לקוחות וידידים.ות יקרים.ות,
מלחמת "חרבות ברזל" – הרשות לאיסור הלבנת הון קוראת לסקטור הפיננסי ולציבור להגביר את הערנות לניסיונות מימון טרור בצל המלחמה ומצב החירום (11 באוקטובר 2023)
הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור ("הרשות") מפרסמת הנחיות ביחס לחובות בקרה, ניטור, זיהוי ודיווח מיידים וללא כל דיחוי על פעולות מימון טרור לאור מצב החירום שהוכרז במדינת ישראל. הגופים המדווחים מתוקף תפקידם כשומר הסף של המערכת הפיננסית בישראל, מהווים ציר מרכזי במאבק זה.
- הרשות מבקשת מהסקטור הפיננסי להיערך ככלל וגילוי ערנות מהגופים הפיננסיים המדווחים בפרט, לפעילות פיננסית שמטרתה לממן ותמוך בפעילות טרור ולסייע לארגוני הטרור (HAMAS) וג'יהאד האיסלמי (Palestinian Islamic).
- ניסיון העבר מלמד כי פעילויות מעין אלו יופיעו לרוב תחת איצטלה של קמפיינים לגיוס תרומות עבור סיוע הומניטרי באמצעות עמותות ומלכ"רים שונים או יוזמות פרטיות, יפורסמו בכלי תקשורת שונים, בשפה הערבית והאנגלית, באתרי מימון המונים, אפליקציות מסרים מיידים וברשתות החברתיות השונות, תוך שימוש במגוון ערוצים של העברות כספים- כרטיסי אשראי, העברות בנקאיות ואלקטרוניות, אמצעי תשלום מתקדמים וקריפטו. יכול שיתייחסו לרצועת עזה, ללחימה בעזה, לעיתים תוך מעורבות של גורמים מוכרזים או ציון של ארגון חמאס או הגיאהד האיסלמי.
- ההנחיות מפרטות כי הדיווח על פעילות בלתי רגילה יישלח לרשות, במקביל לדיווח למשטרה, יכלול את פרטי הלקוח וכן את פרטי העסקה או הפעולה ונסיבותיהן, בדגש על המידע הקשור לפעילות המימון והפלטפורמה בה נעשה שימוש וכל פרט לגבי מיקומם הגיאוגרפי ככל שידוע, לרבות אזכור מפורש כי מדובר בדיווח הנוגע למימון טרור, ציון כי הועבר במקביל דיווח למשטרה וכן הוספת ביטוי מפתח – "חרבות ברזל".
- הרשות מציינת מילות מפתח אפשרויות לניטור, דיווח ובקרה כגון "טרור", "ארגון טרור", "חמאס", "גיהאד איסלאמי", "עמותות ואלכ"רים", "מימון המונים", "רשתות חברתיות", "מטבעות קריפטוגרפיים", "רצועת עזה" ו- "GAZA".
- בהתאם לצווי איסור הלבנת הון ומשטר הסנקציות בהקשרי מימון טרור, הרשות מנחה לבדוק מול רשימות מוכרזים, בהתאם לצווי איסור הלבנת הון ומשטר הסנקציות בהקשרי מימון טרור, בכל התקשרות עם לקוח חדש, בעת עדכון הרשימות ובעת ביצוע פעולות מסוימות ישווה הגורם המפוקח את שם הלקוח, הנהנה, מורשה החתימה ובעל השליטה בחשבון וכן את שמותיהם של צדדים לפעולת העברת כספים. כמו כן, הרשות ממליצה לבחון פעולות גם מול רשימות מוכרזים בינלאומיות מרכזיות, כגון הרשימות שבפיקוח OFAC (אגף הסנקציות במשרד האוצר האמריקאי).
- הרשות מדגישה כי מכוח סעיף 32 לחוק המאבק בטרור, תשע"ו-2016 אם זיהה הגורם המפוקח התאמה כאמור, או אם התעורר חשד שיש בפעולה ברכוש כדי לסייע, לקדם או לממן ביצוע של עבירת טרור חמורה או לתגמל בעבור ביצוע של עבירת טרור חמורה, יעכב באופן מידי כל פעילות בחשבונו של הלקוח, ולא יעשה כל פעולה ברכושו.
- לבסוף, הרשות מבהירה כי בהתאם להוראות סעיף 33 לחוק המאבק בטרור ידווח הגורם המפוקח לחוליית תיאום הלבנת הון במשטרת ישראל ויעביר לה את פרטי הלקוח וכן את פרטי העסקה או הפעולה, וימתין לקבלת הנחיות מהמשטרה בנוגע להמשך פעילות.
הרשות קוראת לכל גורם אשר ברשותו מידע רלוונטי על פעילות פיננסית אשר מטרתה לממן ולמוך בפעילות טרור ולסייע לארגוני הטרור, להעבירו בדחיפות באמצעות המייל – Impaoffice@justice.gov.il
לנוסח המלא לחצו כאן
האמור במזכר זה ניתן כמידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל מקרה פרטני ללא ייעוץ משפטי נוסף.
נשמח לעמוד לרשותכם לכל שאלה ו/או הבהרה במייל או בטלפון: 03-3075000.
בברכה,
מחלקת רגולציה
שבלת ושות'