתה, ממילא לא אפשרו לחברה לבצע את עסקת הרכישה בעצמה.

בית המשפט דחה את עתירתו של מר אהובי וקבע, כי התנהגותו של מר אהובי סטתה בצורה ניכרת מן ההתנהלות הסבירה המצופה מגורם שחלה עליו חובת הדיווח – התנהגות שעלתה עד לכדי "רשלנות חמורה". עוד דחה בית המשפט את טענת ההסתמכות על הייעוץ המשפטי שקיבל, שכן: היה עליו לקבל חוות דעת משפטית לפני ההתקשרות ולא לאחר מעשה; היועצים המשפטיים לא נשאלו במפורש האם יש לחברה הציבורית חובת דיווח על העסקה; וכי ראוי שהסתמכות תהיה על חוות דעת משפטית שתימסר בכתב ולא בעל פה.

לפסק הדין המלא, לחצו כאן.

7. דיווח מיידי אודות אירוע מהותי

בחודש נובמבר 2022 ניתנה ההחלטה בהליך ת"צ 13382-04-20‏ ‏מרדכי גבריאלי נ' קבוצת דלק בע"מ במחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו. מדובר בבקשה לאישור תובענה ייצוגית כנגד קבוצת דלק בע"מ, בטענות לנזקים שנגרמו לציבור המשקיעים שלה בגין מידע מטעה ומידע חסר בדיווחי החברה. ההליך נגע לדיווחי החברה בנוגע לאשראים ברי דיווח שנטלה מעת לעת, כאשר בסמוך לאחר פרוץ משבר הקורונה, החברה פרסמה מידע אודות הסכמי מימון שונים שלה ושל חברות המוחזקות על ידיה. בנסיבות המקרה דנן טענו התובעים, כי היה על החברה לפרסם

במועד מוקדם יותר את הדיווח המיידי אודות כמות יחידות ההשתתפות שהחזיקה החברה בחברה מוחזקת שלה (בעקיפין) אשר שועבדו לטובת המלווים, כמו גם לפרט את התניות שנקבעו בהסכמי ההלוואה להעמדה לפירעון מיידי של הלוואות שנטלו חברות הקבוצה.

בית המשפט מציין, כי נהוג להבחין בין מידע "רך" הנוגע לתחזיות אודות העתיד לבין מידע "קשה" הנוגע לעובדות שקרו בעבר. חובת הגילוי לגבי אירועים עתידיים צריכה לחול רק ביחס לאירועים שהסיכוי להתרחשותם גבוה מאוד ושההשלכה שלהם על החברה היא ברורה ומשמעותית. על המבקש להוכיח כי במועד בו הוא טוען שהחובה הופרה, היה בידי החברה מידע שהיה עשוי להשפיע על החלטות ההשקעה של משקיע סביר בסבירות ממשית, וחרף זאת החברה נמנעה מגילויו.

כאשר חל שינוי מהותי בנכס עיקרי של החברה, נכס שיש לו השפעה מהותית על מצבה הפיננסי של החברה ובכלל זה גמישותה הפיננסית – החברה חייבת לדווח על כך מפורשות באופן מיידי.

הבקשה לאישור תובענה ייצוגית התקבלה.

לפסק הדין המלא, לחצו כאן.

פרסומים של רשות ניירות ערך

8. פרמטרים לבחינת מהותיות הערכת שווי

רשות ניירות ערך פרסמה בחודש דצמבר 2022 הבהרה לעמדת סגל משפטית מספר 105-23 בדבר פרמטרים לבחינת מהותיות הערכות שווי.

ההבהרה נוגעת לנושאים הבאים:

  • לגבי הערכת שווי לצורך קביעת השווי ההוגן של תשלום מבוסס מניות לעובדים ונותני שירותים, אשר חוצה את רף המהותיות – ירדה הדרישה לספק גילוי טבלאי כהערכת שווי מהותית (גם כאשר הערכת השווי היא מהותית וגם כאשר היא מהותית מאוד).
  • לגבי הערכת שווי שנועדה לצורך בחינת ירידת ערך תקופתית של מוניטין המחויבת מכוח תקני הדיווח הכספי הבינלאומיים, אשר התבצעה מבלי שהיו סממנים לירידת ערך – ירדה הדרישה לצרף את הערכת השווי (גם כשהיא מהותית מאוד), ובלבד שיינתן גילוי טבלאי להערכת שווי זו כהערכת שווי מהותית.
  • התווספה התייחסות להערכת שווי לצורך בדיקת ירידת ערך של יחידה מניבת מזומנים כאשר תחת כל שינוי אפשרי באופן סביר בהנחות המפתח ששימשו לקביעת ערך בר השבה של היחידה לא הייתה מוכרת ירידת ערך מהותית מאוד.
  • ישנו עדכון לגבי אופן חישוב המבחן המאזני לעניין צירוף הערכת שווי ששימשה בסיס לקביעת ערכם של נתונים בדיווח של חברה כלולה.
  • ישנם מספר עדכונים לגבי אופן בחינת מידת המהותיות של עבודות להקצאת עלויות רכישה (PPA).
  • עודכנה התשובה בעניין "נושא הערכת השווי" בעת יישום המבחן המאזני למהותיות הערכת שווי אשר מטרתה בחינת ירידת ערך נכס, ובפרט בחינת ירידת ערך של מוניטין.
  • ישנו עדכון לגבי אופן הטיפול במקרים בהם הערכת שווי קודמת לא צורפה לדוחות קודמים מאחר שלא קמה בעבר החובה לכך.
  • בוטלו הדוגמאות שהקימו חזקה לפיה הערכת שווי תחשב כמהותית מאוד ביחס לסדרת אגרות החוב.

לפרסום של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

9. פרויקט התחדשות עירונית – היקף גילוי בדוח מיידי בדבר פרויקט מסוג זה

בחודש ינואר 2022 פרסמה רשות ניירות ערך קובץ שו"ת 104-24, לפיו על תאגידים לכלול כל פרט שנדרש למשקיע סביר לצורך הבנת התכנות הוצאתו לפועל של פרויקט התחדשות עירונית והיקפו הצפוי. למשל, תיאור כללי על הפרויקט, סטטוס תכנוני, האם ניתנה החלטה מקדמית במסלול מיסוי ועוד.

זאת ועוד, במידה והתאגיד בוחר לכלול מידע אודות נתונים כספיים צפויים של הפרויקט, עליו לפרט את ההנחות המרכזיות בבסיס המידע התחזיתי, את מידת הוודאות של הנחות אלו, הגורמים העשויים להשפיע עליהן ואת לוחות הזמנים המשוערים לתחילת הבניה ולסיומה.

לפרסום שו"ת 104-24 של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

10. איכות גילוי בקשר למצב פיננסי

רשות ניירות ערך פרסמה בחודש פברואר 2022 דוח ממצאים (מספר 3) בקשר עם נאותות בחינת הנחת העסק החי שבוצעה על ידי תאגידים מדווחים ורואי חשבון מבקרים ואיכות הגילוי בקשר למצב הפיננסי.

הרשות התייחסה בעמדתה לנושאים הבאים: (1) ביסוס הנחת העסק החי ובחינת תזרים מזומנים חזוי בתנאי אי-ודאות עסקית בחברות הייטק (טכנולוגיה ומדעי החיים); (2) הצגה מחדש של דוחות כספיים בגין טעות בגילוי אודות התקיימות הנחת העסק החי; (3) ניתוח פיננסי בעת קרבה להפרת אמת מידה פיננסית; (4) קרבה להפרה של אמת מידה הקשורה לדירוג של אגרות חוב; (5) קרבה לפירעון אגרות חוב על רקע תוצאות פיננסיות גבוליות ופעולות הנדרשות להשלמה שאינן תלויות בחברה; (6) התקופה הנדרשת לבחינת התקיימות הנחת העסק החי; (7) הסתמכות על הסדר חוב עם מחזיקי אגרות החוב.

לפרסום של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

11. היקף גילוי תיאור עסקי התאגיד

בחודש אוגוסט 2022, במסגרת שו"ת 103-34 הדגישה רשות ניירות ערך כי על תאגידים לבחון בטרם פרסום דוח תקופתי או הגשת טיוטת תשקיף, האם בהתאם לפרט 1(א1) לתוספת הראשונה לחוק ניירות ערך נדרש, כי יכללו מידע בפרק תיאור עסקי התאגיד בתשקיף ובדוח תקופתי, לתקופה ארוכה יותר לצורך הצגה נאותה של עסקי התאגיד, לרבות תאגיד שהונפק לראשונה. זאת, על מנת שהמידע שיעמוד בפני המשקיעים יהיה מלא, ברור ושימושי.

לפרסום שו"ת 103-34 של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

12. אופן הצגת נתונים בדיווח בתחום אנרגיה מתחדשת

בחודש מרס 2022 פרסמה רשות ניירות ערך במסגרת שו"ת 104-25 את עמדתה לגבי אופן הצגת הנתונים של תאגיד מדווח הפועל בתחום אנרגיה מתחדשת ביחס לתחזיות של הכנסות או של מדדים פיננסים אחרים (כדוגמת EBITDA, תזרים פנוי, FFO וכו') בגין אותם פרויקטים.

לפרסום שו"ת 104-25 של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

13. גילוי נדרש בדוח זימון אסיפה שעל סדר יומה מינוי רואה חשבון מבקר

רשות ניירות ערך פרסמה בחודש מרס 2022 עמדת סגל משפטית מספר 101-26: הגילוי הנדרש בדוח זימון אסיפה שעל סדר יומה מינוי או סיום כהונה של רואה חשבון מבקר. רשות ניירות ערך הדגישה, כי גם בדוח זימון אסיפה על החברות להקפיד לספק את המידע החיוני באופן מלא ורלוונטי וברמת פירוט שתאפשר לבעלי המניות להבין את כל הנסיבות הרלוונטיות ביחס לנושא המובא להצבעה.

בעמדה זו רשות ניירות ערך התייחסה לנסיבות או אירועים מיוחדים שעשויים להיחשב כמידע מהותי למשקיע הסביר לצורך קבלת החלטה ביחס למינוי המוצע. למשל, הרחבה של הגילוי בקשר עם הליך משמעותי לבחירת רואה החשבון המבקר, הקריטריונים שנבחנו, הפחתה מהותית בשכר רואה החשבון המבקר אגב מינויו וכיו"ב. במקרה של החלפת רואה חשבון מבקר – גילוי בקשר עם התהליך שבוצע לבחירת המועמד, מספר המועמדים שנבחנו, ציון האם ההחלפה נעשית על רקע מחלוקות מקצועיות מהותיות שהתגלעו עם רואה החשבון המוחלף, וכן כאשר ההחלפה היא בהמלצת הדירקטוריון אך בסטייה מעמדת ועדת הביקורת.

לפרסום של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

14. הערכות שווי נדל"ן והערכות שווי פעילות

בחודש יוני 2022 פרסמה רשות ניירות ערך דוח ביקורת, במסגרתו נסקרו מקרים בהם בעת ביצוע הערכות שווי נעשה שימוש בשיעורי היוון שנגזרו מעסקאות שאינן רלוונטיות לנכס מושא הערכת השווי.

כמו כן, במסגרת הבדיקות שביצע סגל רשות ניירות ערך נמצא, כי בחלק מהשמאויות שצורפו לדוחות הכספיים לא הייתה רמת פירוט מספקת (למשל היעדר נימוק ביחס להנחות בבסיס קביעת שיעור תפוסה גבוה משיעור התפוסה בפועל בשנים האחרונות; היעדר גילוי מלא בנוגע לרווחי/הפסדי הניהול שמפיק הנכס).

זאת ועוד, רשות ניירות ערך התייחסה גם למקרה בו בהערכת שווי הונחה צמיחה פרמננטית בהכנסות מבלי להתייחס באופן ראוי למגמות ולשינויים החלים בתחום הפעילות. לעמדת רשות ניירות ערך, המקרים הנזכרים מדגישים את הצורך שהנהלת החברה (ובמקרים רלוונטיים גם ועדת המאזן) תבחן בקפידה את ההנחות העומדות בבסיס הערכות שווי.

יצוין כי במסגרת שו"ת 105-32 של רשות ניירות ערך מחודש אוגוסט 2022, הבהירה רשות ניירות ערך כי חובות הגילוי וצירוף הערכות שווי חלות גם על שמאויות של נכסי נדל"ן וכן, כי במסגרת הגילוי הטבלאי אודות הערכת שווי יש לפרט את כלל ההנחות המהותיות ששימשו את מעריך השווי לקביעת השווי.

לפרסום דוח הממצאים של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

לפרסום שו"ת 105-32 של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

15. השפעות האינפלציה ועליית הריבית על הגילוי והדיווח הכספי

בחודש אוגוסט 2022 פרסמה רשות ניירות ערך עמדת סגל חשבונאית מספר 99-8: השפעות אינפלציה ועליית הריבית על הגילוי והדיווח הכספי, במסגרתה חידדה רשות ניירות ערך, כי בהתאם לתקנות הקובעות את הגילוי הנדרש בדוח הדירקטוריון, על כל תאגיד לבחון את מידת חשיפתו לשינויים באינפלציה השיעור הריבית ואת הגילוי הנגזר מכך, ובכלל זה, הסבר לתוצאות התאגיד, ניתוח של השפעת האינפלציה על תוצאות התאגיד בתקופת הדוח, הסיכונים לתוצאות התאגיד בעתיד ככל שתימשך מגמת האינפלציה, השפעת עליית הריבית על תוצאות התאגיד בפועל וניתוח של השפעות עתידיות של עליית הריבית.

כמו כן חידדה רשות ניירות ערך, כי במסגרת הבחינה לסממנים לירידת ערך (בהתאם לתקן חשבונאי IAS36), על התאגיד לבחון בזהירות האם הנסיבות הכלכליות השוררות עלולות להצביע על קיומם של סממנים נוספים לירידת ערך.

לפרסום של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

16. תחום האשראי החוץ בנקאי

16.1 סיכונים

רשות ניירות ערך פרסמה בחודש יולי 2022 במסגרת שו"ת 105-31 התייחסות הנוגעת לגילוי הנדרש בדוחות העיתיים בקשר לסיכונים בתחום האשראי החוץ בנקאי, שאינם סיכון האשראי שהוא סיכון אינהרנטי לענף זה,והיקף הגילוי הנדרש מהתאגיד בדיווחיו ביחס לאירועים בהם התממש איזה מבין הסיכונים האמור.

רשות ניירות ערך התייחסה לסיכונים תפעוליים (כדוגמת סיכוני גניבה, מעילות, הונאות ואי סדרים), סיכוני הלבנת הון, סיכון רגולציה ושינויי חקיקה וסיכון אי-ציות להוראות רגולטוריות בנושא. עוד התייחסה רשות ניירות ערך לתיאור גורמי הסיכון, הגורמים להיווצרות גורמי הסיכון ודירוג השפעתם, מדיניות וניהול סיכונים של התאגיד ואופן הדיווח על התממשות הסיכונים.

לפרסום שו"ת 105-31 של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

16.2 גילוי נדרש בדוחות הכספיים

רשות ניירות ערך פרסמה בחודש דצמבר 2022 עמדת סגל חשבונאית 13-8: הגילוי הנדרש על סיכון אשראי בדוחות הכספיים של תאגידים הפועלים בתחום האשראי החוץ בנקאי. סיכון האשראי אליו חשופים תאגידים הוא לרוב סיכון משמעותי ומרכזי, ולכן תאגידים נדרשים להתייחס אליו ולכלול גילוי בעניינו בדיווחיהם, בהתאם להוראות הדין. תקן דיווח כספי בינלאומי 7 (מכשירים פיננסיים: גילויים), קובע הוראות לעניין הגילוי הנדרש בנושא בדוחות הכספיים.

רשות ניירות ערך התייחסה בעמדתה למספר דגשים בפני תאגידים הפועלים בתחום האשראי החוץ בנקאי בבואם ליישם את הוראות התקן האמור: (1) מדיניות מדידת הפסדי אשראי; (2) ריכוז סיכוני אשראי; (3) הרכב התיק (לפי רמות דירוג סיכוני אשראי) וגיול אשראי; (4) תנועה ביתרת הפרשה להפסדי אשראי; (5) בטוחות; (6) גילוי בדוחות ביניים.

לפרסום של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

17. דוח מיידי על מצבת נושאי משרה בכירה – ת097

במסגרת עדכון טפסי הדיווח במגנ"א, רשות ניירות ערך פרסמה בחודש נובמבר 2022 עדכון של דוח מיידי על מצבת נושאי משרה בכירה (ת097), כך ש: (א) מעתה הדוח יכלול שדה להזנת מספר האסמכתא של טופס הדיווח על מינוי נושא המשרה הבכירה (ללא קשר למועד בו פורסם הדיווח); ו- (ב) הורחבה רשימת התפקידים האופציונאליים, כשבעניין זה הבהירה רשות ניירות ערך, שיש להימנע ככל הניתן משימוש בערך "אחר". השימוש בערך "אחר" נועד אך ורק למקרים שבהם לא ניתן להזין תפקיד מתוך הרשימה המוגדרת באופן שמתאים להגדרת התפקיד של נושא המשרה הבכירה.

שימו לב שלפי תקנות הדיווח, ככל שהיה שינוי במצבת נושאי משרה שלא דווח בדיווח מיידי קודם לכן, בד בבד עם פרסום דוח עיתי (תקופתי או רבעוני) יש לפרסם מצבת נושאי משרה עדכנית.

לפרסום של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

18. מעבר לדיווח דוחות כספיים במתכונת הדיווח הבינלאומית iXBRL

רשות ניירות פרסמה בחודש דצמבר 2022 מסמך עקרונות מנחים ודגשים למיפוי ותיוג במתכונת הדיווח הבינלאומית iXBRL (Inline Extensible Business Reporting Language). יצוין, כי הרשות ביצעה פיילוט מצומצם עם תאגידים מדווחים לקידום המעבר לדיווח מחייב של דוחות תקופתיים בדרך של iXBRL והתאמת התשתיות הנדרשות לקראת דיווח כאמור.

לפרסומים השוטפים של רשות ניירות ערך בנושא, לחצו כאן.

19. שינוי גמול דירקטורים חיצוניים בחברה דואלית

רשות ניירות ערך פרסמה בחודש פברואר 2022 מענה לפניה מקדמית הנוגעת לשינוי גמול הניתן לדירקטורים חיצוניים בחברה ציבורית הנסחרת במסחר דואלי.

תקנה 4(ד) לתקנות הגמול לדירקטור חיצוני קובעת, כי הגמול השנתי לדירקטור חיצוני לא ישונה במשך כל תקופת כהונתו, דהיינו שלוש שנים, בהתאם לסעיף 245 לחוק החברות. תקנה 5(ו) לתקנות ההקלות לחברות שניירות ערך שלהן רשומים למסחר בבורסה מחוץ לישראל קובעת, כי ה"סכום המרבי" שניתן יהיה לשלם לדירקטור חיצוני בחברת חו"ל או בחברה כפולה יהיה גבוה מהסכום המרבי שקבוע בתקנות הגמול, וזאת כאשר דין מדינת החוץ מטיל על הדירקטור החיצוני חובות, דרישות או נטל נוסף.

במענה לפניה המקדמית החליטה רשות ניירות ערך שלא להתערב בהחלטת החברה, לפיה עם השלמת הרישום הכפול, ניתן להגדיל את הסכום המשולם לדירקטורים החיצוניים.

לפרסום של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

20. הצעה לציבור של ניירות ערך

רשות ניירות ערך פרסמה בחודש פברואר 2022 עמדת סגל משפטית 103-45: דוח ריכוז ממצאים בנושא הצעה לציבור של ניירות ערך. הסוגיות שעלו במסגרת בדיקות סגל הרשות הן: (1) השקעות בפרויקטי נדל"ן העשויות להיחשב כהשקעות בניירות ערך; (2) גופים מתווכים העשויים להיחשב כמציעים של ניירות ערך; (3) מקרים בהם שימוש בנתונים פומביים לצורך שיווק השקעה עשוי להיחשב כ"הצעה" של ניירות ערך.

לפרסום של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

שונות

21. אכיפה מנהלית ועיצומים כספיים שהוטלו על ידי רשות ניירות ערך על חברות ציבוריות

21.1 מחלקת אכיפה מנהלית של רשות ניירות ערך קבעה בחודש מרס 2022, כי בשל קיומה של פסקת מידע צופה פני עתיד ובנסיבות אותו עניין, אין להטיל אחריות בגין פרט מטעה בדוח.

לפרסום של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

21.2 ועדת עיצומים וקנסות של רשות ניירות ערך אישרה בחודש אוגוסט 2022 הטלת עיצומים כספיים בסך כולל של כ- 680 אלף ש"ח על שישה תאגידים מדווחים. עיצומים אלו הוטלו בגין הפרות דיווח שונות והפרות ממשל תאגידי, כגון: איחור בהגשת דוחות עיתיים, איחור בהגשת דוח מיידי, אי דיווח על בעלי תפקידים שחדלו או הפכו להיות בעל עניין, איחור בדיווח על הפסקת כהונת דירקטור חיצוני, אי כהונת דירקטורים חיצוניים כדין ופרטים חסרים בדוחות עיתיים.

לפרטים נוספים, לחצו כאן.

21.3 בנוסף, ועדת עיצומים וקנסות של רשות ניירות ערך אישרה בחודש דצמבר 2022 הטלת עיצום כספי בסך של כ- 90 אלף ש"ח על תאגיד מדווח בשל אי צירוף דוחות של חברה כלולה.

לפרסום של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

22. הנגשת דיווחים המתפרסמים באתרי ההפצה

ביום 1 בדצמבר 2022 פרסמה נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, תשובה לשאילתא בעניין חובת ההנגשה של קבצי דיווח המצורפים לטפסי הדיווח במערכות המגנ"א והמאי"ה. הנציבות השיבה כי הדיווחים השונים שמפרסמים תאגידים מדווחים מהווים "שירות ציבורי" מסוג "שירות מסחר" (כהגדרת מונחים אלו בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998), וככאלה חלה חובה להנגיש אותם. עוד ציינה הנציבות כי בכוונתה לבצע פעולות אכיפה אשר יחלו בחלוף 60 ימים ממועד פרסום מכתב התשובה באתר האינטרנט של הנציבות, וכי פעולות אכיפה אלו יחולו רק במבט צופה פני עתיד.

יש לציין, כי דיווחים הנעשים תוך שימוש בטפסי המגנ"א (ללא צירוף קבצים), הונגשו על ידי אתרי ההפצה ולפיכך, ככל שהדבר ניתן, אנו ממליצים להשתמש בהם.

לפרטים נוספים, לחצו כאן.

23. גמול לדירקטורים

הוראת השעה, שהתירה בשל השלכות נגיף הקורונה, לשלם גמול מלא לדירקטורים גם על ישיבות שנערכו באמצעי תקשורת, פקעה ביום 2 ביוני 2022.

24. פרסום מידע כספי וולנטרי

בחודש מרס 2022 פרסמה רשות ניירות ערך עדכון לשאלה 9 בעמדת סגל משפטית 104-18, לפיו תאגיד קטן פטור אשר מיישם את ההקלה ומדווח בהתאם למתכונת דיווח חצי שנתית, יכול לפרסם מידע כספי וולנטרי בגין תוצאות רבעון ראשון או שלישי, לרבות במתכונת של תמצית נתונים כספיים (Press Release), דוח כספי לא סקור ודוח כספי מלא וסקור (ללא החלקים האחרים בדוח הרבעוני). על התאגיד להקפיד, כי המידע שיפורסם נערך לפי כללי החשבונאות המקובלים (IFRS), ושאין בדיווח כדי להטעות את ציבור המשקיעים.

זאת ועוד, רשות ניירות ערך הדגישה, כי תאגיד שבוחר לדווח באופן וולנטרי מידע כספי כאמור, יעשה זאת תוך שמירה על עקביות בתדירות הדיווח.

לפרסום של רשות ניירות ערך, לחצו כאן.

בהזדמנות זו, ולקראת הדוחות השנתיים לשנת 2022:

אנו מזכירים לבחון את הצורך בעדכון נהלים של החברה, כגון, תכנית האכיפה של החברה, נוהל עסקאות זניחות ונוהל עסקאות חריגות ושאינן חריגות. בנוסף, אנו מזכירים לוודא את תוקפה של מדיניות התגמול של החברה, תכנית האופציות של החברה, ותוקפן של עסקאות בעלי עניין המובאות לאישור אחת לשלוש שנים.

בנוסף, אנו מזכירים לכם שחברות שהינן "תאגיד קטן" נדרשות לבדוק את עמידתן בהגדרת המונח נכון ליום 1.1.2023. נשמח לעמוד לרשותכם לכל שאלה והבהרה.

נשמח לעמוד לרשותכם לכל שאלה ו/או הבהרה.

אנו מאחלים לכל לקוחותיה שנה אזרחית טובה, פוריה ומוצלחת.

בברכה,
עו"ד שאול אדרת, שותף

עו"ד עינבר איתן-גולדשטיין, שותפה
עו"ד נוי רינדנר

פרקטיקה שוק ההון, שבלת ושות'.


האמור במזכר זה ניתן כמידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל מקרה פרטני ללא ייעוץ משפטי נוסף.

חדשות נלוות