התפתחויות בתחום רגולציית הסחר הבינלאומי – אפריל – יוני 2024

התפתחויות בתחום רגולציית הסחר הבינלאומי – אפריל – יוני 2024

לקוחות וחברים יקרים,
במהלך הרבעון השני של שנת 2024 חלו התפתחויות רבות בתחום רגולציית הסחר הבינלאומי. ריכזנו תמצית של מבחר עדכונים רגולטורים, פרסומים, ואירועי אכיפה גלובליים ומקומיים בתחום רגולציית הסחר הבינלאומי שאירעו ברבעון השני של שנת 2024. אירועים אלו עשויים להשפיע על דרישות הציות עבור חברות בישראל ובעולם.

עדכוני רגולציה בעולם

הרחבת הסנקציות של מדינות ארה"ב, בריטניה, והאיחוד האירופי נגד רוסיה

ארה"ב, בריטניה, והאיחוד האירופי המשיכו בהרחבת משטר הסנקציות ומגבלות הייצוא שהוטלו כנגד רוסיה. להלן התפתחויות מרכזיות:

  • הרחבת הסנקציות האמריקאיות כנגד רוסיה: המשרד לבקרה על נכסים זרים של משרד האוצר האמריקאי (OFAC) , יחד עם מחלקת המדינה האמריקאית, המשיכו ברבעון האחרון להחריף את הסנקציות נגד רוסיה ונגד מי שמסייע בעקיפת הסנקציות, על ידי הוספת מאות ישויות לרשימת המוכרזים (SDN List) של OFAC. באופן דומה, לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) הרחיבה את מספר הפריטים תחת מגבלות הייצוא כנגד רוסיה ובלארוס וכן הוסיפה ישויות נוספות לרשימת ה- Entity List שבניהולה.
  • הגבלות אמריקאיות על מוסדות פיננסיים: ביום 12.6.2024 הודיע המשרד לבקרה על נכסים זרים של משרד האוצר האמריקאי (OFAC) על הרחבת פעילותו כנגד תשתיות פיננסיות רוסיות ועל סיכון מוגבר לסנקציות שניוניות נגד מוסדות פיננסיים העוסקים בכלכלת המלחמה של רוסיה. כחלק מהגבלות אלה, OFAC פרסם הנחיות מעודכנות למוסדות פיננסיים זרים. בהמשך לעליית הסיכון לסנקציות שניוניות עבור מוסדות פיננסיים זרים, מוסדות פיננסיים עשויים להגדיל את דרישות הציות הדורשים מלקוחותיהם כשהם מבקשים להמשיך לציית להגבלות ההולכות וגדלות.
  • הגבלות אמריקאיות על תוכנות ושירותים הקשורים ל-IT: ביום 12.6.24 הודיע המשרד לבקרה על נכסים זרים של משרד האוצר האמריקאי (OFAC) על הגבלות נוספות שנועדו להגביל את הגישה של הסקטור הצבאי-תעשייתי הרוסי לתוכנות מסוימות ושירותי IT קשורים. ההחלטה החדשה מגבילה את האספקה לכל אדם בפדרציה הרוסית של: (1) שירותי ייעוץ IT ושירותים נלווים; (2) שירותי תמיכת IT ושירותים מבוססי ענן עבור תוכנות ניהול לארגונים ותוכנות תכנון וייצור נוספות. ההגבלות ייכנסו לתוקף ביום 12.9.2024. במקביל להכרזת OFAC, לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) הודיעה באופן דומה על הגבלות נוספות על ייצוא של סוגי תוכנות מסוימות לרוסיה ולבלארוס. ההגבלות  חלות על תוכנות שונות לניהול תהליכים פנים-ארגוניים  (לרבות תוכנות שמסווגות EAR 99)  וכן עדכונים לתוכנות מפוקחות שסופקו בעבר.
  • הגבלות אמריקאיות ואנגליות על יבוא ושירותים לרכישת מתכות רוסיות: ביום 12.4.2024 הודיע המשרד לבקרה על נכסים זרים של משרד האוצר האמריקאי (OFAC) על הגבלות הנוגעות לייבוא ושירותים מסוימים לרכישת אלומיניום, נחושת, וניקל אשר מוצאם בפדרציה הרוסית. בחודש מאי פרסמה בריטניה הנחיות דומות הנוגעות לברזל ופלדה שמוצאם ברוסיה.
  • BIS שולחת לחברות אמריקאיות מכתבי "דגל אדום" בנוגע ללקוחות שזוהו כממשיכים בייצוא לרוסיה: במהלך החודשים האחרונים, לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) סיפקה לחברות אמריקאיות מכתבי "דגל אדום" אשר פרטו רשימה של חברות שזוהו כמייצאות פריטים רגישים לרוסיה. חברות אמריקאיות שקיבלו מכתבים כאמור הומלצו לבצע בדיקת נאותות מוגברת עבור אותם לקוחות מזוהים ולהגביר את מאמצי הסינון על ידי רכישת מאגרי מידע על נתוני ייבוא רוסי ושימוש בכלי סינון. במקרים מסוימים, ה-BIS ביקשה מחברות אמריקאיות להפסיק באופן וולונטרי את הייצוא לגורמים אלו בשל הסיכון הגבוה של העברת מוצרים לרוסיה. בנוסף BIS פנתה גם ליצרנים ומפיצים אמריקאים שמייצרים ומוכרים מוצרים אשר המשיכו להימצא בטילים ומזל"טים רוסיים.
    במסגרת מאמץ זה, פרסמה BIS ביום 10.7.2024 הנחיות מפורטות באשר לזיהוי צדדים לעסקאות בעלת סיכון לייצוא-המשך לרוסיה ובלרוס (Actions Identifying Transaction Parties of Diversion Risk). ההנחיות כוללות שיטות עבודה מומלצות לסינון נוסף של גורמים בהקשרי ייצוא רכיבי מערכות בעלי רגישות מיוחדת (CHPL – Common High Priority List ) כדי למנוע את העברתם של פריטים אלו לרוסיה באמצעות מדינות שלישיות. כחלק מההנחיות, ה-BIS הזכירה את Trade Integrity Project (TIP) ואתר האינטרנט של הפרויקט המזהה ישויות ששלחו פריטי CHPL לרוסיה.
  • חבילת הסנקציות ה-14 של האיחוד האירופי כנגד רוסיה: ביום 24.6.2024 אימץ האיחוד האירופי  את חבילת הסנקציות ה-14 שלו נגד רוסיה. הסבר על ההגבלות החדשות ניתן למצוא כאן. חבילת הסנקציות כוללת את התוספות הבאות:
    • הטלת סנקציות נגד יחידים וגופים שונים: הטלת אמצעים מגבילים על 116 אנשים וישויות נוספים, לרבות אימוץ אמצעים מגבילים המכוונים נגד 27 כלי שיט והכפפתם לאיסור גישה לנמל ולאיסור על אספקת שירותים. בין היתר, התמקדו הצעדים בכלי שיט המשמשים לעקיפת תקרת המחיר (Price Cap) שהוטלה על סחורות שמקורן ברוסיה מסקטור האנרגיה.
    • מגבלות ייצוא: הוטלו הגבלות נוספות על יצוא סחורות, במיוחד אלה התורמות ליכולות התעשייתיות של רוסיה, כמו גם הגבלות יבוא נוספות. כחלק מהחבילה, היצוא הוגבל לתשעה פריטים דו-שימושיים וטכנולוגיים מתקדמים נוספים (כולל רכבי שטח מסוימים), רשימת העדיפות הגבוהה המשותפת (CHPL) עודכנה פעם נוספת, ואיסורי הייצוא הורחבו לסוגים מסוימים של מוצרים תעשייתיים, כולל כימיקלים, פלסטיק, חלקי כלי רכב ומכונות.
    • "התחייבויות למאמצים מיטביים" בנוגע לחברות בנות זרות: דרישות מחברות האם של האיחוד האירופי לנקוט ב"מיטב המאמצים"  (best efforts)  כדי להבטיח שחברות הבת שלהן במדינות שלישיות לא יעסקו בפעילויות החותרות תחת הסנקציות של האיחוד האירופי.
    • בדיקות נאותות ודרישות חוזיות על חברות האיחוד האירופי וחברות הבת הזרות שלהן: דרישות החלות על חברות באיחוד האירופי המוכרות למדינות שלישיות מוצרים המופיעים תחת רשימת פריטים נפוצים בעלי חשיבות גבוהה (CHPL) להטמעת מנגנוני בדיקת נאותות לזיהוי, הערכת, והפחתת הסיכון של ייצוא-המשך לרוסיה, ולהבטיח שחברות הבת הזרות ינקטו באותם צעדים. באותו אופן, חבילת הסנקציות דורשת הוראות חוזיות ("No Russia Clause") עבור חברות באיחוד האירופי המעבירות "ידע תעשייתי"/זכויות קניין רוחני לייצור מוצרים מפוקחים מסוימים למדינות שלישיות, המבטיחות כי הידע לא ישמש לייצור מוצרים המופיעים ברשימת הCHPL המיועדים לרוסיה.  בנוסף, לשון  האיסור על חברות אירופאיות לעקוף סנקציות הוקשחה,  וכוללת כעת השתתפות בפעילות ללא מטרה לעקוף סנקציות אך תוך ידיעה וקבלה שההשתתפות עלולה לגרום להפרה כאמור.
    • מוסדות פיננסיים והגבלות עסקאות: איסור על השימוש בשירות ההודעות הפיננסיות המיוחד הרוסי (SPFS), שהוא המקבילה הרוסית של SWIFT, או שירותי הודעות פיננסיים מיוחדים מקבילים אחרים. בנוסף, חבילת הסנקציות אוסרת על עסקאות עם בנקים של מדינות שלישיות העובדים באמצעות SPFS ועסקאות עם בנקים וספקי נכסי קריפטו המאפשרים עסקאות התומכות בתעשייה הביטחונית של רוסיה.
    • הגבלות גט"ן: הגבלות שנועדו להפחית את הכנסותיה של רוסיה ממכירה והובלה של גז טבעי נוזלי (גט"ן או באנגלית LNG). הכוללות איסור על טעינה מחדש של שירותי גט"ן רוסי בשטח האיחוד האירופי לצורך פעולות העברה למדינות שלישיות, כמו גם איסור על השקעות חדשות ואספקת סחורות, טכנולוגיה ושירותים להשלמת פרויקטים גט"ן הנמצאים בבנייה.
  • שאלות נפוצות מעודכנות: ארה"ב, האיחוד האירופי ובריטניה פרסמו הבהרות לגבי סנקציות הקשורות לרוסיה באמצעות השאלות הנפוצות  (FAQs) שפורסמו באתר האינטרנט שלהם.
  • מינהל הפיקוח על היהלומים והיצוא הדו שימושי במשרד הכלכלה והתעשייה פרסם הודעה בדבר השפעת הסנקציות האמריקאיות על רוסיה, על יצואנים ישראלים: ביום 1.6.2024 פרסם מינהל הפיקוח על היהלומים והיצוא הדו שימושי במשרד הכלכלה והתעשייה הודעה בדבר השפעת הסנקציות האמריקאיות כנגד רוסיה על יצואנים ישראלים, בעיקר בתחומי הביטחון והאנרגיה. בהודעה הומלץ ליצואנים הישראלים לעקוב אחר ההתפתחויות בסנקציות, וצוין כי הסנקציות החדשות של ארה"ב צפויות להשפיע על יצואנים בשווקים באיחוד האמירויות, אזרבייג'ן, בלגיה, טורקיה וסין, ויצואנים באזורים אלה צפויים לעמוד בדרישות ציות גבוהות יותר.

אזהרה אמריקאית בעקבות חרם הטורקי

ביום 14.5.2024 פרסמה לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) המלצה בתגובה לחרם של טורקיה על יצוא ויבוא מישראל. הייעוץ מזכיר לכל אזרחי ארה"ב כי תקנות מנהל היצוא האמריקאי (EAR) אוסרות על קידום או תמיכה בחרם זר אשר לא אושר נגד ישראל ומחייבות לדווח ל-BIS על קבלת בקשות הקשורות לחרם.

עדכון ה-BIS לפרסום הנחיות לאכיפת הייצוא

ביום 1.7.2024 פרסמה לשכת התעשייה והביטחון במחלקת המסחר האמריקאי (BIS) גרסה מעודכנת של חוברת אכיפה –  אסופת דוגמאות למקרי  בוחן המדגישות את מאמצי האכיפה הפלילית והמנהלית של BIS. הפרסום מספק דוגמאות שימושיות ומעשיות להתנהלות שעשויה לגרור ענישה ואירועי אכיפה, תוך הדגשת תחומים שבהם עסקים חייבים לנקוט משנה זהירות. המסמך מדגיש את החשיבות של תוכנית ציות פנימית, בדיקות נאותות והכשרה סדירה למניעת הפרות, והחשיבות בנקיטת צעדים פרואקטיביים כדי להבטיח ציות לכללי הרגולציה.

ארה"ב מאריכה את תקופת ההתיישנות על הפרות סנקציות

ביום 24.4.2024 נחתם חוק ביטחון לאומי חדש הכולל מספר הוראות הקשורות לסנקציות אמריקאיות. החוק, שנכנס לאחרונה לתוקף, מכפיל את תקופת ההתיישנות על הפרות אזרחיות ופליליות של סנקציות כלכליות המנוהלות על ידי OFAC מחמש לעשר שנים. שינוי זה  עלול להשפיע באופן משמעותי על ציות לסנקציות אמריקאיות, דרישות שמירת רשומות, חקירות פנימיות, גילוי עצמי מרצון, בדיקות נאותות ומשא ומתן הקשור לסנקציות, במיוחד במיזוגים ורכישות, לרבות עסקאות מימון בחברות פרטיות.

האיחוד האירופי אימץ עבירות פליליות ועונשים על הפרות של סנקציות האיחוד האירופי

ביום 12.4.2024 אימץ האיחוד האירופי חוק היוצר כללים להעמדה לדין בגין הפרות של סנקציות האיחוד האירופי במדינות החברות. העונשים כוללים עונשי מאסר הנעים בין שנה לחמש שנים, קנסות של 1% עד 5% מהמחזור ההכנסות העולמי הכולל שלהם או 8 או 40 מיליון אירו, כמו גם צעדי ענישה אחרים כגון מניעת מימון ציבורי וביטול היתרים ואישורים להמשיך בפעילויות.

המחלקה הפלילית במשרד המשפטים האמריקאי מציעה הסכמי אי-העמדה לדין לאנשים המדווחים מרצונם על עוולות תאגידיות

ביום 15.4.2024 הכריזה המחלקה הפלילית במשרד המשפטים האמריקאי על "תוכנית פיילוט בנושא גילוי עצמי מרצון ליחידים", המספקת הנחיות שבמסגרתן תובעי המחלקה הפלילית יציעו הסכמי אי-העמדה לדין (NPAs) לאנשים המספקים מרצונם מידע על סוגים מסוימים של התנהגות פלילית תאגידית, לשתף פעולה, ולשלם כל פיצוי רלוונטי לקורבן, השבה, חילוט וכו'. התוכנית שואפת לעודד חברות ליצור תוכניות ציות יעילות.

הצעות חוק ותקנות

ארה"ב מודיעה על חקירה בנושא כלי רכב מקושרים

ביום 1.3.2024 פרסם משרד המסחר האמריקאי הודעה מוקדמת על הצעת חוק (ANPRM) להערות הציבור בנוגע לתקנות אפשריות לכלי רכב מקושרים (Connected Vehicles). בפרסום צוינו חששות ביטחון לאומי ופרטיות המשתמעים מגישה של ממשלות זרות לכלי רכב מקושרים כצורך העומד מאחורי ANPRM שמטרתו לחקור את הסיכונים של רכבים מקושרים.
מינהל הפיקוח על היהלומים והיצוא הדו שימושי במשרד הכלכלה והתעשייה הישראלי פרסם ביום 1.5.2024 הודעה בנוגע לטיוטת התקנות המדוברת, המדגישה את ההשפעה הפוטנציאלית של תקנות אלה על יצואנים ישראלים.

ארה"ב מפרסמת טיוטת רגולציה המגבילה את ההשקעות בסין ובמדינות אחרות הטומנות בחובן סיכון

 ביום 21.6.2024 פרסם משרד האוצר האמריקאי הודעה על הצעת חוק המפרסמת טיוטת תקנות ודברי הסבר לרגולציה המוצעת. זאת בהמשך לצו נשיאותי בנושא שפורסם בשנת 2023 (ראו  עדכון לקוחות בנושא משנת 2023 ). הרגולציה מבקשת למנוע ניצול השקעות אמריקאיות על ידי מדינות המעלות חשש לפיתוח טכנולוגיות ומוצרים רגישים לצבא, מודיעין, מעקב, יכולות סייבר או שימושים אחרים המהווים סיכון לביטחון הלאומי של ארה"ב. הרגולציה החדשה תאסור על אזרחים אמריקאים לעסוק בעסקאות מסוימות הקשורות לטכנולוגיות ומוצרים מסוימים המהווים איום חמור במיוחד על הביטחון הלאומי של ארצות הברית, ותחייב אזרחים אמריקאים להודיע למשרד האוצר על עסקאות מסוימות אחרות הקשורות לטכנולוגיות ומוצרים מסוימים שעשויים להחמיר את האיום על הביטחון הלאומי של ארצות הברית. הקטגוריות הטכנולוגיות המכוסות על ידי התוכנית כוללות מוליכים למחצה (semiconductors), מיקרו-אלקטרוניקה, טכנולוגיות מידע קוונטיות ובינה מלאכותית.

עדכוני אכיפה

ביטול העמדה לדין של חברה ע"י משרד המשפטים האמריקאי עקב גילוי מיידי ושיתוף פעולה

ביום 22.5.2024 הודיע משרד המשפטים האמריקאי (DOJ)  כי יבטל את ההעמדה לדין של חברת ביוכימיה אמריקאית שעובדיה היו מעורבים בהעברת מוצרים לרוכש לא מורשה בסין. החלטת ה-DOJ מצאה את תגובת החברה כעולה בקנה אחד עם תפיסת אי העמדה לדין של חברות שעורכות גילוי נאות מרצונן, ומשתפות פעולה באופן מלא ופועלות לתיקון הכשלים, כפי שנקבע במדיניות האכיפה של האגף לביטחון לאומי לארגונים עסקיים (NSD Enforcement Policy). מקרה זה הינו המקרה הראשון של דחיית תביעה במסגרת מדיניות האכיפה של NSD, ומדגיש את החשיבות הקריטית של שמירה על תוכניות ציות פנימיות מקיפות, ושיתוף הפעולה המיידי עם הרשויות הרגולטוריות ככלי להפחתת סיכונים משפטיים.

בימה"ש העליון אישר את החלטת בנק מזרחי טפחות שלא להעביר את תרומתו של רומן אברמוביץ' לזק"א

ביום 19.12.2023 סירב בנק מזרחי טפחות לבקשה להעביר תרומה בסך 8 מיליון ש"ח מרומן אברמוביץ' לארגון זק"א, בשל חשיפת הבנק לסיכונים הנובעים מהכללתו של אברמוביץ' ברשימות הסנקציות של האיחוד האירופי ובריטניה. בינואר פסק בית המשפט המחוזי בתל אביב לטובת אברמוביץ' והורה להעביר את הכספים תוך מתן משקל לצורך ההומניטרי בכספים, וקביעה כי הבנק לא יכול לנהל את סיכוני הסנקציות באמצעות איסורים גורפים. ביום 2.4.2024 הפך בית המשפט העליון את החלטת בית המשפט המחוזי. בית המשפט העליון נקט גישה שמרנית יותר ביחס לציות לסנקציות והצביע על הנחיות בנק ישראל, לרבות הקווים המנחים שניתנו לאחר הפלישה לאוקראינה, המחייבות את הבנקים להתנהל למול סיכוני הסנקציות הבינלאומיות. בית המשפט ציין את הנזק הפוטנציאלי לבנק בכך שיפעל באופן הנוגד את משטרי הסנקציות של האיחוד האירופי ובריטניה, במיוחד כאשר אין פטור מובהק לתרומה ההומניטרית.

אירוע אכיפה של אגף הפיקוח על הייצוא הבטחוני נגד יצואן ישראלי

בחודש יוני 2024 האגף לפיקוח על היצוא הבטחוני (אפ"י) פרסם אירוע אכיפה נגד יצואן שמכר מערכות ללקוח תחת רישיון יצוא כאשר הן כללו יכולות שמקורן בפיתוח משהב"ט עוד בטרם אושרה באפ"י בקשתו לעדכון מסמך רישום המוצר כך שיכיל יכולות אלו. במועד בו ביקש היצואן את הרישיון, המוצר לא כלל יכולות אלו והרישיון לא אפשר לו לייצא מערכות עם יכולות כאמור. הודגש כי על כל יצואן לוודא כי מסמך רישום המוצר מעודכן בהתאם ליכולות המוצר ולסיווגו. כחלק מהפקת הלקחים ועל מנת למנוע הישנות של המקרה, ביצע היצואן עדכון למוצריו מול אפ"י. בנוסף, התקיימו תהליכי התייעלות פנימיים משמעותיים בחברה בנושא הפיקוח. במקרה זה של הפרה ראשונה, הוחלט לא להטיל קנס על יצוא.

מזכר זה מנגיש ההתפתחויות בתחום רגולציית הסחר הבינלאומי. המזכר מכיל תמצית בלבד ואינו סוקר את כלל העדכונים שחלו בשנת 2024. האמור במזכר זה ניתן כמידע כללי בלבד, ואין להסתמך עליו בכל מקרה פרטני ללא ייעוץ משפטי נוסף .

חדשות נלוות