LENDING & TRENDING – MAY 2023

LENDING & TRENDING – MAY 2023

לקוחות וידידים.ות יקרים.ות,
אנו שמחים להציג לכם.ן את עדכון הלקוחות בתחום הבנקאות, המימון והרגולציה הפיננסית לחודש אפריל 2023, ובו תמצית של עדכוני חקיקה, רגולציה ופסיקה.

עדכוני חקיקה

  1. הצעות לתיקוני חוק ותקנות לעניין הוכחת בעלות בנייר ערך – אישור המליאה לאחר פרסום להערות הציבור

1. בימים אלו מקדמת רשות ני"ע את הצעת חוק ניירות ערך (תיקון מס' 70)(תיקוני חקיקה), התשפ"א-2021, שאחת ממטרותיו היא יצירת תשתית משפטית להקמת בורסה ייעודית בישראל, בין היתר, בעקבות דוח הוועדה לשווקים דיגיטליים (פורסמה ההצעה ביום 9.11.2022).

התיקונים המוצעים בשלב זה, אותם אישרה מליאת הכנסת:

  • החלפת המונח "חבר בורסה" במונח "משמורן" אשר יוגדר כחבר בורסה וחבר מסלקה.
  • הסמכת שר האוצר בהתייעצות עם רשות ני"ע לקבוע בעתיד גופים נוספים שיכללו בהגדרה.

2. טיוטת תקנות ניירות ערך (הצבעה בכתב והוכחת בעלות בכתבי אופציה לצורך הצבעה באסיפת מחזיקים בכתבי אופציה)(תיקון מס')(הוכחת בעלות בניירות ערך באמצעות משמורן), התשפ"ג-2023.

לנוסח המלא לחצו כאן

עדכוני רגולציה

  1. חדש – תרחישים אפשריים להחלטה על הנפקה של השקל הדיגיטלי.

ועדת ההיגוי של בנק ישראל להנפקה אפשרית של שקל דיגיטלי מפרסמת מסמך תרחישים אפשריים, אשר כולל משתנים שיכולים להשפיע על החלטת בנק ישראל ביחס להנפקה של השקל הדיגיטלי (17 באפריל 2023), להלן עיקריו:

  • הנפקת CBDC על ידי מדינות אחרות – החלטה על הנפקה של מדינות מפותחות כמו ארה"ב והאיחוד האירופאי;
  • ירידה בשימוש הלגיטימי ובמכובדות של מזומן בעסקאות בישראל – ייתכן ששינויים בהרגלי השימוש במזומן כאמצעי התשלום של הציבור יתרחשו מהר ממה שצפינו בעבר. שינויים אלו עליהם להבחן האם הם משפיעים על היכולת לבצע עסקאות (לגיטימיות) במזומן;
  • חדירה משמעותית של מטבע יציב או אמצעי תשלום פרטי אחר על ידי שחקן משמעותי מהמגזר הפרטי, כאמצעי תשלום בשימוש נרחב;
  • מידת התחרות במערך התשלומים המקומי – ריכוזיות, אי-תחרות וחסמי כניסה גבוהים יחסית, יכולים להצדיק הנפקה של מטבע דיגיטלי על ידי הבנק המרכזי בכדי לתמוך בתחרות במערך התשלומים ובמערכת הפיננסית בעידן הדיגיטל;
  • התפתחות טכנולוגיות במערך התשלומים – במידה והנפקה של השקל הדיגיטלי תשמש כפלטפורמה יעילה ובטוחה לשימושים טכנולוגים מתקדמים.

לנוסח המלא לחצו כאן

2. טיוטה שנייה – רשות שוק ההון מפרסמת טיוטה שניה לחוזר המאוחד לעניין שירותים פיננסיים מוסדרים

הרשות מבקשת לקבוע כלליים לעניין השקעת כספים על ידי מפעיל מערכת לתיווך באשראי וצד קשור לו באמצעות המערכת (30 במרץ 2023).

ההוראות המוצעות:

  • הרחבת תחולת ההוראה ולקבוע הוראות נוספות על נותני שירותים פיננסיים בעניין ממשל תאגידי;
  • הרחבת הגדרת צד קשור, כך שזו תכלול כספים שמקורם אצל מי שמחזיק יותר מעשרה אחוז מסוג מסוים של אמצעי שליטה בהם;
  • הרחבת תחולת ההוראה בנושא הנזלת כספי משקיעים באמצעות כספי נוסטרו;
  • בנוסף, במסגרת טיוטה זו, בשונה מהטיוטה הקודמת שפורסמה בתאריך 24 ביולי 2018, מוצע לקבוע מספר נקודות:
    • ההקצאה המרבית של כספי נוסטרו למימון הלוואות תהיה עד 30% מסך צבר האשראי של מפעיל המערכת, ללא חלוקה לתקופות השונות;
    • החרגת מערכות חברתיות לתיווך באשראי ולקבוע כי ההקצאה המרבית של כספי נוסטרו למימון הלוואות תהיה עד 50% מסך צבר האשראי של מפעיל המערכת ללא חלוקה לתקופות שונות.
  • ההוראות המוצעות יחולו על בעל רישיון להפעלת מערכת לתיווך באשראי, תוך 30 יום מיום פרסומו.

לנוסח המלא לחצו כאן

3. חדש – רשות שוק ההון מפרסמת טיוטת חוזר הוראות למקורות מידע פיננסי שהם גופים מוסדיים.

חוזר הוראות למקורות מידע פיננסי שהם גופים מוסדיים פיננסיים – טיוטה (1 במרץ 2023).

הצעות מרכזיות שעולות מהוראות החוזר לשם הסדרת אופן פעילות הגופים המוסדיים שהם מקורות מידע בהתאם לחוק שירות פיננסי, התשפ"ב-2021 ("חוק שירות מידע פיננסי") :

במסגרת פרסום טיוטת החוזר, הרשות נערכת לקראת יישום השלב השני, במסגרתו יידרשו מקורות המידע בהתאם לחוק שירות מידע פיננסי, לאפשר גישה למידע פיננסי אודות "סל אשראי", אשר יכלול בין השאר פירוט לעניין יתרת האשראי, הריבית והעמלות שהוסכמו לעניין האשראי, מועדי פירעונם וקיום שעבודים שניתנו כנגד האשראי, וכהגדרתו בחוק שירות מידע פיננסי. יישום ההוראות ייעשה תוך כדי שילוב של טכנולוגיות חדשות ובפרט באמצעות הטמעת טכנולוגיית API (Application Programming Interface).

הוראות חוזר זה ייכנסו לתוקפן ביום כניסת חוק שירות מידע פיננסי לתוקף, ביחס לגוף מוסדי שהוא מקור מידע, בהתאם להוראות סעיף 79 לחוק שירות מידע פיננסי (14.11.2023) ולעניין חשבונות של תאגידים (15.5.2024).

לנוסח המלא לחצו כאן

4. חדש – רשות שוק ההון מפרסמת תיקון לחוזר המאוחד בנושא התקשרות מרחוק עם מקבל שירות באופן מקוון.

במסגרת תיקון החוזר הרשות מבקשת לקבוע את התנהלות הנותני השירותים הפיננסיים בעת התקשרות מרחוק עם מקבל שירות באופן מקוון (24 באפריל 2023).

התיקונים שהתקבלו:

  • בסעיף הגדרות בוצעו מחיקות ו/או תיקונים של הגדרות מונחים, בין היתר תיקון הגדרת סעיף 1(1) "אימות פרטי הזיהוי של מקבל השירות", סעיף 1(2) הגדרה חדשה ל"צו נותני שירות בנכס פיננסי ונותני שירות אשראי" ו"צווי איסור הלבנת הון", כל המונחים שבחוזר זה מוגדרים כהגדרתם בצווי איסור הלבנת הון, אלא אם נאמר אחרת.
  • בסעיף 5 לחוזר "טכנולוגיה להיוועדות חזותית (Video Confrence), בוצעה מחיקה של "מקבל שירות" ובמקומה הוסף המשפט "פרטי הזיהוי של מקבל השירות".
  • בסעיף 12(א)(1)-(3) לחוזר בוצע תיקון של פרטים אשר היו צריכים להיות חלק מדיווח נותן השירותים הפיננסיים שמעוניין לבצע זיהוי מקוון שצריך להגיש לממונה. סעיפים אלו כוללים בין היתר דרישה לדיווח שם ופרטי הקשר של ספק הטכנולוגיה לזיהוי מקוון; תיאור מפורט של מאפייני הטכנולוגיה לזיהוי מרחוק; חוות דעת מומחה ערוכה בהתאם לתוספת הראשונה לפקודת הראיות (נוסח חדש), התשל"א-1971.
  • התווסף סעיף 12(ב), כאשר הוא מתייחס למצב בו נותן שירותים פיננסיים לא יבצע זיהוי מקוון בטרם הגיש לממונה דיווח כאמור בסעיף (א) והממונה לא הודיע על התנגדותו לביצוע זיהוי באופן מקוון כמבוקש בתוך 45 ימים מהודעתו.
  • בסעיף 12(ג) הוסף משפט הנוגע להגדרת "ספק טכנולוגיה", כאשר זיהוי מקוון מבוצע בין אם טכנולוגיה להיוועדות חזותית ובין אם טכנולוגיה לזיהוי מרחוק.

לנוסח המלא לחצו כאן

5. חדש – רשות ניירות ערך פרסמה הצעה לתיקון ההוראה לבעלי רישיון בקשר למתן שירותים תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים.

הרשות לניירות ערך פרסמה הוראה לבעלי רישיון בקשר למתן שירותים תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים, לפי סעיף 28(ב) לחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, התשנ"ה-1995. (26 במרץ 2023)

תיקונים בפרק ה' להוראה:

שירות האיתותים הוסדר כאמור בשנת 2016. כיום פועלים בארץ שלושה נותני שירות איתותים שמעניקים את השירות עם רישיון ייעוץ השקעות בהתאם לנדרש בהוראה. נוכח ההתפתחויות והשינויים שחווה שוק ההון בשנים האחרונות, מתקבל הרושם כי שירות האיתותים הוא שירות שיש לו ביקוש, וככל ששירות זה ניתן באופן מקצועי ובמתווה המוסדר באופן התואם את מאפייניו, קיימות בו תועלות. ישנם מספר כיווני פעולה אפשריים לפתרון הבעיה:

  • חלופה אפס – המשך המצב הקיים.
  • חלופה מספר 1 – ביטול פרק האיתותים בהוראה.
  • חלופה מספר 2 – תיקון פרק האיתותים בהוראה בהתאם להצעה.

מבדיקה שנעשתה על ידי רשות ני"ע, מסתמן כי יש לתקן את פרק האיתותים בהוראה, כך שתתחשב הן בציבור המשקיעים והן בציבור נותני השירותים.

תיקונים בפרק ו' להוראה:

  1. הקלות בביצוע הפעילות:
    1. מתן אפשרות לניהול חשבון נעקב על ידי בעל רישיון מתאים;
    1. מודל התגמול לנעקבים;
    1. גילוי על ניגודי עניינים.
  2. הוספת דרישות בעניין גילוי נאות ללקוח:
    1. גילוי על מודל התגמול של בעל הרישיון מפעיל הפלטפורמה;
    1. יסור הטעיה במצגים ללקוחות.
  3. מגבלות הנוגעות לפעילות הנעקבים:
    1. איסור על נעקבים לשווק את חשבונם הנעקב, בשונה מהאפשרות של בעל הרישיון מפעיל הפלטפורמה לשווק את מתן השירות ואף את שמות הנעקבים על ידי פרסומים מטעמו.

לנוסח המלא לחצו כאן

נשמח לעמוד לרשותכם לכל שאלה ו/או הבהרה במייל או בטלפון: 03-3075000.

בברכה,
נילי אלשייך רביב
מיכל אוחנה
שאול אדרת
ליאור אפרתי


מחלקת בנקאות מימון ומחלקת רגולציה פיננסית,

שבלת ושות'

האמור במזכר זה ניתן כמידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל מקרה פרטני ללא ייעוץ משפטי נוסף.

חדשות נלוות