פרחי שי אבי נ' וי אם וור ישראל בע"מ | ווייבלנגת' פארמסוטיקלס בע"מ נ' יובל זיו
חתימה על הסכם הכולל כתב ויתור לא חוסמת את העובד מהגשת תביעה נגד המעסיק, גם אם התנאים שהוענקו במסגרת ההסכם, מיטיבים מהזכאות לפי הדין
למרות שהעובד חתם על כתב ויתור על תביעות, הוא לא חויב להשיב את מענק הפרישה המיוחד שקיבל תמורת הסכמתו לוותר על הגשת תביעות בעתיד. הויתור צריך להיות בכתב, מפורט, מפורש ולא כולל ויתור על זכות מגן.
לקראת סיום העסקתו של העובד חתמו הצדדים על הסכם היפרדות שעיגן את ההבנות וההסכמות ביניהם.
הסכם ההיפרדות קבע שהעובד יהיה זכאי למענק פרישה מיוחד כנגד חתימה על כתב ויתור על תביעות, בנוגע לכלל הסכומים ששולמו לו במסגרת הסכם ההיפרדות, ואם יפר את התחייבותו ויתבע את המעסיק – יחויב להשיב את מענק הפרישה.
לאחר סיום העסקתו, נערך לעובד גמר חשבון ושולמו לו זכויותיו. העובד הגיש תביעה וטען כי אופן חישוב פדיון החופשה היה שגוי. המעסיק הגיש תביעה שכנגד וטען כי על העובד להשיב את מענק הפרישה, בשל כך שבעצם הגשת התביעה נגד המעסיק הוא הפר את התחייבותו במסגרת הסכם ההיפרדות.
בית הדין האזורי קבע כי כיוון שסכום מענק הפרישה ששולם לעובד גבוה מהסכומים להם היה זכאי עבור זכויותיו הקוגנטיות (לרבות פדיון חופשה), יש לראות בהסכם ההיפרדות כ"עסקת חבילה" הכוללת סילוק של כל המחלוקות בין הצדדים ונותנת תוקף לויתורים וההסכמות שהם נטלו על עצמם.
עוד נקבע, שהמעסיק אינו זכאי לקבל את מענק הפרישה שהסכים לשלם לפנים משורת הדין, רק בגלל שהעובד הגיש תביעה ודרש מהמעסיק סכומים נוספים. נקבע כי רק במקרים חריגים יש להתיר הסכם היפרדות ודומיו שנחתם בין צדדים, למשל כאשר מדובר בפגם ברצון או בכריתת החוזה (עושק, כפייה וכד').
העובד הגיש ערעור לבית הדין הארצי.
בית הדין הארצי קבע כי יש לבחון את תוקף כתב הויתור גם ברובד של פרשנות חוזה ותוקף ההסכמה לויתור על הגשת תביעות (האם היה ויתור על זכויות מגן קוגנטיות שלא ניתן לוותר עליהן, האם הסכמת העובד אמיתית ועוד).
נקבע שהסכמי היפרדות המכילים כתבי ויתור, יקבלו תוקף רק בהתקיים התנאים המחמירים הבאים:
- הוויתור נעשה בכתב והוא מפורש;
- הוויתור הוא מדעת, והמעסיק נתן לעובד חשבון ברור ומפורט של הסכומים שישולמו לו ובגין איזה רכיבים;
- הוויתור ניתן מתוך רצון אמיתי וחופשי (כלומר, לא ניתן בגלל הטעיה, עושק, כפיה);
- הוויתור אינו מתייחס לזכויות קוגנטיות (כלומר, זכויות מכוח הדין), כיוון שהן אינן ניתנות לוויתור.
נקבע שבמקרה הזה, הסכם ההיפרדות הוא מעין כתב ויתור הכולל תוספת בגין היעדר תביעות. שכן, שולם לעובד מענק פרישה מיוחד והוסכם שהעובד יחויב להשיבו למעסיק, במקרה בו יגיש תביעה.
ע"ע (ארצי) 9682-10-22 פרחי שי אבי נ' וי אם וור ישראל בע"מ (פורסם בנבו, 15.08.2023).
* לקריאה על סוגיית פידיון חופשה שנתית בפסק דין זה, לחץ כאן.
עובד שמגיש תביעה למימוש זכות מכוח הסכם פרישה שכולל ויתור על תביעות, לא מפר את הסכם הפרישה, אלא נחשב כמי שמבקש לאכוף אותו כך שיתקיים.
עובד ומעסיק חתמו על הסכם פרישה שהסדיר את סיום העסקת העובד, לרבות זכויות העובד בסיום ההעסקה.
העובד הגיש תביעה נגד המעסיק וטען שהמעסיק ביצע חישוב לא נכון של פיצויי הפיטורים, וביחס לתקופה מסוימת דרש תשלום הפרשי פיצויי פיטורים. מנגד, טען המעסיק שהסכם הפרישה לא כולל התחייבות להשלמת פיצויי פיטורים מצדו.
המעסיק אף הגיש תביעה שכנגד, במסגרתה טען שהגשת התביעה הינה הפרה של הסכם הפרישה שכלל סעיף ויתור על תביעות ומשכך כי העובד נדרש להשיב למעסיק את כל ההטבות שקיבל לפנים משורת הדין, מכוח הסכם הפרישה.
בית הדין האזורי קבע כי יש לפרש הסכם הפרישה בהתאם לאומד דעת הצדדים בעת ניסוח ההסכם. כאשר, לעמדת בית הדין האזורי, מנוסח הסכם הפרישה עולה הסכמה מפורשת לתשלום פיצויי פיטורים מלאים לעובד. לאור האמור, נפסק שהעובד זכאי להשלמת פיצויי פיטורים בסך של 229,619 ש"ח.
עוד נקבע, שהעובד לא פעל בניגוד למוסכם בהסכם הפרישה. לכן, הגשת התביעה אינה מהווה הפרה של הסכם הפרישה, המזכה את המעסיק בהשבת ההטבות שקיבל העובד מכוחו.
המעסיק הגיש ערעור לבית הדין הארצי.
בית הדין הארצי קבע כי אין לקבל את טענת המעסיק לפיה דרישת העובד לקבלת השלמת פיצויי פיטורים מנוגדת להסכם הפרישה, וכי הגשת תביעה מפרה את ההסכם.
עוד נקבע, כי זכאות העובד להשלמת פיצויי פיטורים היא קיומו של הסכם הפרישה ולא הפרה שלו, שכן מדובר בתביעה לאכיפת הזכות ולא להפרתה. בנוסף, במסגרת הסכם הפרישה נקבע כי הוויתור על הזכויות כפוף לתשלום כל התשלומים המפורטים בהסכם הפרישה על ידי המעסיק, כך שוודאי שהויתור לא חל על מימוש זכויות בהתאם להסכם הפרישה.
ע"ע (ארצי) 51531-02-23 ווייבלנגת' פארמסוטיקלס בע"מ נ' יובל זיו (פורסם בנבו, 07.12.2023).