CLIENT UPDATE: MARCH

CLIENT UPDATE: MARCH

לקוחות וידידים יקרים,

בחלוף שנת 2022, וכשתחילת השנה החדשה כבר מאחורינו, זה הזמן להביט לאחור ולסקור את ההתפתחויות והעדכונים הבולטים בתחום  החקיקה והמאמץ הרגולטורי למניעת שחיתות. ראשית, נציג מספר עדכונים מקומיים, ולאחר מכן נסקור גם אירועים גלובליים אשר עשויים להשליך על מגמות אכיפה ודרישות ציות עבור חברות בישראל ובעולם.

התפתחויות ועדכונים בולטים בתחום החקיקה והמאמץ הרגולטורי למניעת שחיתות

בישראל:


[1] השקת אתר ייעודי לאשכול למניעת שחיתות

היועץ המשפטי לממשלה השיק אתר ייעודי לאשכול למניעת שחיתות. מטרת האתר היא להנגיש מידע אודות המאבק נגד שחיתות לציבור. באתר ניתן למצוא ריכוז של הפעילויות ברמה הממשלתית, עדכונים בתחום השוחד והשחיתות, מידע שימושי ומעשי עבור תאגידים, עובדי מדינה וחושפי שחיתויות ועוד. 

ניתן לקרוא עוד אודות האשכול כאן. 

[2] פרסום מדד  השחיתות העולמי  2022 CPI – Corruption Perception Index 

ביום 31.01.2023 פרסם ארגון Transparency International את ממצאיו לשנת 2022 ואת מדד השחיתות העולמי. המדד כולל 180 מדינות בעולם, ביניהן מדינת ישראל, ונחשב למדד האיכותי ביותר לעניין השחיתות במערכות השלטוניות. הציון של מדינת ישראל בשנת 2022 עלה ל-63 נקודות, לעומת 59 נקודות בשנת 2021, ציון אשר ממקם את ישראל במקום ה-31 בעולם. המדד מעניק לכל מדינה ניקוד של 1-100 נקודות, ומהווה כלי חשוב בהערכת סיכוני שוחד ושחיתות ובניית מתווה ציות מבוסס-סיכון.

לחצו כאן לקרוא את הדו"ח המפורט של ישראל.  

[3] ארגון שקיפות בינלאומית דירג את ישראל בקבוצת הדרוג השנייה במדד המאבק בשחיתות בעסקאות בינלאומיות  (Moderate enforcement)

בדו"ח שפורסם ביום 11.10.2022 על ידי הארגון Transparency International, ומתבסס על אמנת ה-OECD למאבק בשוחד זר, דורגה מדינת ישראל, יחד עם שש מדינות נוספות, בקבוצת הדירוג השנייה במדד המאבק בשחיתות. מדינת ישראל זכתה לדירוג זה הודות למאמצים שהיא נוקטת במאבק נגד שחיתות במישור הבינלאומי. 
הדו"ח גם ציין נקודות לשיפור, ביניהן חוסר באחריות פלילית לתאגידים וכלים עונשיים חלשים.  

לחצו כאן לקרוא את הדו"ח המלא.

בעולם:


[1] משרד המשפטים האמריקאי פרסם עדכון לנוהל אכיפה תאגידית למניעת שחיתות

סגנית היועמ"ש ליסה מונאקו הכריזה על עדכון גורף לנוהל האכיפה התאגידית של משרד המשפטים בארצות הברית. הנוהל החדש כולל תמריצים מיוחדים לחברות על שיתוף פעולה וחשיפה. הקריטריונים המרכזיים שעליהם מתבסס משרד המשפטים הם: 1. דיווח מידי לאחר גילוי הפרה. 2. תכנית ציות אפקטיבית. 3. שיתוף פעולה עם משרד המשפטים והתחייבויות לשיפור משמעותי. קשה להעריך כיצד משרד המשפטים האמריקאי ינהג בפועל, אך נתחיל להבחין ביישום הנוהל החדש כבר בפעולות אכיפה לשנת 2023.

לקריאת הנוהל לחצו כאן. 

[2] משרד המשפטים האמריקאי נקט ב-25 פעולות אכיפה בשנת 2022

בשיתוף פעולה עם ה-SEC, ננקטו 25 מעשי אכיפה בשנת 2022. מדובר בעלייה ביחס למספר הפעולות שננקטו בשנה שעברה, אך משרד המשפטים האמריקאי עדיין שואף למספר גבוה יותר. סך הקנסות מהפעולות השונות הגיע לסכום של 1.4 מיליארד דולר. 

[3] חברת Honeywell International Inc. שילמה קנסות בסך של למעלה מ- $200,000,000 בגין הפרת עבירות שחיתות

חברת Honeywell הפועלת ברחבי העולם שילמה קנסות לרגולטור האמריקאי בגין שוחד לעובדי ציבור זרים בברזיל ואלג'יריה. החברה שיחדה את עובדי הציבור כדי לזכות במכרזים של חברות ממשלתיות. בעקבות שיתוף הפעולה והפעולות שהחברה התחיבה לבצע, ולאחר משא ומתן אשר התנהל בעניין זה, הגיעו החברה ומשרד המשפטים להסדר לפיו החברה תשלם קנס מופחת. עוד נקבע במסגרת זאת כי לא יפתח הליך אזרחי בנוסף להליך הפלילי בעניין זה, וכי החברה תדווח למשרד המשפטים על יישום פעולות הציות שהיא נוקטת במשך שלוש שנים. 

[4] חברת ABB Ltd. הגיעה לעסקת טיעון בה תשלם קנס בסך $315,000,000 בגין עבירות שוחד 

זו הפעם השלישית שהחברה נקנסת על  הפרות של החקיקה האמריקאית – Foreign Corruption Practices Act. מאידך , משרד המשפטים האמריקאי התחשב  בשיתוף הפעולה של ABB  בקביעת העונש. 

נשמח לעמוד לרשותכם לכל שאלה ו/או הבהרה.

בברכה,
צוות רגולציה וציות, מחלקת הייטק וקרנות הון סיכון

שבלת ושות'

האמור במזכר זה ניתן כמידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל מקרה פרטני ללא ייעוץ משפטי נוסף.

חדשות נלוות