Financial Regulation – December 2023

Financial Regulation – December 2023

לקוחות וידידים.ות יקרים.ות,
אנו שמחים להציג לכם.ן את עדכון הלקוחות בתחום הרגולציה הפיננסית בישראל, לחודש נובמבר 2023, ובו תמצית של ידיעות רגולטוריות מהותיות לפעילויות נותני השירותים הפיננסיים השונים במשק הישראלי.

נותני שירותי תשלום וייזום תשלום

  1. חדש – הצעה לתקנות פטור וצו לתיקון חלק ב' לתוספת השביעית לחוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום (30 בנובמבר 2023)

בהמשך לחקיקת חוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום, התשפ"ג–2023 רשות ניירות ערך מפרסמת נוסח להערות הציבור (עד ליום 31 בדצמבר 2023) בדבר הצעה לקביעת תקנות פטור וצו לתיקון חלק ב' לתוספת השביעית לחוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום וייזום תשלום.

  1. הרשות עורכת מסמך מפורט בו בוחנות מספר חלופות על בסיס סקירה רגולטורית בינלאומית לעניין החלת פטורים על נותני שירותי תשלום שונים, כגון פטור סוכן מסחרי מוסמך, פטור הרשת המוגבלת.
  2. לפי החלופות השונות הצעת הרשות לפטור נותני שירותי תשלום מרישיון מתייחס למספר היבטים לרבות אופי השירות והיקפו המצומצם, סכום מוגבל, מספר לקוחות קטן, או מספר עסקאות קטן, והכל כפי שייקבע בתקנות.
  3. בנוסף, ההצעה כוללת טיוטת צו לתיקון חלק ב' לתוספת השביעית לחוק לפיו בהיקף פעילות המרה של עד 10% מהיקף הפעילות שמספקת חברת תשלומים אינו דורש רישיון נוסף של מתן שירות בנכס פיננסי מכוח חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים מוסדרים, תשע"ו-2016.

למשרדנו מומחיות רבה וניסיון רב שנים בתחום הרגולציה הפיננסית בישראל ובעולם. נשמח לעמוד לרשותכם ולסייע בכל סוגיה בתחומים אלה, לרבות בקשר עם מתן הערות הציבור לתיקון לחוק, וכן בכל שאלה או הבהרה.

הנוסח זמין להערות הציבור עד ליום 31 לדצמבר 2023.

לנוסח המלא לחצו כאן

איסור הלבנת הון ומימון טרור

  1. עדכון רשימת המדינות בסיכון לפי ארגון ה-FATF (2 בנובמבר 2023)

ראשת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור פרסמה כי בהתאם לפרסום ארגון FATF (Financial Action Task Force) יש לנקוט אמצעי בקרה מוגברים בנוגע לפעילות מול מדינה או טריטוריה כפי שיפורט להלן.

  1. ארגון ה-FATF פרסם שתי הצהרות. ההצהרה הראשונה, הנוגעת לרשימה השחורה, מפרטת את רשימת המדינות הנמצאות בסיכון גבוה להלבנת הון, מימון טרור ומימון ומתייחסת לאיראן, צפון קוריאה ומיאנמר.
  2. הצהרה השנייה, בנוגע לרשימה האפורה, מעדכנת את רשימת המדינות שבהן נמצאו ליקויים אסטרטגיים במשטר איסור הלבנת הון, מימון טרור ומימון פרוליפרציה. מדינות אלה כפופות להליך פיקוח מוגבר כאמור עקב אותם הליקויים האסטרטגיים.
  3. עסקים בישראל, אשר פועלים מול מדינה או טריטוריה המנויה ברשימה השחורה או האפורה, מחויבים לנקוט אמצעי בקרה מוגברים, כגון בדיקת נאותות מוגברת של הלקוח ודיווח לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור.
  4. בנוסף, עסקים ישראלים מחויבים לדווח לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור על כל פעולה חייבת בדיווח, מסכום של 5,000 ש"ח או יותר, בנוגע לכל פעילות הנעשית מול המדינות המנויות ברשימת המדינות בסיכון של ארגון ה- FATF, לרבות המדינות המנויות ברשימה האפורה.

לנוסח המלא לחצו כאן

2. פורסם דוח ארגון ה-FATF על ידי הרשות לאיסור הלבנת הון בנושא מימון טרור באמצעות פלטפורמות מימון המונים (6 בנובמבר 2023)

לפי הדוח, מרבית הפעילויות של פלטפורמות מימון המונים הינן לגיטימיות, אולם כן נמצא כי ארגוני טרור מנצלים פלטפורמות למימון המונים כדי לגייס כספים למימון פעילותם. הפלטפורמות מציעות סביבה אנונימית יחסית, מגוון רחב של אפשרויות תשלום, כולל מטבעות וירטואליים.

  1. הדוח סוקר בהרחבה את האופנים השונים בהן פועלות פלטפורמות למימון המונים ברחבי העולם, סוגי הגורמים המעורבים בהן והאופן בו נעשה שימוש באמצעי תשלום דיגיטליים. כמו כן, הדוח מפרט ארבע דרכים מרכזיות באמצעותן הפלטפורמות עשויות להיות מנוצלות לרעה:
  •  גיוס כספי טרור בכיסוי של סיוע הומניטרי, צדקה או פעילות ללא כוונות רווח;
  •  שימוש לרעה באתרים ופלטפורמות המיועדים למימון המונים;
  • שימוש ברשתות חברתיות ושירותים להעברת הודעות שמקשרים אנשים מכל העולם לצורך גיוס כספי טרור;
  • גיוס כספי טרור באמצעות מטבעות וירטואליים.

    2. הדוח מזהה את האתגרים העומדים בפני רשויות האכיפה, גורמים מדווחים ורגולטורים באיתור ומניעה של מימון טרור דרך פלטפורמות מימון המונים. כמו כן, מדגיש הדוח את שיטות העבודה שיסייעו במאבק בניצולן לרעה של אותם פלטפורמות: החל מהכללת מימון המונים בהערכות סיכונים לאומיות למימון טרור, ביצוע הסברה למגזר נותני שירותי מימון המונים וחיזוק מנגנוני שיתוף מידע מקומיים ובינלאומיים. הדוח כולל בנוסף רשימה של דגלים אדומים, אשר נועדה לסייע לגופים במגזר הציבורי והפרטי ולציבור הרחב לזהות ניסיונות פוטנציאליים לפעילות מימון טרור.

לנוסח המלא לחצו כאן

נותני שירותים פיננסיים

  1. פרסום קובץ שאלות ותשובות לעניין דיווח אשראי למפקח (11 באוקטובר 2023)

רשות שוק ההון בטוח וחסכון מפרסמת קובץ שאלות ותשובות בקשר לחוזר לעניין מתן הוראות לבעלי רישיון למתן אשראי – דיווחי אשראי למפקח, שנכנס לתוקף ביום 17 ביולי 2023

  1. במסגרת קובץ זה ניתן מענה לשאלות שהתקבלו מבעלי רישיון למתן אשראי בהתייחס ליישום הוראות החוזר לעניין דיווח אשראי למפקח.
  2. בנוסף, קבעה הרשות, לאור פניות שנתקבלו על ידי בעלי רישיון למתן אשראי בקשר לחוסר הבהירות שעלה מדברי ההסבר לחוזר ביחס למועד הדיווח הראשון (שהיה אמור להיות מוגש עד לסוף ספטמבר 2023), תוך התחשבות בהסלמה הביטחונית מהעת האחרונה, אשר עלולה להקשות על בעלי הרישיון להשלים את הדיווח במועד.לפיכך יוארך המועד להגשת הדיווח הראשון עד ליום 31 במרץ 2024. כלומר, בעלי רישיון למתן אשראי מורחב יכולים להגיש את הדיווח הראשון לשנת 2023 כחלק מהדיווח השנתי, שיהיה נדרש להגיש עד לתאריך זה.

לנוסח המלא לחצו כאן

2. תיקון חוזר ניהול סיכונים לנותני שירותים פיננסיים מוסדרים (9 בנובמבר 2023)

רשות שוק ההון בטוח וחסכון מפרסמת תיקון לחוזר ניהול סיכונים ובו מוצע לדחות את תאריך תחילתו בשלושה חודשים, כך שיחול ביום 29 בפברואר 2024.

לנוסח המלא לחצו כאן

3. פורסמה טיוטה שנייה לחוזר בדבר "הון עצמי נוסף לבעל רישיון למתן שירות בנכס פיננסי" (9 בנובמבר 2023)

רשות שוק ההון ביטוח וחסכון פרסמה טיוטה שנייה לעניין דרישות הון עצמי נוסף לבעל רישיון למתן שירות בנכס פיננסי תוך יצירת התאמות בהיקפי ההון העצמי ועוד

  1. בהשוואה לטיוטת החוזר הקודמת שפרסמה הרשות, במסגרת טיוטת חוזר זה מבקשת הרשות לעדכן מספר נושאים, ביניהם:
    • עודכנו ההגדרת לעניין הגופים השומרים במיקור חוץ על כספי הלקוחות ומטבעות וירטואליים, לדוגמא התווספה התייחסות לבורסה לניירות ערך ולמסלקה כהגדרתה בחוק ניירות ערך, התשכ"ח 1968;
    • השווי הכולל של המטבעות הווירטואליים המוחזקים על ידי השומר במיקור חוץ עומד לכל הפחות על 5 מיליארד דולר (במקום 10 מיליארד דולר בטיוטה הקודמת);
    • עודכנו היקפי ההון העצמי הנדרש מנותני השירותים תוך התאמה לסוג הפעילות והנכס הפיננסי הנשמר;
    • בכל הנוגע לדרישת כיסוי ביטוחי כאמצעי הפחתה לדרישות ההון העצמי התווספה התייחסות לפיה ייקבע בפוליסת הביטוח שככל שנותן השירות בנכס פיננסי ייקלע להליך של חדלות פירעון, התמורה בגין מימוש פוליסת הביטוח תיועד לטובת לקוחות נותן השירותים הפיננסיים; ועוד.

לנוסח המלא לחצו כאן

4. פורסמה טיוטה שנייה לחוזר בדבר "שמירת נכס פיננסי" (9 בנובמבר 2023)

רשות שוק ההון ביטוח וחסכון פרסמה טיוטה שנייה לעניין פעילות מסוג שמירה על נכס פיננסי, כמשמעותה בסעיף (2) להגדרת מתן שירות בנכס פיננסי הקבועה בסעיף 11א לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים מוסדרים), התשע"ו 2016.

  1. הטיוטה מגדירה את תחום הפעילות של שמירת נכסים פיננסיים, ומציינת כי פעילות זו כרוכה בסיכונים משמעותיים, כגון סיכוני סייבר, סיכוני מעילות והונאות ועוד. הטיוטה מתייחסת גם לצורך בהגנה על צרכי הלקוחות, לשמירה על סביבה אמינה ויציבה בפעילות השירותים הפיננסיים החוץ בנקאיים וליצירת אמון במגזר פעילות זה.
  2. בהשוואה לטיוטה הקודמת שפורסמה עדכנה הרשות את החוזר במספר היבטים:
    • מדיניות שמירת נכסים פיננסיים: הטיוטה דורשת מנותני שירותים פיננסיים לקבוע מדיניות שמירת נכסים פיננסיים, הכוללת בין היתר את מטרות השמירה, הגדרות, תהליכים, אחריות, בקרות ועוד.
    • רישום ותיעוד של נכסים: הטיוטה דורשת מנותני שירותים פיננסיים לרשום ולתעד את הנכסים המוחזקים על ידם, באופן המאפשר זיהוי, אימות ואיתור של הנכסים.
    • אבטחת מידע: הטיוטה דורשת מנותני שירותים פיננסיים ליישם אמצעי אבטחת מידע מתאימים, כדי להגן על הנכסים המוחזקים על ידם מפני גישה לא מורשית, שימוש לא מורשה, חשיפה לא מכוונת ופגיעה.
    • דיווח בקרות אירועים מהותיים: הטיוטה דורשת מנותני שירותים פיננסיים לדווח למפקח על אירועים מהותיים הקשורים לשמירת נכסים פיננסיים.
    • שימוש במיקור חוץ: הטיוטה קובעת הוראות ספציפיות לשימוש במיקור חוץ לפעילות השמירה.
    • קביעת הוראות ייעודיות למטבעות וירטואליים, בהתחשב בסיכון הייחודי הקשור לפעילות זו:
      • הגבלת היקף הנכסים המוחזקים במטבעות וירטואליים;
      • דרישה לאחסון נכסים במטבעות וירטואליים בארנקים מאובטחים;
      • דרישה לאימוץ אמצעי אבטחת מידע מתקדמים יותר לנכסים במטבעות וירטואליים.

לנוסח המלא לחצו כאן

האמור במזכר זה ניתן כמידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל מקרה פרטני ללא ייעוץ משפטי נוסף.

בברכה,
מחלקת רגולציה פיננסית,

שבלת ושות'

חדשות נלוות